вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1251 прочитания

    България в топ 10 в ЕС по производство и износ на велосипеди

    Редица български градове са разработили програми за развитието на велосипедния транспорт
    05 април 2024, 09:03 a+ a- a

    снимка: Макском

    България е в топ 10 в ЕС по производство и износ на велосипеди и компоненти. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Михнева-Натова по време на заседание на Неформален съвет на министрите на транспорта на ЕС, което се проведе в периода 3-4 април 2024 г. в Брюксел.

    Министрите на страните членки на ЕС подписаха декларация за насърчаване и развитие на велосипедния транспорт, в която държавите се ангажират да развиват пълния потенциал на велосипедите като средство за придвижване и важната им роля в градската мобилност.

    Зам.-министър Натова обясни, че доброто развитие на страната в тази сфера предпоставя висок икономически потенциал и ползи на територията на страната за малкия и среден бизнес в сферата на това производство и услугите. Анна Михнева-Натова даде за пример редица български градове, които вече са разработили програми за развитието на велосипедния транспорт.

    „Общините разработват съпътстващи мерки, като например системи за отдаване на велосипеди под наем, изграждане на паркинги за велосипеди и велоалеи. Тези мерки са подкрепени основно със средства по линия на европейски фондове“, коментира Натова.

    В рамките на сесия, посветена на укрепването на устойчивостта на европейските транспортни мрежи, зам.-министър Натова подчерта значимостта на Механизма за свързване на Европа (МСЕ) и че България е бенефициент по редица проекти, реализирани с финансиране от него. Тя подчерта, че основният приоритет на България е изграждането и модернизацията на транспортна инфраструктура, която е ключов компонент от националната и европейската сигурност.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 9 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 10 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 12 часа
    преди 15 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата