вторник, 17 септември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2856 прочитания

  Алвин Рот и Лойд Шапли грабнаха Нобеловата награда за икономика

  Двамата учени са разработили модел за стабилно групиране на икономически агенти
  15 октомври 2012, 18:02 a+ a- a

  Тази година Нобеловата награда за икономика е връчена на двама американски учени – Алвин Рот и Лойд Шарпли, информира прессъобщение от Шведската кралска академия на науките.

  Случвало ли ви се е по време на тийм билдинг да трябва да се разделите в отбори по двойки? Невинаги е лесно всички да останат доволни от групирането, поне дотолкова, че да няма двама играчи, които едновременно да се предпочитат един другиго пред своите настоящи партньори. Постигането на такова състояние американските икономисти Лойд Шапли и Алвин Рот наричат „стабилност на групирането”.

  На базата на математическата Теория на игрите, като се разглежда „кооперативния” случай, т.е. играчите в отбора трябва да си сътрудничат, а не да се конкурират, двамата независимо един от друг намират решение на важни обществени проблеми. Разработеният от тях метод  намира редица практически приложения например правилно разпределение на доктори по отделни болници, а също и на органи за трансплантация към отделни нуждаещи се пациенти.

  Теоретичната обосновка на модела е дело на Лойд Шапли. Заедно с колегите си още през 1962г. той разработва алгоритъма „Гейл-Шапли”, който е краен алгоритъм и винаги осигурява стабилно групиране. Ученият доказва, че при систематично прилагане на алгоритъма един или друг агент на пазара може да бъде преимуществено облагодетелстван, т.е от неговата перспектива групирането освен стабилно е и възможно най-оптимално. В този случай групирането, макар и стабилно, е възможно най-лошото от гледна точка на другия агент.

  Алвин Рот, от своя страна, доказва теоретичната постановка на Шапли в поредица от емпирични изследвания. Той също потвърждава, че стабилността при разпределяне и групиране на агенти и ресурси е ключов фактор за успеха на пазарните институции.

  По думите на организаторите от Шведската кралска академия тази година наградата е връчена за изключителен пример на икономическо инженерство, което е допринесло за разбирането и подобряването на пазарните резултати.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 минути
  Разработен е регламент за движението на електрическите тротинетки
  По неофициална информация в България към момента има около 60 хил. електрически тротинетки
  преди 3 часа
  Вход свободен в общинските музеи и Зоопарка в Деня на София
  На 17 септември ще бъде открита постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика“
  преди 3 часа
  Бизнесът в Девин обучава следващо поколение техници по автоматизация
  Нова, специализирана паралелка стартира тази есен в Професионалната гимназия по електротехника „А.С.Попов“
  преди 21 часа
  Средно 4-5 хил. лв. бруто получава един ИТ специалист в България
  Вижте какви са средните заплати в страната по данни на Adecco България