четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14431 прочитания

    Възможно е намаляване на германските инвестиции, отслабването на икономиката там ще се усети и у нас

    През последните 2 години България привлече две значителни германски инвестиции в Стара Загора и Русе - д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, пред Economy.bg
    24 януари 2024, 13:01 a+ a- a

    Как се развиват българо-германските икономически отношения, как забавянето на немската икономика ще се отрази на българските предприятия, предстоят ли нови германски инвестиции и в кои сектори, какво притеснява германския бизнес у нас, как присъединяването ни към еврозоната и Шенген ще се отразят на привлекателността на България като бизнес дестинация - тези и други въпроси коментирахме с д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК.

    Г-н Василев, отбелязахме рекорден стокообмен с Германия миналата година. Какви са очакванията Ви за 2024? Каква е прогнозата Ви за развитието на германо-българските икономически отношения?
    Търговията на България с Германия достига 11 млрд. евро през периода януари-ноември 2023, сочат последните данни на Германската федерална статистическа служба. За посочения период България е изнесла стоки на стойност 5,6 млрд. евро за Германия, а вносът възлиза на 5,5 млрд. Все още очакваме официалните данни за цялата 2023. През 2022 бяха постигнати абсолютни рекордни стойности, тъй като търговията на България с Германия достигна 12 млрд. евро за 2022. Прогнозата ми за 2024 е, че достигнатите стойности от предишните години ще бъдат отново достигнати, ако имаме шанс и попътен вятър в международен план.

    Как отслабването на германската икономика ще се усети у нас?
    Отслабването на германската икономика може да има последствия за развитието на българската икономика. Възможно е да има намаляване на износа, а заедно с това случващото се с германската икономика да има негативен ефект върху българската търговия и икономически растеж, тъй като Германия е един от най-големите търговски партньори на България в Европейския съюз. Ако германските компании срещнат трудности в своята дейност, те могат да намалят инвестициите си в чужбина, включително в България. Отслабването на германската икономика може да предизвика нестабилност и на финансовите пазари. Въпреки че България не е част от еврозоната, въздействието на финансовата турбулентност може да бъде усетено и в страната.
    Продължава да бъде сложна ситуацията след избухването на военния конфликт в Украйна, особено последствията за пазара на природен газ и електричество в Европа. Прогнозата на Европейската комисия за България е за намаляване на инфлацията, макар и с по-бавни темпове, но и за намаляване на ръста на БВП.

    Миналата година имаше ли знакови германски инвестиции или компании, които разшириха инвестициите си у нас? Очаквате ли нови тази година?
    Има тенденция на намаляване на германските инвестиции през изминалата и тази година, особено в сферата на производството с оглед на икономическите предизвикателства и проблеми, които има Германия в момента. Това със сигурност ще се отрази и на германските инвестиции в България. Единствено автомобилните производители сигнализират, че искат да поддържат нивото си на инвестиции. Това е добър знак, защото в България има много опериращи германски компании от този бранш и страната ни се е утвърдила като място за развитие на автомобилната индустрия.
    За радост в ГБИТК имаме запитвания от потенциални германски инвеститори – производствени компании, които обработваме и работим за това, те да изберат България пред Северна Африка или други държава от югоизточна Европа, с които страната ни се конкурира. Можем да заявим, че инвестиционният интерес продължава да бъде налице. Осен това в рамките на реализирани от Камарата проекти в сферата на управление на водите и ВЕИ-сектора през 2023 подпомогнахме провеждането на голям брой B2B разговори между български и германски компании, успяхме да съдействаме за осъществяването на контакти и технологичен трансфер, както и за заимстването на добри германски практики.
    България се позиционира като надежден, сигурен и желан партньор за германската икономика. През последните две години страната привлече две значителни германски инвестиции - в Стара Загора, компания, която доставя части за германската автомобилна индустрия, и дружество в Русе, което произвежда компоненти за електромобили. Важна характеристика за тези инвеститори са техните дългосрочни намерения, които обхващат период от 20-30 години.

    Кои са предизвикателствата пред германския бизнес у нас? Как Камарата помага те да бъдат адресирани?
    Проблемите, пред които е изправена българската икономика, са недостигът на квалифицирани кадри и неудовлетвореността от борбата с корупцията според резултатите от проведеното от ГБИТК проучване за бизнеса средата в България през 2023. Недостигът на квалифицирана работна ръка беше посочен от компаниите като един от най-големите рискове през следващите 12 месеца - 66%. Неудовлетвореността на бизнеса от борбата с корупцията и престъпността остава ключов проблем, като 84 % от анкетираните заявяват, че са много недоволни или недоволни и че са необходими много повече усилия в тази област, не само от страна на държавата, но и на обществото като цяло.
    С оглед на недостига на работна ръка в България, Управителният съвет на ГБИТК реши, че през 2023-2024 г. Камарата подготви и осъществи различни инициативи, посветени на фокус темата "Специалисти и таланти за благосъстояние и растеж".
    През октомври 2023 ГБИТК организира конференция на тема „Специалисти и таланти за устойчиво развитие на бизнеса". Събитието беше посветено на теми от областта на човешките ресурси. Бяха представени успешни практики, свързани с набирането, задържането и развитието на служителите, както и бъдещото развитие на процеса на изграждане на работодателска марка. От правна гледна точка бяха разгледани аспекти на трудовото право и теми като работата от дома, гъвкавото работно време, изплащането на бонуси и плановете на базата на акции като инструменти за привличане и задържане на таланти, както и необходимостта от прозрачност и равно заплащане на жените и мъжете.
    През 2023 стартира проектът "Бизнесът среща училището", в рамките на който ученици от 8-и до 12-и клас на 73-то училище "Владислав Граматик" в София посетиха фирми членки на Камарата и се запознаха с възможностите за кариерно навлизане на възрастните ученици и стажантските програми.
    В постоянен диалог сме с ключови политически институции, които запознаваме с проблемите на бизнеса.

    Как присъединяването ни към еврозоната и Шенген ще се отрази на привлекателността на България като бизнес дестинация?
    Пълноправното присъединяване на България към Шенгенското пространство е важно не само заради улесненията при пътуване, но и защото така се изпраща ясен сигнал, че България е надежден партньор за привличане на инвестиции и за развитие на бизнеса.
    Присъединяването към еврозоната ще допринесе за насърчаване на търговията и инвестициите. To е от голямо значение за германския бизнес. Приемането на еврото би довело до намаляване на транзакционните разходи.
    Процентът на запитаните в нашата годишна анкета за бизнес средата, които желаят въвеждането на еврото е 81% спрямо 55% през 2022. В анкетата тази година беше включен и въпросът „Искате ли в България да се присъедини към Шенген?“ и 94% от анкетираните отговарят утвърдително на този въпрос.

    За 20-а поредна година връчвате Наградата на Германската икономика. Как ще изглежда церемонията, какви постижения ще отличите и в какви категории?
    За 20-и юбилеен пореден път ще имаме възможност да отличим фирми, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения.
    Наградата на германската икономика ще бъде връчена в три категории – "Голямо предприятие“, „Малко и средно предприятие“ и „Социален ангажимент“. Номинираните фирми изпращат видеоматериали, на базата на които жури определи победителите в отделните категории въз основа на предварително изработени критерии.
    Тази година сме щастливи сред официалните гости на церемонията да приветстваме и д-р Мартин Ванслебен, главен управител на Германската индустриално-търговска камара (DIHK).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 13 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 15 часа
    преди 15 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 16 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично