сряда, 02 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6126 прочитания

  Какво място за работа и живот е България според чужденците?

  Отговор потърсихме от датчанин, италианец и германец, които работят в софийския офис на TELUS International
  22 януари 2020, 17:02 a+ a- a

  Ян Хансен от Дания (49 г.), Марио Замбрини от Италия (31 г.)  и Миша Гобиен от Германия (25 г.) са част от нарастващия брой чужденци, избрали да живеят и работят в България

  Все повече чужденци избират България за свой дом и място за професионално развитие. По данни на НСИ около 90 000 чуждестранни граждани пребивават в страната ни, като броят им за последните 10 години се е удвоил. 

  Ян Хансен от Дания (49 г.), Марио Замбрини от Италия (31 г.) и Миша Гобиен от Германия (25 г.) са част от нарастващия брой чужденци, избрали да се преместят в родината ни. В момента и тримата работят в софийския офис на TELUS International, а неотдавна ги видяхме в инициативата „Мога там, искам тук“. В последното ѝ издание над 50 чужденци споделят своите причини да изберат България за свой дом с идеята да мотивират българи зад граница да се завърнат в родината си.

  Сезоните, вкусната храна, ниските нива на стрес и възможностите за развитие са част от предимствата на страната ни, които привличат чужденците. Какво още ги води в България, какви предизвикателства срещат и къде виждат поле за подобрение? Вижте какво ни разказаха Ян, Марио и Миша. 

  Откога си в България и какво те доведе тук? 

  Според датчанина Ян Хансен България е "страна на възможносите". Женен е за българка и вече шеста година живее тук

  Ян: В България съм от 6 години. Причината да дойда тук беше моята съпруга, която е българка.

  Марио: Аз съм акордеонист с голяма страст към традиционната българска музика, танци и костюми. Това лично ме накара да дойда тук, в България.

  Посещавал съм страната много пъти, преди да реша да се преместя и да намеря работа тук. За пръв път посетих България заради “Сурва”, кукерския фестивал в Перник, през 2016 г. През януари 2017 г. отново дойдох, този път за едномесечно пътуване през градовете, разположени по влаковата линия София - Бургас. Прекарах две седмици в Пловдив, за да науча малко повече за условията за кандидатстване в Mузикалната консерватория. В изискванията влиза и свободното говорене на български език. И така, за да науча езика, реших да се преместя в България. През септември 2017 г. заживях в Сливен, където прекарах 10 месеца като част от Европейска доброволческа служба, като основната ми работа включваше работа с ученици, както и деца от малцинствата. В края на 2018 получих предложение за работа в софийския офис на TELUS International Europe.

  Миша: В България съм от 11 години. Дойдох тук за пръв път през 2005 г., заедно с цялото ми семейство. Тогава всички се влюбихме в българската култура и решихме да се преместим през 2008 г.

  С какво ти беше най-трудно да свикнеш в началото? 

  Ян: Най-трудното нещо в началото беше това, че не всеки човек тук говори английски език.

  Марио: В началото най-трудното нещо беше самият език. Не много хора в България говорят английски и тук, в София, не е особено лесно да се практикува. Не е лесно, когато си чужденец, да бъдеш с хора, които говорят само български. 

  Миша: Честно казано, когато се замисля за най-трудното нещо, което ми се случи в началото, всъщност не мога да измисля нещо конкретно, но може би езикът беше нещо, което до някаква степен ме затрудни.

  Интересът към българската музика довежда италианецът Марио в България

  А какво те впечатли и ти хареса най-много?

  Ян: Бях изключително впечатлен от това колко отворени и добронамерени са българите към чужденците. Това, което ми направи добро впечатление, е също спазването на традициите - например Баба Марта.

  Марио: В България се чувствам много добре. Обичам да обикалям по-малко известните места - манастирите, пещерите, горите на националните паркове, черноморските плажове, река Дунав, както и най-отдалечените градове и села.

  Миша: Българската култура и природа.

  Добро място за работа ли е България?  

  Ян: В България има толкова много възможности, когато става въпрос за работни места, така че да, харесва ми да работя тук.

  Марио: В момента в България периодът е благоприятен по отношение на обслужването на клиентите и инвестирането в тази сфера, така че вярвам, че ако някой има добро ниво на владеене на чужд език, лесно ще намери добре платена работа в София и Пловдив.

  Миша: България предлага чудесни възможности за работа. Пример за подражание е TELUS International, компанията, в която прекарах последните 6 години и в която се чувствам наистина добре.

  А какво е да живееш тук?  

  Миша посещава България за първи път през 2005, влюбва се в културата ни и няколко години по-късно заживява тук, заедно със семейството си

  Ян: Обичам да живея тук - времето е фантастично, храната е невероятна и хората са добри.

  Марио: България е абсолютно добро място за живеене, със сигурност има разлика между големите градове и по-малките страни, но разходите за живот са ниски и има всичко, от което човек има нужда. Освен това е невероятна страна, колкото повече я познавате, толкова повече я обичате.

  Миша: Намирам България за наистина приятно място за живеене, има много възможности за реализация - ако искате да сте в голям град, имате София, но в същото време Пловдив също има своите прелести.

  Какво още може да се подобри в страната ни? 

  Ян: Болниците са нещото, което според мен трябва да се подобри. Улиците и тротоарите също трябва да се оправят. Продължителността на работния ден, за да имат хората повече време за семейството си. 

  Марио: България се развива, инфраструктурата ѝ също. След няколко години ще бъдат достигнати всички стандарти, досущ като повечето европейски държави.

  Миша: Нека оставим този тип въпроси на политиците. Не бих променил нищо относно живота си тук в България.

  В България ли виждаш бъдещето си?  

  Ян: Определено искам да остана тук, това е страната на възможностите, когато става въпрос за работа, а сега имам красива българско-датска дъщеря и невероятна българска съпруга! Така че животът ми е тук и го обичам всеки ден такъв, какъвто е.

  Марио: Със сигурност ще остана в България поне 5 години. Целта ми днес е да се преместя в Пловдив, да бъда приет в Консерваторията и да науча повече за музикалните техники на традиционния български акордеон. След това може би ще се усети носталгията. Но определено мога да си представя добро бъдеще в България.

  Миша: Бих казал ДА и не планирам да напускам в скоро време. Вярвам, че бъдещето е приятелски настроено и с нетърпение очаквам новите предизвикателства в живота ми!

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 минути
  БНБ ще удължи разсрочването на кредитите до 31 март 2021
  Това става, след като Европейският банков орган (ЕБО) позволи на банките ново разсрочване на кредитите за клиенти, пострадали от втората вълна на пандемията от COVID-19
  преди 1 час
  Великобритания започна приемането на молби за виза
  Страната е готова да приложи новата си емиграционна система след края на преходния период по Брекзит
  преди 2 часа
  България ще получи 11,44 млрд. евро от еврофондовете до 2027
  Европейското съфинансиране за най-бедните региони да остане 85%, се договориха Европейският парламент и Съветът на ЕС
  преди 2 часа
  Канада обяви плановете си за въвеждане на „дигитален данък“
  Страната иска да таксува допълнително компании като Facebook и Google
  преди 4 часа
  преди 4 часа
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия