неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2794 прочитания

    Имаше ли ръст на възнагражденията в България през 2023 и какви са прогнозите за 2024?

    Вижте какво показват наблюденията на консултанти по подбор на персонал за различните индустрии и сегменти от пазара
    20 декември 2023, 15:28 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    Как ситуацията на пазара на труда в България и охлаждането в технологичния сектор рефлектират върху нивата на възнагражденията? Продължи ли ръстът на заплатите и през 2023, в кои сфери и за кой тип позиции? Какви са прогнозите за следващата година? 

    Тенденциите при заплатите през 2023 и очакванията за 2024 пред Economy.bg коментират консултанти по подбор на персонал, които имат поглед върху различни индустрии и сегменти от пазара.  

    Мария Динева - Business Intelligence Team Lead, Assert International Bulgaria. Снимка: Личен архив

    Мария Динева, Business Intelligence Team Lead, Assert International Bulgaria

    През 2023 година не се наблюдаваха стремглави увеличения както предходните две години

    Всяка промяна налага нова след себе си – по-добра или по-необходима от предходната. Колосални промени в политиките за възнаграждения, които да причислим към откритията в стил „топлата вода“ по-скоро не се наблюдаваха през 2023 година. Устойчивите бизнеси следват политика за индексация на възнагражденията на работещите поне веднъж годишно от години насам, като най-често вземат предвид фактори като инфлация, експертиза и свободни специалисти на пазара на труда.  През 2023 година не се наблюдаваха стремглави увеличения както предходните две години, а по-скоро догонване на бизнесите, които не съумяха навреме да реагират на настъпилите промени.

    От тази година наблюдаваме една нова практика в бюджетирането – създаване на два типа очаквания за 2024. Бизнесите споделят, че след всички претърпени кризи като превантивна мярка се налага създаването на два бюджета – един реалистичен и един малко по-оптимистичен. Това действие от страна на бизнеса позволява ситуации като висока инфлация или външни фактори – война, стачки и т.н. на световно ниво – да не се отразят колосално на операциите в организациите им, както и да имат още един инструмент при необходимост от кризисни мерки в задържането на текущите таланти в компаниите.

     

    Ангел Маджаров - Изпълнителен Директор на Talent Group. Снимка: Личен архив

    Ангел Маджаров - Изпълнителен Директор на Talent Group

    Нарастването на заплатите в ИТ сектора забави ръст

    Редица компании в ИТ сектора, които са част от стожерите на стабилност в ИТ индустрията, преминаха през доста тежки моменти тази година, които, за съжаление, продължават и ще продължат и следващата година като тенденция. Илюзията за сигурна работа, високи доходи и непрестанен просперитет в ИТ индустрията, която водеше заетите в нея до настроение на безметежност, през тази година по-скоро изчезна. 

    Нарастването на заплатите в сектора забави ръст, може би няма да спре съвсем, но ще се забави значително, и тук въпросът през идната година ще е не толкова дали ще си вдигнат заплатите кандидатите, а дали ще си запазят работното място и дали ще могат да си намерят ново такова в нормални срокове, без да закъсат финансово. 

    По отношение на останалите сектори във BPO видяхме продължаване на покачването на заплатите може би предвид продължаващото разрастване на компаниите и активното наемане на хора. Търговските и маркетинг позиции също получиха своята индексация, свързана с инфлацията, но с много по-слабо увеличение в сравнение с предишни години. Все пак до голяма степен разрастването продължи и не се замрази наемането, а напротив – продължи със сравнително нормален темп.

     

    Надежда Василева – Изпълнителен Директор на Adecco България. Снимка: Личен архив

    Надежда Василева – Изпълнителен Директор на Adecco България

     Продължава да има фирми, които не могат да си позволят да отговорят с увеличение от порядъка на 15% – 20%

    С цел да задържат служителите си, през 2023 част от компаниите основно коригираха възнагражденията нагоре, за да догонят инфлацията. Продължава да има фирми, които не могат да си позволят да отговорят с увеличение от порядъка на 15% – 20%. 

    От друга страна, работодателите, които инвестират в обучение и преквалификация на служителите си, в по-голяма степен нямат затруднения да намират кадри и не са притиснати от външни фактори да променят възнагражденията. Добре подготвените служители знаят, че са търсени, и битката за тях включва конкурентна заплата. Затова компаниите, които имат дългосрочна политика за обучения и преквалификация на персонала си, ще могат да задържат служителите си и ще привличат кандидати, без да усещат натиск за постоянна промяна в политиката на възнаграждения.

     

    Дарина Пенева – Управляващ Директор на Стантън Чейс София. Снимка: Личен архив

    Дарина Пенева – Управляващ Директор на Стантън Чейс София

    Голяма част от компаниите направиха по-сериозни увеличения на заплатите между 10 – 12% за мениджъри/лидери и 15 – 25% за останалите нива в организацията

    Поради високата инфлация и растящите цени в началото на годината голяма част от компаниите направиха по-сериозни увеличения на заплатите между 10 – 12% за мениджър/лидери и 15 – 25% за останалите нива в организацията. Възможността за работа от вкъщи се очертава като важен фактор за хората – едно международно проучване сочи, че 29% от работещите биха очаквали увеличение на заплатите, ако компанията изиска от тях де се върнат изцяло присъствено.  Благосъстоянието на служителите е друга значима и важна тема, затова много от тях предоставят допълнителни услуги като психолог, терапевт, мултиспортни карти, йога, подпомагане на психичното здраве. Прави впечатление и тенденция компаниите да преминават от модел на фирмен автомобил към бюджет за автомобил (car allowance), който е в съответствие с нивото на позицията. Все повече набират скорост и т.нар. employee services като част от пакета придобивки – сключване на споразумения с доставчици/търговци за отстъпки за различни стоки и услуги, карти за отстъпка за гориво, подкрепа за отглеждане на деца и много други. По наши наблюдение доста компании се възползват от увеличените възможности да представят по-голяма сума под формата на ваучери за храна.

    През следващата година няма индикации, че се очакват сериозни промени относно пакетите и придобивките, които компаниите предлагат.

     

    Лъчезар Симеонов - Senior Talent acquisition consultant, office people Bulgaria. Снимка: Economy.bg

    Лъчезар Симеонов, Senior Talent acquisition consultant, office people Bulgaria

    С около 10% нараснаха заплатите през 2023

    Основното възнаграждение все още остава главен мотивационен фактор и за щастие, компаниите се стремят да посрещат адекватно растящата инфлация. Още през 2022 и активно в началото на тази година се наблюдаваха позитивни тенденции в покачване на възнагражденията, с добавяне на мерки като ваучери за храна, допълнителни бонуси и др.

    През цялата 2023 все още се задържа тенденцията за увеличаване на заплащанията и средно те са се покачили с около 10%, като процентите варират спрямо различни фактори, като индустрия и географски регион.

    С оглед увеличаването на минималната работна заплата от началото на следващата година, очакваме растежът да продължи, но с намаляващ темп. 

     

    Йоана Маджарова - Operations Manager, HRS. Снимка: Личен архив

    Йоана Маджарова, Operations Manager, HRS

    Потенциалните кандидати имат осезаемо по-високи очаквания (10 – 15% ръст) за възнаграждения

    С оглед на глобалната инфлация компаниите са поставени в неизбежната ситуация да повишат възнагражденията, като за целта използват различни инструменти, с които да проучат нивата на заплащане и да се ориентират в тях, така че да бъдат конкурентоспособни. Ние, както и други наши колеги в сферата на HR консултирането предлагаме възможност за проучване на възнагражденията и придобивките в различни сектори, така че да помогнем на компаниите да имат реален поглед в новата финансова ситуация. 

    Потенциалните кандидати имат осезаемо по-високи очаквания (10 – 15% ръст) за възнаграждения и компаниите трябва да лавират между собствените си финансови планове и това да отговорят на очакванията на бъдещите си и настоящи служители. 

    Прогнозата ни за следващата година е компаниите да имат по-голяма яснота около политиките си за заплащане и пазарът да се стабилизира с тенденция към задържане. Разбира се, всичко това зависи от глобалната финансова сцена.

