събота, 20 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2063 прочитания

  Износът от България за Китай с ръст от почти 24% през 2023

  Търговията между китайската провинция Съчуан и страната ни е бил в размер на 590 млн. долара
  03 април 2024, 09:21 a+ a- a

  сн: БАИ
   

  Търговският стокообмен между България и Китай расте, но размерът на китайските инвестиции у нас може да бъде увеличен, с което да има много нови проекти на китайски предприятия в България. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова по време на конференция за търговското и инвестиционно сътрудничество между България и провинция Съчуан.

  Ненова представи потенциала на страната ни като инвестиционна дестинация, благоприятната й данъчната политика и макроикономическата й стабилност. Тя напомни, че всичко, което се произвежда у нас, е със знака на ЕС, което означава, че може да бъде експортирано в целия свят. Ненова отбеляза, че България очаква да се присъедини към Шенген и по суша, което ще е допълнително улеснение за инвеститорите.

  Председателят на БТПП Цветан Симеонов потвърди готовността на палатата да съдейства за развитие на двустранните връзки с Китай.

  Хуан Ли, председател на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия – Съчуан (CCPIT) съобщи, че за миналата година стокообменът между китайската провинция и страната ни е бил в размер на 590 млн. долара. В конференцията, организирана от Българската търговско-промишлена палата и CCPIT, взе участие и бизнес делегация от китайската провинция.

  На форума стана ясно, че износът на български земеделски продукти през миналата година се е увеличил, достигайки 500 млн. долара.

  Китайската провинция е със силно развита икономика, добри ресурсни възможности, добри перспективи и с бързо развитие. Има 23 дипломатическа представителства, а в столицата Чънду има две международни летища, разполага с постоянна железопътна връзка, която стига до европейския континент и привлича вниманието на инвеститори от целия свят, каза Хуан Ли и изрази увереност, че представителите на деловите среди от България, участващи във форума, биха насочили интересите си към тази провинция, а китайските фирми биха засилили търговско-икономическото сътрудничество с българските предприятия.

  Уан Мин, временно управляващ Посолството на Китайската народна република, изтъкна, че световната икономика в момента е нестабилна и е под въздействието на множество непредвидими фактори. Същевременно Уан Мин посочи, че от миналата година икономиката на Китай се възстановява, като през 2023 БВП бележи ръст от 5,2 на сто на годишна база. По отношение на двустранната търговия между България и Китай, Уан Мин посочи, че през последните години тя се развива значително и в продължение на 7 години нейната стойност се увеличава, а през 2023 г. износът от България за Китай расте с 23,7 на сто, а търговският дефицит намалява.

  Делегацията от Китай, ръководена от Хуан Ли, председател на CCPIT Съчуан, обхваща компании от секторите: машиностроене в областта на строителството, производство на високотехнологични роботи за почистване, оборудване на помещения за почистване на въздуха, машини и инструменти, оборудване на подземно строителство, сондажи, части за трансмисии и др.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 1 ден
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 2 дни
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 2 дни
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 2 дни
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  18 април 2024, 08:29
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство