събота, 04 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12360 прочитания

  Какво научи СЗО за коронавируса от мисията си в Китай?

  Вижте някои от актуалните факти за новия вирус от последния доклад на организацията
  04 март 2020, 17:31 a+ a- a

  През февруари мисия от експерти на Световната здравна организация започна изследвания  в Китай на епидемията от коронавируса с цел да проучи как се предава заразата, какви са симптомите, как протича болестта, каква е смъртността и какво се прави към момента. В международния екип участваха 25 експерти от Китай, Германия, Япония, Корея, Нигерия, Русия, Сингапур, САЩ и СЗО. На 28 февруари организацията представи окончателния си доклад от мисията, който е публикуван на сайта на СЗО. 

  Вижте някои от най-новите заключения и констатации за вируса:  

  Вирусът

  COVID-19 е нов патоген, със собствени характеристики, който е силно заразен, може да се разпространи бързо и да причини огромни здравни, икономически и социални въздействия по цял свят.  

  Новият вирус е 96% генетично идентичен с известен коронавирус при прилепи и 86-92% идентичен с коронавирус при панголин (люспест бозайник, бел.р.). Следователно предаването на мутирал вирус от животни към хора е най-вероятната причина за появата. 

  За целите на планирането трябва да се приеме, че световното население e податливо на този вирус. Тъй като животинският произход на COVID-19 не е доказан, понастоящем рискът от повторна негова проява в заразени преди това райони трябва да бъде постоянно наблюдаван.

  Предаване и разпространение

  Коронавирусът се предава чрез капчици и фомити (неживи обекти) по време на близък незащитен контакт между заразител и заразен. Най-често предаването от човек на човек става в семейна среда. Сред 344 групи, включващи 1308 случая (от общо 1836 съобщени случая) в провинция Гуандун и провинция Съчуан, повечето клъстери на болестта (78% - 85%) са възникнали в семейството. Пренасянето с фини аерозоли във въздуха на дълги разстояния не е една от основните причини за разпространение. Повечето от 2 055 заразени болнични работници или са били заразени у дома, или в ранната фаза на огнището в Ухан, когато болничните предпазни мерки все още не са били повишени.

  Деца

  Данните за лица на възраст до 18 години показват, че има сравнително ниско заразяване с вируса в тази възрастова група (2,4% от всички съобщени случаи). Много малка част от тези лица имат развито тежко (2,5%) или критично заболяване (0,2%). В Ухан няма отчетени положителни проби на деца през ноември и декември 2019, както и през първите две седмици от януари 2020.  Случаите на заразените деца до голяма степен са идентифицирани чрез установяване на контакт със заразен възрастен в домакинствата. Няма описани случаи на предаване на заразата от дете към възрастен. 

  Имунитет 

  Тъй като COVID-19 е наскоро идентифициран патоген, не е известен защитен имунитет при хората. Въз основа на епидемиологичните характеристики, наблюдавани досега в Китай, всеки човек е податлив на зараза, въпреки че може да има рискови фактори, повишаващи чувствителността към инфекция. 

  Симптоми

  Симптомите на COVID-19 са неспецифични и протичането на заболяването може да варира от безсимптомно до тежка пневмония и смърт. Към 20 февруари 2020 на база 55 924 лабораторно потвърдени случая, типичните признаци и симптоми включват:

  - треска – 87,9%

  - суха кашлица – 67,7%

  - умора – 38,1%,

  - отделяне на храчки – 33,4%

  - задух – 18,6%

  - болки в гърлото – 13,9%

  - главоболие – 13,6%

  - миалгия или артралгия (мускулна и ставна болка, бел.р.) -14,8% 

  - втрисане – 11,4%

  - гадене или повръщане – 5%

  - назална конгестия  (запушен нос, бел.р.) - 4,8%,

  - диария – 3,7%

  - хемоптиза  (кървави храчки, бел.р.) - 0,9%

  - конюнктивална конгестия  (кръвоизлив в окото, бел.р.) - 0,8%. 

  По-голямата част от заразените рано или късно развиват симптоми. Случаите на хора, при които вирусът е бил открит и които нямат симптоми по това време, са редки и повечето от тях се разболяват през следващите няколко дни.

  Лечение и възстановяване 

  Повечето хора имат леко заболяване и се възстановяват. Приблизително 80% от лабораторно потвърдените пациенти са имали леко до умерено заболяване, което включва случаи на пневмония. 20% от заразените в Китай се нуждаят от болнично лечение в продължение на седмици. 5% от хората с диагноза се нуждаят от изкуствено дишане. Други 15% се нуждаят от кислородна терапия, и то не само за няколко дни. Продължителността от началото на заболяването до възстановяването е средно от 3 до 6 седмици за тежки и критични пациенти (в сравнение само с 2 седмици за леко болни).

  Сред пациентите, които са починали, времето от появата на симптомите до резултата варира от 2 до 8 седмици. 

  Пациентите се изписват след клинично възстановяване, отпадане на симптомите и рентгенологично подобрение и 2 отрицателни PCR тестове, взети за 24 часа. След изписването им от тях се изисква да сведат до минимум семейните и социалните контакти и да носят маска. Очакват резултатите от клиничните изпитвания в рамките на няколко седмици. 

  Смъртност

  Изследване на 44 672 заразени в Китай показа смъртност от 3,4%. Смъртността е силно повлияна от възрастта, предшестващи заболявания, съществуващи условия и най-вече от реакцията на системата на здравеопазването. Лицата с най-висок риск за тежко заболяване и смърт включват хора на възраст над 60 години и тези със съпътстващи заболявания.

  Степента на смъртност за заразените с предшестващо сърдечно-съдово заболяване в Китай е 13,2%. Тя е 9,2% за заразените с високи нива на кръвна захар, 8,4% за заболелите с високо кръвно налягане, 8% при хората с хронични респираторни заболявания и 7,6% при онкоболните. Процентът на смъртност сред заразените лица без предишно заболяване е 1,4.

  Колкото по-млад е човек, толкова по-малка е вероятността да се зарази и по-малко вероятно е да се разболее сериозно.

  По пол няма съществени разлики в заразяването. Но само 2,8% от китайските жени, които са били заразени, са починали от болестта, докато 4,7% от заразените мъже са починали. За разлика от грип A (H1N1), бременните жени не изглеждат по-високорискова група за тежко заболяване.  

  Овладяване на епидемията

  От края на януари броят на новите диагнози на коронавурис в Китай непрекъснато намалява. Спада и нивото на смъртност сред заразените. Властите изпробват различни методи за лечение на болестта и най-успешните се прилагат в цялата страна. 

  Китай вече може да произвежда 1,6 милиона тестови комплекта за новия коронавирус седмично. Тестът дава резултат още същия ден. В цялата страна всеки, който отиде при лекаря с треска, се изследва за вируса. 

  Една от основните причини за овладяването на епидемията е, че Китай интервюира всички заразени в цялата страна за лицата, които са контактували, и след това ги намира и тества. Само в Ухан има 1800 екипа, които правят това, всеки от най-малко 5 души. 

  Данните от приключилите тестове сочат, че ако сте имали директен личен контакт със заразен човек, вероятността от заразяване е между 1% и 5%.

  Голяма част от световната общност все още не е готова да приложи мерките, които са били използвани за ограничаване на COVID-19 в Китай, се констатира в доклада. Основното в тези мерки е изключително проактивното наблюдение за незабавно откриване на случаи, много бърза диагностика и незабавна изолация на случаите, строго проследяване и карантина на близки контакти, включително изключително висока степен на разбиране и приемане на тези мерки от населението.  

  Сега вече има сериозни доказателства, че нефармацевтичните интервенции могат да намалят и дори да прекъснат предаването. Тези мерки трябва да включват незабавно откриване и изолиране на случаите, строго проследяване и наблюдение на близки контакти/карантина и пряко ангажиране на населението.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 19 часа
  Над 15% от немските фирми у нас планират да съкратят персонал заради COVID-19
  21% очакват значителен спад на приходите, сочи нова анкета на Германо-Българска индустриално-търговска камара
  преди 20 часа
  EK разреши употребата на Remdesivir за лечение на Covid-19 в ЕС
  Това е първото лекарство, получило одобрение за употреба на европейско ниво
  преди 21 часа
  Китай планира създаването на пристанище за свободна търговия
  Идеята е то да се конкурира с Хонконг и Сингапур
  преди 22 часа
  Обсъжда се повишаване цените на всички клинични пътеки
  Така те ще покриват входящия тест за коронавирус на пациентите при постъпване в болница, независимо с какво заболяване
  преди 23 часа
  Над 65% от местата за настаняване у нас планират намаляване на пакетни цени
  Планират се още намаления на нощувки и алтернативен период за използване на резервации
  преди 23 часа
  "Ариете Логистикс" откри нов завод в Пазарджик
  Инвестицията на компанията възлиза на 20 млн. евро, а броят на наетите служители става 1000 души