събота, 20 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1576 прочитания

  Бундесбанк: Германия вероятно е в рецесия

  Германската централна банка очаква тя да е слаба, но широкообхватна и продължителна
  20 февруари 2024, 15:29 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Германия вероятно е в рецесия, тъй като външното търсене е слабо, потребителите остават предпазливи, а вътрешните инвестиции са задържани от високите разходи за заеми, каза Бундесбанк в редовен месечен доклад.

  Най-голямата икономика в Европа изпитва затруднения, откакто инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. повиши енергийните разходи, а нейната огромна, разчитаща на тежка индустрия икономика вече е в четвъртото си поредно тримесечие на нулев или отрицателен растеж, което тежи върху цялата еврозона, отбелязва „Ройтерс“.

  „Все още няма възстановяване на германската икономика“, каза Бундесбанк. „Производството може отново да намалее леко през първото тримесечие на 2024 г. С втория пореден спад на икономическото производство, германската икономика ще бъде в техническа рецесия.“

  Това слабо представяне повдигна въпроси относно устойчивостта на германския икономически модел и критиците твърдят, че заради високи цени голяма част от зависимата от енергията тежка промишленост в момента е изместена от международните пазари, което изисква икономическа трансформация.

  Правителството обаче отхвърли мрачните прогнози, твърдейки, че това е просто перфектна буря от високи енергийни разходи, слабо китайско търсене и бърза инфлация, която временно задържа растежа, но не поставя под въпрос фундаментално икономическата стратегия. Засега слабостта ще продължи, твърди Бундесбанк.

  Чуждестранното промишлено търсене намалява, а неизпълнените поръчки намаляват.
  Фирмите също възпират инвестициите, отчасти защото разходите за финансиране са нараснали рязко, след като Европейската централна банка повиши лихвените проценти до рекордно високо ниво, за да се бори с инфлацията, каза централната банка.

  Високият ръст на номиналните заплати също оказва влияние върху фирмите, а стачките в ключови сектори, като транспорта, също биха могли да натежат върху растежа през тримесечието.

  Прекъсването на корабоплаването в Червено море обаче няма да има значително въздействие, тъй като има много свободен капацитет в корабоплаването и защото транспортните разходи са само малка част от общите разходи за стоки, твърди Бундесбанк.

  Въпреки че перспективите са слаби, банката заяви, че не очаква сериозно влошаване на пазара на труда, който към момента не се влияе от икономиката, и Германия не е изправена пред широкообхватна, продължителна рецесия.

  „Така слабата фаза в германската икономика, която продължава от началото на руската агресивна война срещу Украйна, ще продължи“, добавя германската централна банка.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 1 ден
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 2 дни
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 2 дни
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 2 дни
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  18 април 2024, 08:29
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство