събота, 08 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2986 прочитания

  Алвин Рот и Лойд Шапли грабнаха Нобеловата награда за икономика

  Двамата учени са разработили модел за стабилно групиране на икономически агенти
  15 октомври 2012, 18:02 a+ a- a

  Тази година Нобеловата награда за икономика е връчена на двама американски учени – Алвин Рот и Лойд Шарпли, информира прессъобщение от Шведската кралска академия на науките.

  Случвало ли ви се е по време на тийм билдинг да трябва да се разделите в отбори по двойки? Невинаги е лесно всички да останат доволни от групирането, поне дотолкова, че да няма двама играчи, които едновременно да се предпочитат един другиго пред своите настоящи партньори. Постигането на такова състояние американските икономисти Лойд Шапли и Алвин Рот наричат „стабилност на групирането”.

  На базата на математическата Теория на игрите, като се разглежда „кооперативния” случай, т.е. играчите в отбора трябва да си сътрудничат, а не да се конкурират, двамата независимо един от друг намират решение на важни обществени проблеми. Разработеният от тях метод  намира редица практически приложения например правилно разпределение на доктори по отделни болници, а също и на органи за трансплантация към отделни нуждаещи се пациенти.

  Теоретичната обосновка на модела е дело на Лойд Шапли. Заедно с колегите си още през 1962г. той разработва алгоритъма „Гейл-Шапли”, който е краен алгоритъм и винаги осигурява стабилно групиране. Ученият доказва, че при систематично прилагане на алгоритъма един или друг агент на пазара може да бъде преимуществено облагодетелстван, т.е от неговата перспектива групирането освен стабилно е и възможно най-оптимално. В този случай групирането, макар и стабилно, е възможно най-лошото от гледна точка на другия агент.

  Алвин Рот, от своя страна, доказва теоретичната постановка на Шапли в поредица от емпирични изследвания. Той също потвърждава, че стабилността при разпределяне и групиране на агенти и ресурси е ключов фактор за успеха на пазарните институции.

  По думите на организаторите от Шведската кралска академия тази година наградата е връчена за изключителен пример на икономическо инженерство, което е допринесло за разбирането и подобряването на пазарните резултати.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 часа
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  преди 1 ден
  Ръст на потребителското доверие у нас през юли
  И градското, и селското население очаква очакват влошаване на финансовото си състояние през следващата година
  преди 1 ден
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват