сряда, 15 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2484 прочитания

    Три четвърти от ЕС няма достъп до 4G

    Изоставането на Европа създава проблеми за потребителите и компаниите от бранша, сочи ново проучване
    25 юли 2013, 14:26 a+ a- a

    Три от всеки четирима граждани на ЕС нямат достъп до 4G/LTE мобилни услуги. Това сочат нови данни, цитирани от пресслужбата на Европейската комисия.

    Три страни-членки (Кипър, Ирландия, Малта) въобще не развиват мобилни мрежи от четвърто поколение. Достъп до 4G липсва и в селските райони на ЕС. Само Германия, Естония и Швеция са напреднали в това отношение, показва проучването. За сравнение в САЩ над 90% от населението има достъп до 4G мрежи.

    „Аз съм на страната на гражданите, данъкоплатците и гласоподавателите, които просто искат телефоните и таблетите им да работят. Дразнещо е, когато телефонът ми спре да работи в Брюксел, защото имаме само 3G. Милиони европейци споделят раздразнението ми всеки ден”, подчерта заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус.

    Проблемът с изоставането на Европа на развитието на мобилните мрежи от четвърто поколение ще се задълбочи с нарастването на мобилния трафик.

    „ЕС върви към колапс на мрежите. Глобалният мобилен трафик се очаква да нарасне с 66% на година, умните мобилни устройства са навсякъде и хората искат да гледат видео на тях. Ако не се освободят повече честоти, всичко това ще рухне”, коментира Крус.

    Разпределянето на честотите се осъществява на национално ниво, отбелязват от Еврокомисията. Различни национални проблеми водят до забавяне в предоставянето на лицензи. Това в комбинация с фрагментацията на 28-те национални пазари на страните-членки пречи на мобилните оператори да развият обхватна европейска мобилна стратегия.

    В резултат на това страдат потребителите, тъй като телефоните им не са напълно функционални в Европа, а ЕС изостава на глобално ниво в развитието на 4G мрежите.

    Затова от ЕК считат, че е необходимо по-координирано управление на радиочестотния спектър в ЕС. Това ще позволи на операторите да постигнат икономии от мащаба и да предоставят качествени и евтини услуги на потребителите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Димитър Радев, БНБ: България губи милиарди заради забавянето на еврото
    БНБ и банковият сектор ще бъдат напълно готови тази година за въвеждането на еврото, БНБ ще отсече пробно 8 милиона евромонети
    преди 14 часа
    3 нови ритейл парка ще бъдат открити у нас до лятото
    Нови брандове с планове за експанзия навлизат у нас
    преди 19 часа
    В този сектор рискът от забавени плащания у нас е най-голям
    Има индикации за увеличаване на просрочията и като време, и като брой у нас, сочи доклад на Allianz Trade
    преди 19 часа
    БНБ: Икономиката ще продължи да расте
    Инфлацията ще продължи да се забавя през второто и третото тримесечие на 2024, прогнозират от Централната банка
    преди 21 часа
    Държавата пое нов дълг за 200 млн. лева
    Заемът е под формата на 6-годишни държавни ценни книжа