вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    896 прочитания

    Два основни борсови индекса с рекордни стойности

    Dow Jones Industrial Average достигна рекордните 30 000 пункта
    23 януари 2024, 14:51 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Два основни борсови индекса поставиха нови рекорди в понеделник (22 януари), докато търговците на Уолстрийт залагат на пазарите в още една година на икономическа несигурност.
    Dow Jones Industrial Average се повиши със 138 пункта до затварянето в понеделник, повишение от 0,4%, което постави индекса над 38 000 пункта за първи път. Индексът S&P 500 се повиши с 0,2% през деня, за да затвори на нов рекорден връх от 4850,43. Композитният индекс Nasdaq затвори с ръст от 0,3%.

    Акциите се повишиха от началото на 2024 г., докато Уолстрийт наблюдава дали Федералният резерв (Фед) може да извърши „меко кацане“ и да намали инфлацията без рецесия, отбелязва The Hill.

    Представители на Фед приключиха 2023 г. с увереност, че инфлацията е на път да се върне към годишната цел на централната банка от 2%. Федералният резерв започна рали в края на годината, като прогнозира да намали лихвените проценти в даден момент тази година, но акциите се оттеглиха след неочаквано силните работни места през декември и отчетите за инфлацията повдигнаха въпроси относно времето.

    Акциите също се повишиха поради нарастващите потребителски настроения, които се възстановиха, тъй като инфлацията продължава да се забавя, а цените на бензина падат към нивата отпреди пандемията. Но нарастващото напрежение в Близкия изток породи страхове на пазарите от икономически спад, предизвикан от войната.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 9 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 10 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 12 часа
    преди 15 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата