четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2274 прочитания

    Радев: 9 от 10 автомобила в Европа имат български компоненти

    80% от сензорите на автомобилите в Европа се произвеждат в България, заяви президентът
    02 юни 2022, 14:37 a+ a- a

     

    Автомобилният сектор е най-бързо развиващият се отрасъл в България и заема 10-12% от БВП на страната, като се очаква след 5 години да достигне около 20% от БВП на България. Автомобилният сектор създава 70 хил. работни места в страната, като в 9 от 10 автомобила, произведени в Европа, има вградени компоненти, произведени в България, а 80% от сензорите на автомобилите, продавани в Европа, се произвеждат от базирани в България мощности. Това заяви президентът Румен Радев, който откри в София международна конференция „Automotive and Mobility Forum - Southern and Eastern Europe 2022“.

    Конференцията, посветена на автомобилната индустрия, събира в София представители на сектора от Южна и Източна Европа. Бъдещето на автономните автомобили, дигитализация на производствените процеси и автомобилният софтуер са сред основните теми на форума.

    В изказването си на форума президентът припомни, че докато в Европа по време на пандемията се затваряха много производства и работни места, автомобилният сектор в България не само съхрани потенциала си, но и не загуби нито едно предприятие и нито един служител.

    Като основни проблеми, които среща автомобилната индустрия у нас, държавният глава открои законодателството, високото ниво на бюрокрация и нуждата от усъвършенстване на съпътстващата производството инфраструктура.

    Румен Радев открои и предприетите от институциите действия за насърчаване на инвеститорите, които носят добавена стойност за българската икономика и за развитието на индустриалните зони в България. Президентът се обърна към представителите на чуждестранния бизнес и ги насърчи да се възползват от стратегическото положение на страната ни, стабилните макроикономически показатели и висококвалифицирания човешки капитал, който е от ключово значение за постигането на успех.

    По думите му България е трета в света по брой на ИТ специалисти на глава от населението.

    „България със 7 млн. население се конкурира успешно и заема призови места заедно с водещи сили като САЩ, Русия, Китай във всички международни олимпиади по математика, информатика, лингвистика, химия, във всички природоматематически науки. Това е показател за устойчивост на инвестициите в България в бъдеще“, подчерта още в изказването си на форума държавният глава Румен Радев.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 17 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 18 часа
    преди 18 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 19 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично