неделя, 28 май 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  675 прочитания

  МВФ вече не очаква Великобритания да изпадне в рецесия

  Фондът очаква скромен ръст в размер на 0,л4% тази година
  23 май 2023, 15:05 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Международният валутен фонд (МВФ) вече не очаква британската икономика да изпадне в рецесия тази година и похвали стъпките, предприети от британското правителство за стабилизиране на икономиката и борба с инфлацията.

  МВФ каза, че британският брутен вътрешен продукт изглежда ще нарасне с 0,4% през 2023 г., подобрявайки прогнозите, направени през април, когато очакваше свиване с 0,3%, най-слабата перспектива за всяка голяма икономика, уточнява „Ройтерс“.

  МВФ предупреди, че перспективите за Обединеното кралство остават минимални, но уточни, че правителството е на прав път, за разлика от опасенията си относно посоката на политиката при бившия премиер Лиз Тръс.

  „Властите на Обединеното кралство предприеха решителни и отговорни стъпки през последните месеци“, каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева на пресконференция във вторник (23 май). „Това, което виждаме, е, че правителството дава приоритет, и с право, на борбата с инфлацията.“

  Фондът каза, че подобрената перспектива отразява неочакваната устойчивост на търсенето, подпомогната отчасти от по-бързия от обичайния растеж на заплатите, по-високите държавни разходи и подобреното бизнес доверие. Спадът в рязко нарастващите разходи за енергия и нормализирането на глобалните вериги за доставки също са помогнали, се казва в доклада.

  „Перспективите за растеж, макар и да се подобряват донякъде през последните месеци, остават умерени“, казва МВФ. „Икономическата активност се забави значително от миналата година, а инфлацията остава упорито висока след тежкия шок от условията на търговия, дължащ се на войната на Русия в Украйна и, до известна степен, намаляването на предлагането на работна ръка от пандемията“.

  Британската инфлация вероятно ще падне до около 5% до края на тази година от повече от 10% през март и трябва да се върне към целта си от 2% до средата на 2025 г. - като цяло в съответствие с прогнозите на Банката на Англия от по-рано този месец.

  Икономиката вероятно ще нарасне с 1% през 2024 г. и 2% през следващите две години, преди да се върне към дългосрочен темп на растеж от около 1,5%, прогнозира МВФ. Потенциалът за растеж на Великобритания може да бъде подобрен чрез мерки за справяне с въздействието на дългосрочните проблеми с работната сила и намаляване на политическата и регулаторната несигурност, която навреди на бизнес инвестициите, добави МВФ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  26 май 2023, 16:17
  УниКредит Булбанк отвори първия си напълно безкасов филиал в София
  Банката стартира нов модел на безкасово обслужване заради трайната промяна в поведението на клиентите
  26 май 2023, 14:22
  26 май 2023, 11:43
  14% ръст в пътуванията на българи в чужбина през април
  Над 20% е ръстът при посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
  26 май 2023, 10:32
  Германската икономика навлезе в рецесия
  БВП на Германия отчита свиване второ поредно тримесечие
  26 май 2023, 09:44
  Нова електронна услуга дава директен достъп на бизнеса до системите на НАП
  Хазартните оператори първи получиха софтуерен ключ, предстои „бърза писта“ за подаването на данъчни и осигурителни декларации