петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2721 прочитания

    Може ли съществуваща ваксина да помогне срещу Covid-19?

    Екип учени твърди, че ваксината срещу детски паралич може да предостави временна защита срещу новия коронавирус
    15 юни 2020, 15:10 a+ a- a

    Докато светът работи усилено за създаване на ваксина срещу Covid-19, екип учени в САЩ твърди, че съществуваща ваксина, до която почти всеки има достъп, може да помогне.

    Съществуват много доказателства, че съществуващите ваксини, като тази срещу полиомиелит (известен още като детски паралич) защитава децата от широк диапазон инфекции и си струва да се опита да се използва срещу новия коронавирус. Това пишат Константин Чумаков, началник на звеното по ваксини в американската Администрация по храни и лехарства (FDA), и д-р Робърт Гало, съоткривател на вируса на СПИН, заедно със свои колеги в ново проучване, публикувано в списание Science.

    Ваксината за полиомиелит, която се дава на децата под формата на капки през устата (ораплна полио ваксина – ОПВ) е безопасна, лесна за поставяне и широкодостъпна с над 1 милиард дози, които се произвеждат и прилагат ежегодно в 140 държави по света.

    ОПВ използва отслабена версия на полио вируса. Живите отслабени ваксини създават силен и дълготраен имунен отговор, твърдят експертите. Те са по-бавни за производство от модерните ваксини, които използват част от генетичния материал на даден вирус, а американските и европейските компании са съсредоточили усилията си в създаване на ваксина по бързия метод, казват още те.

    „Предлагаме използване на ОПВ за намаляване или предотвратяване на Covid-19. И полиовируса и коронавируса са вируси с положителна РНК верига, затова е вероятно да предизвикват и да бъдат повлияни от еднакви имунни механизми […] ОПВ може да осигури временна протекция от коронавирус“, пишат учените в своето изследване.

    ОПВ създава т. нар. стаден имунитет, който се достига когато между 70 и 90% от дадено население се е сблъскало с определен вирус, което може да стане чрез инфектиране и възстановяване, или чрез ваксинация. 

    Освен че може да предпази уязвими индивиди, ваксината може да предотврати разпространението на нови коронавируси, като увеличи делът хора, които са неподатливи към тях, се обяснява още в изследването.

    „Рискът от ОПВ е изключително нисък“, казват те. Ваксината може да предизвика подобни на полиомиелита усложнения, но само при 1 от 3 милиона поставени ваксини, а това се случва основно при деца с компрометиран имунитет.

    Лекарите са наясно, че ползите от ваксините надхвърлят предпазването от конкретния вирус, за който са създадени. Други отслабени живи ваксини, като тези срещу морбили и вариола също се свързват с подчертан неспецифичен имунитет срещу инфекциозни заболявания. Така например в Африка, когато започва да се прилага ваксината срещу морбили, цялостната детска смъртност намалява с 50%, което е далеч над нивата, които би трябвало да бъдат достигнати, ако се предотврати само смъртността от морбили.

    ОПВ не е лицензирана и не е налична в САЩ, но все още се прилага в други части на света, отбелязват от Американския център за борба с инфекциозните заболявания (CDC).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 12 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 17 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 18 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 19 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам