понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1326 прочитания

    TSMC с ново забавяне на фабриката си в Аризона

    Причината – недостиг на квалифицирани работници
    23 януари 2024, 08:48 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    TSMC, най-големият производител на чипове в света, обяви нови забавяния на своя завод за чипове на стойност $40 млн. в Аризона, още един удар върху амбициите на президента Байдън да върне производството обратно в САЩ – и хилядите добре платени работни места, които идват с него.

    Тайванският производител на чипове, който е основен доставчик на Apple и Nvidia, вече отложи началото на масовото производство в първата фабрика на обекта до 2025 г. от първоначално планираната 2024 г. С втората фабрика TSMC се готви за 2027 или 2028 г. като график за обемно производство, съобщава The Wall Street Journal.

    Както при първото забавяне, председателят на TSMC Марк Лиу изтъкна по време на пресконференция недостиг на квалифицирани работници за забавянето на производството във втората фабрика.

    Още през юли компанията заяви, че има проблеми с намирането на работници със специализирана експертиза, необходима за инсталиране на оборудване във фабрика за чипове. В резултат на това TSMC заяви, че ще изпрати 500 опитни техници от Тайван, за да обучат местни работници за кратък период от време, за да преодолеят празнината в уменията.

    TSMC съобщи още, че води трудни преговори за това колко пари ще предостави правителството на САЩ. В същото време фирмата не е определила конкретния чип, който ще произвежда втората фабрика.

    Закъсненията илюстрират проблемите при бързото изграждане на фабрика. Профсъюзите обвиниха TSMC, че използва „недостиг на умения“ като извинение за наемане на по-евтина чужда работна ръка. Представители на синдикатите заявиха пред American Prospect, че стимулиращото заплащане е намалено за синдикалните разботници, а след като разбират това, най-малко 50 профсъюзни електротехници напускат. По-късно TSMC привлече 25 нечленуващи в профсъюз служители от Тайван.

    Други посочват опасения за безопасността на обекта. Бивш ръководител на обекта на TSMC в Аризона каза пред Guardian, че дезорганизацията от страна на ръководството и липсата на знания от страна на шефовете от Тайван относно спазването на правилата за безопасност и разпоредбите в САЩ причиняват забавяния.

    През последните три десетилетия делът на САЩ в световното производство на чипове е спаднал от 37% до едва 12%, според доклад на Белия дом, припомня Quartz.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 6 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 6 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 8 часа
    преди 11 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата