понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1013 прочитания

    Над 400 компании в България работят в микроелектрониката

    Около 60 000 души са заетите в тях
    18 януари 2024, 09:35 a+ a- a

    Секторът Микроелектроника и мехатроника е един от най-бързо развиващите се и иновативни в българската икономиката. Той е сред ключовите индустрии за бъдещ растеж и инвестиции у нас. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на кръгла маса за насърчаване на сътрудничеството между Обединеното кралство и България в областта на полупроводниците и микроелектрониката, която модерира посланикът на Великобритания у нас Н.Пр. Роб Диксън.

    „Имаме огромен потенциал в областта на микроелектрониката, но трябва да концентрираме усилията си в конкретни направления, като създаване на нови продукти, дизайн на чипове и електронни сензори, производство на компоненти за роботиката“, посочи министър Богданов. По думите му страната ни има големи възможности за привличане на инвеститори в сектора, както и достатъчно експертиза и подготвени инженери.

    „У нас се разкриват все повече центрове за развойна дейност на международни компании от различни сектори, което създава допълнителен стимул за развитие на индустрията“, допълни той. „Работим активно за създаване на благоприятна институционална среда за работа на бизнеса, включително и изграждане на подготвени индустриални терени и възможности за развитие на научноизследователска и развойна дейност, както и позиционирането на тренировъчни центрове в тях“, посочи Богданов.

    „Нашата амбиция е да променим икономическия облик на страната. Бъдещето е в развитието на технологии с висока добавена стойност, а България все повече се превръща в конкурентна дестинация в региона и Европа“, подчерта министърът. По неговите думи страната ни разполага с доказан инженерен капацитет и вече не сме дестинация за евтина работна ръка. „Със суровините и компонентите, които произвеждаме, през следващите години можем да бъдем важен фактор във веригата за доставки“, каза още Богданов.

    На форума, организиран от Британското посолство, бяха обсъдени възможностите за изграждане на партньорства между двете страни. Британски експерти споделиха опит и добри практики, представена бе идеята за разработване на регионален център по микроелектроника в България на базата на английския опит с центровете и програмите за обучение.

    У нас над 400 компании работят в секторите мехатроника, електроника и микроелектроника и имат сериозен принос за развитието на икономиката, като в тях са заети около 60 000 души. Те са експортно ориентирани и разполагат с едни от най-модерните производства и високо квалифицирани кадри.

    „Виждам голям потенциал за партньорство с Обединеното кралство в сектора. Заедно можем да имаме ключова роля на международния пазар“, изтъкна министърът на икономиката.

    В събитието участваха още зам.-министър Николай Павлов, заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева и на финансите Ивайло Яйджиев, представители на Министерството на иновациите и растежа, на Българска академия на науките, университетски преподаватели, ръководители на водещи фирми от двете страни, работещи в областта на микроелектрониката и полупроводниците, както и представители на бизнес организации.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 6 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 7 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 9 часа
    преди 12 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата