вторник, 20 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2523 прочитания

  Какви нови професии се появиха през последните 5 години?

  Пред Economy.bg коментират международни експерти и мениджъри от водещи компании в България, които ще се включат във форума Business Talks Better&Beyond
  01 април 2021, 15:05 a+ a- a

  Динамичните промени на пазара на труда и развитието на технологиите доведоха до появата на много нови професии. Какви нови позиции и възможности за професионална реализация се появиха през последните 5 години, попитахме международни експерти и мениджъри от водещи компании в България, които ще се включат във форума Business Talks Better&Beyond (може да се регистрирате тук). 

  Събитието, което е продължение на успешната серия Employer Branding REstart, познато на българската аудитория с 3 интерактивни виртуални събития със споделяне на опит „от бизнеса за бизнеса” на големи компании, ще се проведе отново онлайн на 8 април. Организатор е българската компания за корпоративни събития PARTY MANAGEMENT. Вижте какви тенденции при подбора на хора и професиите очертаха лекторите пред Economy.bg. 

  Адриан Селигман, член на Борда на директорите, Top Employers Institute

  Отдел „Човешки ресурси” се трансформира в „Хора и култура” (People & Culture), появиха се Chief Experience Officer, Experience Manager и др.

  Top Employers Institute е сертифицирал хиляди организации в световен мащаб през последните 30 години и това ни позволява да идентифицираме драстичните промени в рамките на човешките ресурси. Издигането и консолидирането на технологии, които поддържат и автоматизират работата, традиционно извършвана от отделите по човешки ресурси, ги прави много по-различни от преди. В момента разполагаме с технологии за подпомагане и опростяване на набирането на персонал, рационализиране на въвеждащите обучения и управление на таланти и изпълнение. Това дава възможност на компаниите да приспособят по-добре новото дигитално изживяване за своите служители.

  Вместо да се съсредоточават върху административни задачи, отделите по човешки ресурси инвестират своите усилия, управлявайки ангажираността на служителите и укрепвайки тяхната култура.

  През последните пет години, особено в отделите по човешки ресурси, се създадоха нови роли, фокусирани върху дигиталната трансформация: управлявани от данни позиции за подкрепа на решенията, анализатори на данни за по-добро оформяне на нови модели на организации или позиции със силно дигитално присъствие за подпомагане на технологичния опит на служителите. Все повече и повече специалистите „Човешки ресурси” се превърнаха във фасилитатори. Това позволява на останалите служители да оформят по-добре бъдещето в компанията. 

  В допълнение, тъй като служителското преживяване е фокус за работодателите, се появяват специфични роли за подобряването му... Помислете за Chief Experience Officer, Experience Manager и др. В повечето организации дори името „Човешки ресурси” се е променило. Вместо това сега има отдели за „Хора и култура” (People & Culture).

  Борислава Георгиева, мениджър „Човешки ресурси”, DHL Enterprise Software Solutions

  Навлизането на Agile методологията трансформира традиционните проект мениджъри в Agile Coach, Scrum Master, появиха се Product Owner, Work Stream Leaders, Business Analyst и др.

  Светът около нас става все по-изискващ и все повече живеем в една дигитална виртуална среда. Това се отразява и на нуждите на компаниите, търсените компетенции и нарастващата нужда от адаптивност. Тази среда подпомогна налагането на Agile методологията, която даде възможност на специалистите, екипите и организациите да генерират стойност чрез прилагането на адаптивни решения за сложни проблеми в самоорганизиращи се екипи. Прилагането на agile методологията и мисленето промени ИТ индустрията и вече се прилага и в други индустрии. Работата по тези принципи трансформира традиционните проект мениджъри в Agile Coach, Scrum Master, появиха се Product Owner, Work Stream Leaders, Business Analyst и много нови роли.

  Лучан Заборовски, директор „Маркетинг”, Creatio

  Нараства нуждата от специалисти в сферата на изкуствения интелект и Machine Learning 

  Creatio е глобална компания с култура, фокусирана върху гъвкавостта и иновациите. Развивайки дейността ни, се отваря нуждата и от нови работни позиции. Например имплементираме изкуствения интелект в технологиите, които предлагаме, за да използваме силата от синергията на BPM и AI с цел ускоряване на бизнес процесите, опростяване на аналитичната работа и вземането на решения, подкрепени с данни. Това автоматично отваря нуждата от специалисти в сферата на изкуствения интелект (AI) и Machine Learning (ML). Компанията ни инвестира сериозно в професионалното развитие на служителите и за да привличаме и задържаме таланти, предлагаме полезни образователни възможности за развитие и обучение, съобразени с новите тенденции и нужди. 

  Надежда Пенева, директор „Мултиченъл продажби”, RaiffeisenBank

  Scrum Master, Digital Advisor, Digital Analyst, Transformation Manager, Digital marketing specialists са само част от новите ни предложения 

  Ерата на дигитализацията определено предопредели появата на нови професионални роли и позиции и в Райфайзенбанк – Scrum Master, Digital Advisor, Digital Analyst, Transformation Manager, Digital marketing specialists са само част от новите ни предложения към кандидатите за работа.

  В банката има сформирани вече над 10 екипа, които работят по т.нар. agile методология, което само по себе си обуславя трансформация в наименованието или поява на нови роли.

   

  Елена Спирина, водеща на BTalks, управител на PARTY MANAGEMENT

  Сега често не говорим за йерархии, а за социокрация, за фрилансърство, за аутсорсинг, за предприемачество, за „дигитални посланици” и „технологични евангелисти”...

  Ивент браншът е хибридно поле за изява, в което дигиталното и класиката, маркетингът и продажбите, туризмът и комуникациите се смесват, за да се получи едно събитие. При нас няма нещо толкова „модно”, както е примерно в IT браншa. Ние директно ползваме техните продукти и все пак всички събития станаха рязко „виртуални” и „хибридни”. 

  Светът допреди 15 години познаваше само йерархичното мислене, което вървеше като позиции в съответния ред: стажант - експерт - мениджър - директор - изпълнителен директор или член на Борда на директорите. Отличителните за по-специални научни познания бяха техник/технолог, доктор и доцент. Сега често не говорим за йерархии. Говорим за социокрация, за фрилансърство, за аутсорсинг, за предприемачество, за „дигитални посланици” и „технологични евангелисти”, мениджъри „Дигитална трансформация”, експерти „Автоматизация”, облачни инженери и тренери по гъвкавост (agile coach), мениджъри „Виртуална реалност”. В HR индустрията вече говорим за позиции като Chief People Officer и Employer Branding Managers, Retention and Engagement officer и Community Managers. 

  Днес е по-важно да има смисъл от работата ти, да се чувстваш удовлетворен и полезен. 

  Новото поколение не драпа да изкачва йерархична стълбичка, да притежава табелка „директор”. За него е важно да е част от общност, да има доверие, да се чувства ценено и удовлетворено, независимо от позицията.

  Емануил Тотев, търговски директор, TESY

  Аз по-скоро вярвам в изменението на функцията и приоритетите в работата, отколкото в промяната на името

  Наименованията на професиите в някои области наистина много се промениха, но в крайна сметка важно е те да останат достатъчно ясни и разбираеми за хората, които се опитваме да привличаме. Аз по-скоро вярвам в изменението на функцията и приоритетите в работата, отколкото в промяната на името. Живеем в много динамични времена и съответно това обуславя голямата динамика и в основните дейности на всяка една позиция. Все по-голямата дигитализация в обществото води и до по-голяма дигитализация на работното място.

  В производствените ни процеси ключово влияние оказват автоматизацията и роботизацията, но основният актив, в който ние продължаваме да инвестираме и развиваме, са хората на ТЕСИ. Те са душата на компанията и те правят разликата!

  Всички новости около Business Talks Better&Beyond може да следите на Facebook страницата на събитието тук.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози
  Всички, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина, обяви министърът на здравеопазването
  преди 9 часа
  Стартира платформа, където всеки може да сподели очакванията си за бъдещето на Европа
  Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия ЕС да споделят идеи и мнения
  преди 9 часа
  Фирми могат да кандидатстват за финансиране на проекти за когнитивна роботика
  Максималното финансиране, което може да спечели един проект, е до 100 хил. евро
  преди 10 часа
  Над 150 000 дози ваксини срещу COVID-19 пристигнаха у нас
  Следващата доставка до края на седмицата ще е от Janssen
  преди 11 часа
  Softprom навлиза на българския ИТ пазар
  Компанията предлага решения за киберсигурност
  преди 11 часа
  Тунис облекчава условията за организирани групи от туристи
  Отпада изискването за задължителна 5-дневна карантина