четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    524 прочитания

    Bitcoin достигна $47 000

    Това се случва за първи път от април 2022 г.
    09 януари 2024, 09:51 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Биткойн се повиши до 21-месечен връх в началото на седмицата, докато инвеститорите очакват потенциалното одобрение на биткойн борсово търгуван фонд в САЩ тази седмица, съобщи CNBC.

    В понеделник (8 януари) криптовалутата последно се повиши с повече от 6% до $46 924,38, според Coin Metrics, като BlackRock, Grayscale и други потенциални емитенти на биткойн ETF подадоха окончателни актуализации към Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC), включително оповестявания на ключови такси, които засилиха увереността на инвеститорите, че одобрението е по-вероятно да се случи, отколкото да не се.

    По-рано биткойните се повишиха до $47 238,92. Последният път, когато са се търгували над $47 000, е април 2022 г.

    „Одобрението е неизбежно“, каза бившият председател на SEC Джей Клейтън пред „Squawk Box“ на CNBC в понеделник, попитан какво може да се случи тази седмица. „Не е останало нищо за решаване… Това е голяма стъпка не само за биткойн, но и за финансите като цяло.“

    Това би било забележително решение за индустрията на криптовалутите, която има корени, настроени срещу установените правила, но демонстрира стойността на биткойн и етер пред голяма част от света на институционалните инвестиции. Fidelity, Invesco, VanEck, WisdomTree и Franklin Templeton са сред фирмите, които се борят да стартират биткойн ETF заедно с BlackRock.

    Големият ръст на биткойн съвпадна и със спад в доходността на облигациите. Доходността на 10-годишните държавни облигации загуби близо 4 базисни пункта в понеделник.
    Оптимизмът около биткойн помогна за увеличаване на етера с 4%. Няколко от същите фирми, които се борят за биткойн ETF, също са подали заявления за стартиране на спот етер ETF. Крайният срок на SEC за тях ще дойде по-късно през годината.

    Този ход също тласна крипто акциите нагоре. Coinbase се повиши с 3,5%. Миньорите се радваха на по-големи печалби. Riot Platforms и Marathon Digital се повишиха с повече от 7%, докато Iris Energy се повиши с близо 4%, а CleanSpark напредна с 5%.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT
    Младите учени ще могат да работят в България с научни ръководители от INSAIT и Google Research по най-горещите теми в AI в момента
    преди 2 часа
    Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на жилища във въглищните региони
    Други над 110 млн. лв. от програмата ще бъдат отпуснати за подпомагане на работниците в засегнатите от икономическия преход сектори
    преди 20 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 20 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 22 часа