понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    766 прочитания

    Подкрепят с над 500 млн. лв. високотехнологични компании

    Средствата ще са основно за стартиращи, малки и средни предприятия
    17 януари 2024, 16:41 a+ a- a

    Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи високотехнологични компании, включително и в сектор микроелектроника, с над 500 млн. лв. Средствата ще са основно за малки и средни предприятия, както и за стартиращи такива. За големите компании инвеститори от сектора, могат да бъдат предоставени допълнителни финансови стимули през Българската агенция за инвестиции и Министерството на финансите, които да покриват съществена част от инвестицията. Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков на дискусия за бизнес възможностите между България и Великобритания. Тя се проведе в рамките на кръглата маса „Създаване на сътрудничество между Великобритания и България в областта на полупроводниците и микроелектрониката“, организирана от Посолството на Великобритания в България.

    През 2024 г. Фонд на фондовете ще стартира процедури за избор на финансови посредници за Фонд за технологичен трансфер в размер на 117 млн. лв., Фонд за иновации в предприятия (67 млн. лв.) и два фонда за дигитализация (184 млн. лв.), които чрез микс от грантово и дялово финансиране ще подкрепят комерсиализирането на иновативни идеи и проекти.

    Чрез Фонда за технологичен трансфер ще бъде насърчено развитието на спин-оф компании, стартиращи високотехнологични предприятия и фирми, базирани на знанието като част от индустриални стартъп системи.

    Фондът за иновации в предприятията ще подкрепя създаването и развитието на иновативни предприятия, приоритетно във високотехнологичните или средно-високо технологичните сектори на преработващата промишленост и интензивните на знание услуги, а фондовете за дигитализация съответно ще подкрепят инвестиции насочени към въвеждане и разработване на цифрови технологии, софтуер, цифрови приложения в областта на Индустрия 4.0.

    „Финансирането е предназначено за подобряване на достъпа до научно-изследователска и развойна дейност, както и вътрешното внедряване на иновации с цел увеличаване на броя на реализираните на пазара иновации, които са разработени от самите компании“, каза заместник-министърът.

    Същевременно Капиталовият фонд за възстановяване и развитие на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) до края на 2026 г. ще предоставя средства за устойчива и дигитална инфраструктура в размер на близо 60 млн. лв.

    Привлеченото частно съфинансиране от финансовите посредници ще бъде в размер не по-малък от 90 млн. лв.

    На срещата бяха обсъдени и възможностите за съвместно сътрудничество между български и британски компании, свързани с официалното включване на България в Съвместното предприятие за чипове (Chips Joint Undertaking).

    „Министерството на иновациите и растежа, Британско-българската търговска камара и посолството на Великобритания у нас ще следят и подпомагат задълбочаването на процеса по взаимодействие в сектор микроелектроника“, подчерта зам.-министър Гиков. Той посочи, че основен приоритет в работата на Министерството на иновациите и растежа е привличането на високотехнологични инвестиции и насърчаване развитието на предприемаческата и стартъп екосистема, както и взаимодействието с чуждестранни партньори.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 6 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 7 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 9 часа
    преди 12 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата