понеделник, 20 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4796 прочитания

  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването

  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  19 април 2024, 09:06 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Тазгодишното събитие за „разполовяване“ на биткойн ще бъде различно от предишните, тъй като най-голямата криптовалута всъщност може да загуби стойност впоследствие, вместо да се повиши. Това сочи анализ на JPMorgan, съобщава CoinDesk. Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света поради пазарните условия на свръхкупуване.

  Освен това текущата цена на криптовалутата от приблизително $61 200 остава над коригираното спрямо волатилността сравнение на банката спрямо златото от $45 000, съобщава CoinDesk.

  Разполовяването на биткойн ще се случи около 19-20 април, намалявайки текущия процент на копаене до 3,125 биткойн от 6,25 биткойн. Разполовяването е неразделна част от блокчейн системата биткойн, която създава парична система, която контролира инфлацията.

  След като за кратко падна под $60 000 ден по-рано, биткойнът падна с 1,17% в четвъртък (18 април) сутринта, движейки се около $62 000, според CoinMarketCap.

  Има много дискусии за това, че тазгодишното разполовяване на биткойни е различно от всички предишни подобни събития, главно защото цената на най-голямата криптовалута достигна своя връх месец преди събитието, което не се е случвало никога досега, пише Quartz. 

  Исторически разполовяването на биткойн повишава цената на криптовалутата. Например, след първото такова събитие на биткойн през 2012 г., цената е $12. Тя достига $44 100 дни след събитието и $135 след 300 дни.

  По същия начин, след разполовяването през 2016 г., криптовалутата премина от $658 на $1551 за 300 дни. И при последното преполовяване през 2020 г., цената от $8601 стигна до $50 941 в рамките на 300 дни.

  Този път банковите гиганти не са сигурни, че тенденцията ще продължи предвид пазарните условия. Наскоро Goldman Sachs предупреди за предпазливост поради непредсказуеми макроикономически фактори по отношение на предстоящото намаляване на половината на Bitcoin.

  „Исторически погледнато, предишните три преполовявания са били придружени от вдигане на цената на BTC след халвинга, въпреки че времето, необходимо за достигане на върховете за всички времена, се различава значително“, каза екипът на Goldman за фиксиран доход, валути и стоки (FICC) и акции, на CoinDesk. „Трябва да се внимава срещу екстраполирането на миналите цикли и въздействието на намаляването наполовина, като се имат предвид съответните преобладаващи макро условия.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
  Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
  преди 6 часа
  БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
  Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
  преди 8 часа
  София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
  Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
  преди 9 часа
  Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
  Повишението ще обхване 33 държавни университети