понеделник, 20 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4732 прочитания

  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март

  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  12 април 2024, 14:30 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Индексът на потребителските цени (ИПЦ) в САЩ се повиши с 3,8% на годишна база през март след премахване на цените на храните и горивата, което икономистите правят, за да получат по-добра представа за основната инфлационна тенденция. Този „основен“ индекс е по-силен от очакваното от икономистите увеличение от 3,7% и непроменен спрямо 3,8% през февруари. Месечното четене също е по-силно от това, което прогнозираха икономистите, пише New York Times.

  Отчитайки храните и горивата, измерването на инфлацията се покачва с 3,5% през март спрямо година по-рано, спрямо 3,2% през февруари и по-бързо от очакваното от икономистите. Повишаването на цените на газа допринеся за тази инфлация.

  Данните за инфлацията от тази седмица идват в критичен момент за Федералния резерв (Фед). Централните банкери се надяваха да потвърдят, че по-високите от очакваното данни за инфлацията в началото на годината са просто сезонна странност, а не доказателство, че инфлацията се задържа доста над целта от 2%. Данните обаче предлагат малка утеха, че високите показания в началото на 2024 г. не са продължили.

  Политиците ясно показаха през последните месеци, че искат да видят допълнителни доказателства, че инфлацията се охлажда, преди да намалят лихвените проценти. Служителите на Фед повишиха разходите по заеми до 5,3% през 2022 г. и средата на 2023 г., което според тях е достатъчно високо, за да натежи значително на икономиката. Централните банкери прогнозираха през март, че ще намалят лихвите три пъти тази година.

  Изненадващо упоритата инфлацията породи съмнения сред икономистите кога - и дори дали - Фед ще може да започне да намалява лихвените проценти тази година.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
  Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
  преди 6 часа
  БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
  Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
  преди 8 часа
  София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
  Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
  преди 9 часа
  Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
  Повишението ще обхване 33 държавни университети