неделя, 23 февруари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1342 прочитания

  HR в AI време

  Как изкуственият интелект ще трансформира начина, по който се набира, задържа и оценява персонал?
  06 ноември 2019, 10:14 a+ a- a

   

  Идеята, че до 2050 машините ще ни изместят от работните ни места, е твърде опростена. Ако погледнем по-отблизо как изкуственият интелект ще засегне HR отдела, включително при набирането на персонал и мониторинга на представянето на служителите, ще ни се разкрие една по-комплексна картина, пише Financial Times в статия, част от специален доклад за това как ще живеем през 2050.

  Преглеждането на CV-та и мотивационни писма, както и провеждането на интервюта, ще бъде заместено от базирана на AI оценка на кандидата. Търсещите работа ще бъдат пресявани от алгоритми. Софтуер за рачитане на емоциите на лицето ще тества креативността и способоностите ни за решаване на проблеми, както и реакциите ни при стрес.

  Машините ще променят и типа работни места, за които хората ще кандидатстват. "По-вероятно е автоматизацията да промени радикално какво ще работят хората, отколкото да ги измести напълно", отбелязва Ксения Желтукова, директор в Nesta, британска фондация за иновации.

  След като изкуственият интелект поеме рутинините технически задачи, добрите социални умения ще станат особено търсени, сочи проучване на Nesta.

  "Типът умения, които работодателите ще търсят, ще се промени, като ще се отдава голямо значение на междуличностните и когнитивните умения, креативността и умението да се решават проблеми", посочва Желтукова. "HR екипите ще трябва да адаптират методите си, за да идентифицират и тестват тези умения, които трудно се намират".

  И макар да се смяташе, че професии с ниска квалификация, вкюлчително в строителството, земеделието, хотелиерството и ресторантьорството, са заплашени от автоматизацията, то те все още са важна част от икономиката и вероятно ще останат така и в бъдеще. 

  "Може да възникнат изцяло нови професии, които не са съществували досега - от дизайнер immersive experience (бел. ред.: изживяване, в което се потапяш), до специалист зелено строителство", отбелязва Желтукова.

  Алгоритмите ще дадат също безпрецедентна възможност на шефовете да следят и измерват продуктиввността на служителите си.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Пореден рекорд в търговията ни с Германия
  За трета поредна година българският износ изпреварва вноса от Германия
  преди 2 дни
  Борисов: Ще вървим към чакалнята на еврозоната само при абсолютен консенсус
  България ще влиза в чакалнята на еврозоната само по фиксирания курс, заяви премиерът след среща с зам.-пред. на ЕК Валдис Домбровскис
  преди 2 дни
  Директни полети между България и Хърватия от 1 май
  Самолетните полети между София и Загреб ще бъдат три пъти седмично
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Продадоха Victoria's Secret
  Сделката оцени марката за дамско бельо на 1.1 млрд. долара