вторник, 19 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1248 прочитания

  Как пандемията се отрази на пазара на труда в ИТ сектора и кои са най-търсените специалисти?

  Конкуренцията в търсенето на таланти продължава, казва Славена Илиева, IT Recruiter в българската HR агенция Top Skills Recruitment
  14 януари 2021, 16:43 a+ a- a

  Славена Илиева, IT Recruiter в Top Skills Recruitment

   Как пандемията се отрази на пазара на труда в ИТ сектора в България, кои са най-търсените ИТ специалисти и как се промени процесът на подбор? Промените в търсенето и привличането на ИТ таланти пред Economy.bg коментира Славена Илиева, IT Recruiter в българската HR агенция Top Skills Recruitment.   

  През 2020 година със сигурност се усети известно стесняване на пазара, като навсякъде. Вярвам, че ИТ технологиите са бъдещето и мисля, че в момента това важи повече отвсякога, така че те ще продължават да бъдат една от най-успешните сфери за развитие. В България към този момент търсенето е голямо, може да се каже, че дори надминава броя на самите специалисти. Това е просперираща и динамична среда, в която един млад човек може да се развива, ако, разбира се, има интерес.

  Информационни технологии е най-бързо развиващият се отрасъл и заедно с аутсорсинга на услуги, постигат най-висока производителност на труда. Той е и най-слабо засегнатият от пандемията – повечето фирми успяха бързо да реорганизират работата си към дистанционен начин на работа.

  Не е изненада и че важна роля играят условията, предлагани от компаниите в ИТ сектора - възможност за работа от вкъщи, офис среда, локация, достъп до обществен транспорт или паркинг и, разбира се, заплащане и допълнителни придобивки.

  На този етап наблюденията ни са, че както преди, така и по време на пандемията, най-търсените профили остават тези на програмистите, като съответно най-често срещаните езици и технологии са: C, C++, C#, Java, JavaScript, Python, PHP, HTML, CSS и други.

  Наблюдаваме, че ИТ отрасълът в София има все по-голямо значение както за широкия ИКТ сектор, така и за икономиката на страната като цяло.

  Бих казала, че конкуренцията в търсенето на хора дори се увеличи. Немалка част от хората се страхуват да сменят работата си и чувството на несигурност ги кара да останат пасивни.

  Относно промяна във възнагражденията, не мисля, че е настъпила такава, тъй като компаниите не са променили изискванията си към квалифицирани кандидати.

  Може би най-осезаемата промяна е свързана и със световната тенденция – за работа от вкъщи. Много от ИТ специалистите се надяват компаниите да са станали по-гъвкави и да продължат да предлагат тази опция и след пандемията. Бих казала, че има доста разработчици, които предпочитат да работят основно remote, може би заради свободата, която този тип работа им дава.

  В същото време, интересно е, че макар и по-малък брой, държат да се върнат в офисите и им липсва човешкия контакт в професионален план.

  Процесът на подбор на ИТ таланти не се е променил съществено, като изключим отново живият контакт при интервюта или различни кариерни форуми и мероприятия – сега те също се организират онлайн. Истината е, че трябва да бъдем гъвкави и адаптивни спрямо средата и обстоятелствата, които се налагат, само така ще имаме успех.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 минути
  ЕП настоява за прозрачност на договорите за доставка на ваксини
  Евродепутатите изразиха съжаление относно „здравния национализъм“, включително предполагаеми паралелни договори, подписани от държавите членки, или опити да се конкурират помежду си
  преди 29 минути
  Байдън ще продължи рестрикциите за пътуване на европейци до САЩ
  Негов говорител обясни, че новият кабинет ще възстанови отменените от Тръмп рестрикции за Европа и Бразилия
  преди 2 часа
  Готов е електронният сертификат за поставена ваксина срещу Covid-19
  Всички български граждани вече имат достъп до своето електронно здравно досие, но само с електронен подпис
  преди 3 часа
  Борисов: Да се мисли за отваряне на ресторанти и молове
  Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде взето в четвъртък
  преди 4 часа
  Френската централна банка прекратява инвестициите във въглища
  До 2024 г. банката ще ограничи силно и финансирането в нефт и газ