петък, 10 април 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4508 прочитания

  Поколението Z са нетърпеливи млади хора, които очакват бързо кариерно развитие

  Старият модел, според който трябваше да имаш Х брой години опит, за да достигнеш дадена позиция, вече не работи, казва Петър Иванов, мениджър „Привличане на таланти и развитие“ в А1 България
  08 октомври 2019, 16:59 a+ a- a

  Петър Иванов, мениджър „Привличане на таланти и развитие“ в А1 България“

  На 6 ноември в София ще се проведе форумът „Професиите на бъдещето“, в рамките на програмата „Мениджър за един ден“, която ще посрещне за 18-та поредна година ученици и студенти за стаж в компании и институции в цялата страна на 7 ноември. 

  Водеща тема на инициативите, организирани от Джуниър Ачийвмънт България тази година е „Работата със смисъл: как поколението Z и работодателите оформят професиите на бъдещето“. 

  Economy.bg е медиен партньор на форума и на „Мениджър за един ден“, а сред основните бизнес партньори, е А1 България. За поколението Z и очакването на днешните 20-годишни към тяхната кариера и професионално израстване разговаряме с Петър Иванов, мениджър „Привличане на таланти и развитие“ в А1 България. 

  Как изглеждат, какво е важно за най-младите кандидати за работа в момента – 20-23-годишните?
  Ако трябва да опиша с една дума най-младите ни кандидати за работа, родени в периода 1997-2001, тя би била „нетърпеливи“. Изглеждат самоуверени и нямат търпение да се докажат. Щастлив съм, че в последните години средната възраст на желаещите да започнат стаж при нас пада. Типичният стажант вече не е току-що завършил или завършващ студент. Днес стажантите ни са младежи първи курс или дори гимназисти на прага на университета. Изводът за мен е, че това поколение съзрява бързо – и очаква професионалният живот също да тече на бързи обороти.

  Какви са ценностите, нуждите и мотивацията на поколението Z и разминават ли се бизнес очакванията към тях? Какъв е Вашият опит?
  Наскоро при нас приключиха стаж група студенти, показали отлични резултати в инициативи на водещи университети и в различни специалности. Бях приятно изненадан от мотивацията им да научат нещо ново. Не само от възможностите, които компанията им предостави. Видях, че те наистина имат сериозно отношение и към ангажиментите си в университета. Според мен възможностите за постоянно учене са един от основните мотиватори за новото поколение и това, че се възползват от тях е една от най-ценните черти в профила им. 

  На второ място ще се върна отново към нетърпението – все по-често срещам младежи, които са неудовлетворени от работата си поради „липсата на развитие“. Старият модел, според който трябваше да имаш Х брой години опит, за да достигнеш дадена позиция, вече не работи. 20-годишните очакват бързо кариерно развитие – щом се справят веднъж с дадена задача, те са убедени, че са готови за следващата стъпка. 

  Това означава, че трябва да преосмислим кариерните си пътеки, програмите за развитие и възможностите, които предоставяме на младите хора, за да успеем да ги мотивираме и задържим при нас. 

  Според мен работата по разнообразни задачи в комбинация с честа обратна връзка е начинът да  задържим интереса им, а оттам и да ги мотивираме. Не на последно място споделям наблюдението си, че колкото по-млади са кандидатите, толкова по-заинтригувани са от социалната отговорност, която проявява дадена компания и от каузите, които подкрепя. Младите искат да са част от компании, които мислят за околната среда или се грижат за хората в неравностойно положение.

  Работното място на бъдещето място ли е, или са различни локации – работа от разстояние, мобилен офис и др. благодарение на технологиите?
  Първият iPhone е създаден през 2007 година. Сегашните 20-годишни са израснали с мобилния интернет, Wikipedia, YouTube и чатовете. Представителите на поколението Z знаят, че не е нужно да запомняш, защото знанието е налично на един клик разстояние. 

  По същия начин е трудно да се аргументираш пред някой младеж защо е нужно да стои в офис по 8 часа на ден. И за мен не е нужно. Технологиите ни позволяват да бъдем продуктивни, независимо от времето и мястото. Всички сме виждали снимки на щастливи хора, които са отворили лаптопа си на някой плаж или в планината. Няма нужда да им завиждаме – повечето компании вече предлагат гъвкаво работно време и работа от разстояние. 

  Не бива обаче да бъдем крайни и да забравяме, че социалните отношения, срещите и дискусиите с екипа и колегите все още са най-добрият начин за раждане на нови идеи. Технологиите позволяват да се работи отвсякъде, но за мен правилната формула е балансът между работа в екип и осигуряване на възможност за гъвкавост спрямо индивидуалността на всеки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 минути
  72 000 са се регистрирали като безработни от началото на извънредното положение
  1 553 заявления са подадени по програмата 60/40 на 9 април, обяви на извънреден брифинг министър Деница Сачева
  преди 9 минути
  Общият информационен портал за COVID-19 вече е достъпен
  Целта е да се улеснят гражданите и бизнеса, като се събере информацията на едно място
  преди 1 час
  624 са случаите на COVID-19 у нас
  54 са излекуваните пациенти
  преди 16 часа
  преди 17 часа
  МВнР: Турските власти освобождават от карантината българските шофьори на ТИР-ове
  Българските шофьори ще могат да влизат в страната след съответен медицински преглед и дезинфекция на превозните средства