събота, 16 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2880 прочитания

  Алвин Рот и Лойд Шапли грабнаха Нобеловата награда за икономика

  Двамата учени са разработили модел за стабилно групиране на икономически агенти
  15 октомври 2012, 18:02 a+ a- a

  Тази година Нобеловата награда за икономика е връчена на двама американски учени – Алвин Рот и Лойд Шарпли, информира прессъобщение от Шведската кралска академия на науките.

  Случвало ли ви се е по време на тийм билдинг да трябва да се разделите в отбори по двойки? Невинаги е лесно всички да останат доволни от групирането, поне дотолкова, че да няма двама играчи, които едновременно да се предпочитат един другиго пред своите настоящи партньори. Постигането на такова състояние американските икономисти Лойд Шапли и Алвин Рот наричат „стабилност на групирането”.

  На базата на математическата Теория на игрите, като се разглежда „кооперативния” случай, т.е. играчите в отбора трябва да си сътрудничат, а не да се конкурират, двамата независимо един от друг намират решение на важни обществени проблеми. Разработеният от тях метод  намира редица практически приложения например правилно разпределение на доктори по отделни болници, а също и на органи за трансплантация към отделни нуждаещи се пациенти.

  Теоретичната обосновка на модела е дело на Лойд Шапли. Заедно с колегите си още през 1962г. той разработва алгоритъма „Гейл-Шапли”, който е краен алгоритъм и винаги осигурява стабилно групиране. Ученият доказва, че при систематично прилагане на алгоритъма един или друг агент на пазара може да бъде преимуществено облагодетелстван, т.е от неговата перспектива групирането освен стабилно е и възможно най-оптимално. В този случай групирането, макар и стабилно, е възможно най-лошото от гледна точка на другия агент.

  Алвин Рот, от своя страна, доказва теоретичната постановка на Шапли в поредица от емпирични изследвания. Той също потвърждава, че стабилността при разпределяне и групиране на агенти и ресурси е ключов фактор за успеха на пазарните институции.

  По думите на организаторите от Шведската кралска академия тази година наградата е връчена за изключителен пример на икономическо инженерство, което е допринесло за разбирането и подобряването на пазарните резултати.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ЕС не се справя с антимикробната резистенстност
  Според Европейската сметна палата има известен напредък, но годишно от нелечими бактерии в ЕС умират 33 000 души, а икономическата цена е €1,5 млрд.
  преди 11 часа
  Хонконг изпадна в рецесия
  Това се случва за първи път от 10 години насам
  преди 12 часа
  15 държави поискаха търговски компенсации заради Брекзит
  Държави от различни точки по света са притеснени за своя износ за ЕС
  преди 12 часа
  Предложението за болничните ще бъде ревизирано
  Първият ден ще се плаща на родителите, които гледат болни деца, и при трудови злополуки
  преди 14 часа
  Amazon оспорва сделката на Пентагона с Microsoft
  Тя е на стойност близо 10 милиарда щатски долара
  преди 16 часа
  Очаква се най-много българи да подадат докуметни за уседналост във Великобритания
  Над 600 000 европейци са кандидатствали само през октомври