     

    Виолина Енчева – Head of Talent & Client Acquisitionq, Астреа Рикрутмънт. Снимка: Личен архив

    Виолина Енчева – Head of Talent & Client Acquisitionq, Астреа Рикрутмънт

    Многократното увеличение на инфлацията доведе до повишени финансови очаквания на кандидатите, за които бизнесът все още не е подготвен

    Наблюдаваме ръст на минималната и средната работна заплата за страната. Град София е сериозен фактор в това отношение, с повече възможности за добре платена работа. И през 2023 година обаче наблюдаваме растящата тенденция на пазара на труда в определени сектори за предлагане на все по-добре платени работни места за квалифицирани кадри, както и за хора владеещи повече от един чужд език в по-големите градове в страната. Това може само да ни радва, защото, от една страна, бизнесът намира решения да задоволи своите потребности, а от друга страна, хора с добри умения намират реализация на потенциала си, и то в родния си град или далеч от динамиката на столицата. 

    Многократното увеличение на инфлацията през годината доведе и до повишените финансови очаквания на кандидатите, което е съвсем естествен процес. Бизнесът обаче все още не е подготвен за такова увеличаване на разходите си. Ще трябва още малко време, за да може да се адаптира към новата реалност на пазара на труда.

     

    Снежана Райкинска – Съосновател на Bulwork. Снимка: Личен архив

    Снежана Райкинска – Съосновател на Bulwork

    Тенденцията е по-скоро за замразяване, отколкото за масово орязване на възнаграждения

    За момента  по-скоро можем да кажем, че има замразяване на възнагражденията тази година, не толкова тенденция за масово орязване на възнаграждения.

    Компаниите подхождат внимателно при подбора на нови служители и много внимателно си определят бюджетите. Кандидатите с по-високи от средните нива на пазара като очаквания за заплащане, срещат сериозни трудности на намерят компания, която да им предложи мечтаното заплащане.

     

    Радослава Димитрова – Съосновател на HRLabs. Снимка: Личен архив

    Радослава Димитрова – Съосновател на HR агенцията HRLabs

    Очакванията за следващата година са нивата на заплатите в IT & FinTech сектора да се нормализират

    Основната специализация на HRLabs е в IT & FinTech секторите, където през последните месеци се забелязва увеличение на броя специалисти, които са в търсене на нови работни позиции.

    Промените на пазара на труда неизбежно ще се отразят върху политиките за възнаграждения. Очакванията за следващата година са нивата на заплатите в сектора да се нормализират като резултат от промененото съотношение на търсене – предлагане. Разбира се, има някои продуктови компании, които не са засегнати от тези процеси пряко, и според мен при тях няма да има промяна.

     

    Дияна Петрова - Специалист по човешки ресурси в Top Skills Recruitment. Снимка: Личен архив

     Дияна Петрова, Специалист по човешки ресурси в Top Skills Recruitment, Top Skills Recruitment

    Увеличенията се базират повече на натрупания стаж в компанията, отколкото на финансовата промяна в страната

    Определено виждаме увеличение на заплатите в определени сектори, но те са нашите стари познайници – IT, продажби, чуждестранни компании с офиси в България. За съжаление обаче, малко от трудоспособните българи могат да кажат, че са доволни от заплащането, което получават. Масово бизнесите не предлагат конкурентно заплащане и увеличенията им се базират повече на натрупания стаж в компанията, отколкото на финансовата промяна в страната. 

    Виждаме голяма разлика в работните навици на тепърва навлизащите в работни среди. Все по-малко хора се примиряват с неудовлетворяващи ги условия и изискват заплащане и придобивки, които могат да се сторят прекалени на някои мениджъри от старата школа. Разходите на работещите са различни спрямо града, в който се намират. Ако вземем за пример София, младите работоспособни лица идват от самостоятелни домакинства и рядко притежават жилище. Очаква се същите тези да искат по-високо възнаграждение и социални придобивки, които отдавна вече са норма в страната. 

    Бизнесите се сблъскват с реалността, че служителите се променят, както и техните изисквания. Налага се да влязат в крак с това, за да може да продължат успешно.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19