понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    828 прочитания

    Оптимистични данни от Китай в началото на годината

    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    19 март 2024, 08:59 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Индустриалното производство и продажбите на дребно в Китай надминаха очакванията за периода януари-февруари, отбелязвайки солиден старт за 2024 г. и предлагайки известно облекчение на политиците, въпреки че слабостта в сектора на имотите остава пречка за икономиката и доверието, пише „Ройтерс“.

    Данните се присъединяват към последните по-добри от очакваното показатели за износ и потребителска инфлация, осигурявайки ранен тласък на надеждите на Пекин да постигне това, което анализаторите описаха като амбициозна цел за растеж на БВП от 5,0% за тази година.

    Индустриалното производство е нараснало със 7,0% през първите два месеца на годината, показват данните, публикувани от Националното статистическо бюро (НСБ), над очакванията за ръст от 5,0% в анкета на „Ройтерс“ сред анализатори и по-бързо от наблюдавания растеж от 6,8% през декември. Данните отбелязват и най-бързия растеж от почти две години насам.

    Продажбите на дребно, измерител на потреблението, нараснаха с 5,5%, забавяйки се от увеличението от 7,4% през декември, но надминавайки очакваното увеличение от 5,2%.

    Осемдневната лунна нова година през февруари отбеляза солидно завръщане на пътуванията, което подкрепи приходите на секторите туризъм и хотелиерство. Това доведе и до 3% ръст на производителността на петролните рафинерии, за да се отговори на силното търсене на транспортни горива.

    НСБ публикува комбинирани данни за промишленото производство и продажбите на дребно през януари и февруари, за да изглади изкривяванията, причинени от лунната Нова година.

    Процентът на безработица, базиран на национално проучване, се повиши до 5,3% през февруари от 5,2% през януари, което говорителят на НЦБ Лиу Айхуа приписа на сезонни фактори, свързани с лунната Нова година.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 4 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 4 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 6 часа
    преди 9 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата