понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4684 прочитания

    Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март

    Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
    12 април 2024, 14:30 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Индексът на потребителските цени (ИПЦ) в САЩ се повиши с 3,8% на годишна база през март след премахване на цените на храните и горивата, което икономистите правят, за да получат по-добра представа за основната инфлационна тенденция. Този „основен“ индекс е по-силен от очакваното от икономистите увеличение от 3,7% и непроменен спрямо 3,8% през февруари. Месечното четене също е по-силно от това, което прогнозираха икономистите, пише New York Times.

    Отчитайки храните и горивата, измерването на инфлацията се покачва с 3,5% през март спрямо година по-рано, спрямо 3,2% през февруари и по-бързо от очакваното от икономистите. Повишаването на цените на газа допринеся за тази инфлация.

    Данните за инфлацията от тази седмица идват в критичен момент за Федералния резерв (Фед). Централните банкери се надяваха да потвърдят, че по-високите от очакваното данни за инфлацията в началото на годината са просто сезонна странност, а не доказателство, че инфлацията се задържа доста над целта от 2%. Данните обаче предлагат малка утеха, че високите показания в началото на 2024 г. не са продължили.

    Политиците ясно показаха през последните месеци, че искат да видят допълнителни доказателства, че инфлацията се охлажда, преди да намалят лихвените проценти. Служителите на Фед повишиха разходите по заеми до 5,3% през 2022 г. и средата на 2023 г., което според тях е достатъчно високо, за да натежи значително на икономиката. Централните банкери прогнозираха през март, че ще намалят лихвите три пъти тази година.

    Изненадващо упоритата инфлацията породи съмнения сред икономистите кога - и дори дали - Фед ще може да започне да намалява лихвените проценти тази година.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 7 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 8 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 9 часа
    преди 12 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата