четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    879 прочитания

    МВФ повиши прогнозата си за Азия

    Китай и Индия ще бъдат основните двигатели на растежа
    03 май 2023, 11:57 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Международният валутен фонд (МВФ) повиши икономическата прогноза за Азия, тъй като възстановяването на Китай подкрепи растежа, но предупреди за рискове от постоянна инфлация и нестабилност на глобалния пазар, водени от проблемите на западния банков сектор.

    Повторното отваряне на китайската икономика ще бъде от ключово значение за региона, като разпространението към Азия се разглежда като фокусирано върху потреблението и търсенето в сектора на услугите, а не върху инвестициите, каза МВФ.

    „Азия и Тихоокеанският регион ще бъдат най-динамичните от големите региони в света през 2023 г., водени предимно от оживените перспективи за Китай и Индия“, се казва в доклада на МВФ за регионалните икономически перспективи. „Както в останалия свят, вътрешното търсене се очаква да остане най-големият двигател на растежа в Азия през 2023 г.“

    Очаква се икономиката на Азия да нарасне с 4,6% тази година след увеличение от 3,8% през 2022 г., допринасяйки за около 70% от глобалния растеж, каза МВФ, като подобри прогнозата си с 0,3% спрямо октомври.

    Китай и Индия ще бъдат ключови двигатели с разширяване съответно от 5,2% и 5,9%, въпреки че растежът в останалата част от Азия също се очаква да достигне дъното през тази година, се казва в доклада.

    Но МВФ намали прогнозата за азиатския растеж за следващата година с 0,2% до 4,4% и предупреди за рискове за перспективите като по-нестабилна от очакваната инфлация, забавяне на глобалното търсене, както и въздействието на напрежението в банковия сектор на САЩ и Европа.

    „Въпреки че разпространението в региона от стреса във финансовите сектори на САЩ и Европа досега е сравнително ограничено, Азия остава уязвима към затягане на финансовите условия и към внезапно и хаотично преоценяване на активите“, каза МВФ.

    И докато Азия разполага със силни капиталови и ликвидни буфери, за да отблъсне пазарните шокове, силно задлъжнелите корпоративни сектори и секторите на домакинствата в региона са „значително“ по-изложени на рязко увеличение на разходите за заеми, се добавя в документа.

    МВФ призова централните банки в Азия, с изключение на Япония и Китай, да поддържат строга монетарна политика, за да понижат инфлацията, която може да остане упорито висока от части заради силното местно търсене.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 6 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 8 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 10 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 12 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19