вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5200 прочитания

  Задава се рецесия в еврозоната

  Икономисти дори твърдят, че тя вече е факт
  23 август 2012, 15:23 a+ a- a

  Еврозоната се е запътила към нова рецесия. Проучване показва, че икономиката на валутния съюз ще продължи да се свива и през третото тримесечие, което вероятно ще доведе до изпадането на еврозоната в рецесия за втори път в рамките на три години, отбелязва BBC.

  В периода юли – септември 2012 икономиката на еврозоната вероятно ще спадне с 0.5-0.6%, прогнозират икономистите от изследователския институт в Лондон – Markit. На базата на проучване сред мениджъри от производствения сектор те изготвят т.нар. PMI индекс на еврозоната (Purchasing Managers' Index). Той е изключително важен показател, защото дава яснота, как се развива частния сектор.

  През август PMI, който измерва новите поръчки в производството и услугите, се е повишил пренебрежително до 46.6 пункта в сравнение с 46.5 пункта през юли. Ниво от под 50 пункта е индикатор за свиване. Това е седмият пореден месец на свиване на частния сектор в еврозоната.

  Икономисти твърдят, че данните за PMI индекса показват, че валутният съюз вече е в рецесия. След като през второто тримесечие еврозоната отчете икономически спад от 0.2%, новината, че частния сектор е продължил да се свива и през август, сигнализира за рецесия, отбелязва икономист от ING, цитиран от Guardian.

  Данните от най-голямата европейска икономика – Германия, също са обезкуражителни. Частният сектор на мотора на ЕС отбелязва най-слабото си месечно представяне от три години насам, сочи PMI индекса за Германия. Това е ясен сигнал, че проблемите в периферните икономики на еврозоната все по-осезателно засягат и германската икономика.

  Частният сектор и във Франция е продължил да се свива през юли, сочат данните.

  Междувременно гръцкият премиер Андонис Самарас предупреди, че ако Гърция излезе от еврозоната, социални безредици могат да застигнат и Европа. „Grexit” може да е унищожителен за Гърция и пагубен за Европа”, отбеляза Самарас пред френския вестник Le Monde.

  Рецесията в еврозоната ще се отрази негативно на износа на български стоки към страните от валутния съюз чрез свиване на търсенето на продукти от нашата страна. По-слабото търсене съответно ще се отрази негативно на производството, което може да рефлектира върху заетостта у нас.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 17 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 18 часа
  преди 18 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 19 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 22 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис