четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2764 прочитания

  Имаше ли ръст на възнагражденията в България през 2023 и какви са прогнозите за 2024?

  Вижте какво показват наблюденията на консултанти по подбор на персонал за различните индустрии и сегменти от пазара
  20 декември 2023, 15:28 a+ a- a

  Колаж: Economy.bg

  Как ситуацията на пазара на труда в България и охлаждането в технологичния сектор рефлектират върху нивата на възнагражденията? Продължи ли ръстът на заплатите и през 2023, в кои сфери и за кой тип позиции? Какви са прогнозите за следващата година? 

  Тенденциите при заплатите през 2023 и очакванията за 2024 пред Economy.bg коментират консултанти по подбор на персонал, които имат поглед върху различни индустрии и сегменти от пазара.  

  Мария Динева - Business Intelligence Team Lead, Assert International Bulgaria. Снимка: Личен архив

  Мария Динева, Business Intelligence Team Lead, Assert International Bulgaria

  През 2023 година не се наблюдаваха стремглави увеличения както предходните две години

  Всяка промяна налага нова след себе си – по-добра или по-необходима от предходната. Колосални промени в политиките за възнаграждения, които да причислим към откритията в стил „топлата вода“ по-скоро не се наблюдаваха през 2023 година. Устойчивите бизнеси следват политика за индексация на възнагражденията на работещите поне веднъж годишно от години насам, като най-често вземат предвид фактори като инфлация, експертиза и свободни специалисти на пазара на труда.  През 2023 година не се наблюдаваха стремглави увеличения както предходните две години, а по-скоро догонване на бизнесите, които не съумяха навреме да реагират на настъпилите промени.

  От тази година наблюдаваме една нова практика в бюджетирането – създаване на два типа очаквания за 2024. Бизнесите споделят, че след всички претърпени кризи като превантивна мярка се налага създаването на два бюджета – един реалистичен и един малко по-оптимистичен. Това действие от страна на бизнеса позволява ситуации като висока инфлация или външни фактори – война, стачки и т.н. на световно ниво – да не се отразят колосално на операциите в организациите им, както и да имат още един инструмент при необходимост от кризисни мерки в задържането на текущите таланти в компаниите.

   

  Ангел Маджаров - Изпълнителен Директор на Talent Group. Снимка: Личен архив

  Ангел Маджаров - Изпълнителен Директор на Talent Group

  Нарастването на заплатите в ИТ сектора забави ръст

  Редица компании в ИТ сектора, които са част от стожерите на стабилност в ИТ индустрията, преминаха през доста тежки моменти тази година, които, за съжаление, продължават и ще продължат и следващата година като тенденция. Илюзията за сигурна работа, високи доходи и непрестанен просперитет в ИТ индустрията, която водеше заетите в нея до настроение на безметежност, през тази година по-скоро изчезна. 

  Нарастването на заплатите в сектора забави ръст, може би няма да спре съвсем, но ще се забави значително, и тук въпросът през идната година ще е не толкова дали ще си вдигнат заплатите кандидатите, а дали ще си запазят работното място и дали ще могат да си намерят ново такова в нормални срокове, без да закъсат финансово. 

  По отношение на останалите сектори във BPO видяхме продължаване на покачването на заплатите може би предвид продължаващото разрастване на компаниите и активното наемане на хора. Търговските и маркетинг позиции също получиха своята индексация, свързана с инфлацията, но с много по-слабо увеличение в сравнение с предишни години. Все пак до голяма степен разрастването продължи и не се замрази наемането, а напротив – продължи със сравнително нормален темп.

   

  Надежда Василева – Изпълнителен Директор на Adecco България. Снимка: Личен архив

  Надежда Василева – Изпълнителен Директор на Adecco България

   Продължава да има фирми, които не могат да си позволят да отговорят с увеличение от порядъка на 15% – 20%

  С цел да задържат служителите си, през 2023 част от компаниите основно коригираха възнагражденията нагоре, за да догонят инфлацията. Продължава да има фирми, които не могат да си позволят да отговорят с увеличение от порядъка на 15% – 20%. 

  От друга страна, работодателите, които инвестират в обучение и преквалификация на служителите си, в по-голяма степен нямат затруднения да намират кадри и не са притиснати от външни фактори да променят възнагражденията. Добре подготвените служители знаят, че са търсени, и битката за тях включва конкурентна заплата. Затова компаниите, които имат дългосрочна политика за обучения и преквалификация на персонала си, ще могат да задържат служителите си и ще привличат кандидати, без да усещат натиск за постоянна промяна в политиката на възнаграждения.

   

  Дарина Пенева – Управляващ Директор на Стантън Чейс София. Снимка: Личен архив

  Дарина Пенева – Управляващ Директор на Стантън Чейс София

  Голяма част от компаниите направиха по-сериозни увеличения на заплатите между 10 – 12% за мениджъри/лидери и 15 – 25% за останалите нива в организацията

  Поради високата инфлация и растящите цени в началото на годината голяма част от компаниите направиха по-сериозни увеличения на заплатите между 10 – 12% за мениджър/лидери и 15 – 25% за останалите нива в организацията. Възможността за работа от вкъщи се очертава като важен фактор за хората – едно международно проучване сочи, че 29% от работещите биха очаквали увеличение на заплатите, ако компанията изиска от тях де се върнат изцяло присъствено.  Благосъстоянието на служителите е друга значима и важна тема, затова много от тях предоставят допълнителни услуги като психолог, терапевт, мултиспортни карти, йога, подпомагане на психичното здраве. Прави впечатление и тенденция компаниите да преминават от модел на фирмен автомобил към бюджет за автомобил (car allowance), който е в съответствие с нивото на позицията. Все повече набират скорост и т.нар. employee services като част от пакета придобивки – сключване на споразумения с доставчици/търговци за отстъпки за различни стоки и услуги, карти за отстъпка за гориво, подкрепа за отглеждане на деца и много други. По наши наблюдение доста компании се възползват от увеличените възможности да представят по-голяма сума под формата на ваучери за храна.

  През следващата година няма индикации, че се очакват сериозни промени относно пакетите и придобивките, които компаниите предлагат.

   

  Лъчезар Симеонов - Senior Talent acquisition consultant, office people Bulgaria. Снимка: Economy.bg

  Лъчезар Симеонов, Senior Talent acquisition consultant, office people Bulgaria

  С около 10% нараснаха заплатите през 2023

  Основното възнаграждение все още остава главен мотивационен фактор и за щастие, компаниите се стремят да посрещат адекватно растящата инфлация. Още през 2022 и активно в началото на тази година се наблюдаваха позитивни тенденции в покачване на възнагражденията, с добавяне на мерки като ваучери за храна, допълнителни бонуси и др.

  През цялата 2023 все още се задържа тенденцията за увеличаване на заплащанията и средно те са се покачили с около 10%, като процентите варират спрямо различни фактори, като индустрия и географски регион.

  С оглед увеличаването на минималната работна заплата от началото на следващата година, очакваме растежът да продължи, но с намаляващ темп. 

   

  Йоана Маджарова - Operations Manager, HRS. Снимка: Личен архив

  Йоана Маджарова, Operations Manager, HRS

  Потенциалните кандидати имат осезаемо по-високи очаквания (10 – 15% ръст) за възнаграждения

  С оглед на глобалната инфлация компаниите са поставени в неизбежната ситуация да повишат възнагражденията, като за целта използват различни инструменти, с които да проучат нивата на заплащане и да се ориентират в тях, така че да бъдат конкурентоспособни. Ние, както и други наши колеги в сферата на HR консултирането предлагаме възможност за проучване на възнагражденията и придобивките в различни сектори, така че да помогнем на компаниите да имат реален поглед в новата финансова ситуация. 

  Потенциалните кандидати имат осезаемо по-високи очаквания (10 – 15% ръст) за възнаграждения и компаниите трябва да лавират между собствените си финансови планове и това да отговорят на очакванията на бъдещите си и настоящи служители. 

  Прогнозата ни за следващата година е компаниите да имат по-голяма яснота около политиките си за заплащане и пазарът да се стабилизира с тенденция към задържане. Разбира се, всичко това зависи от глобалната финансова сцена.

   

  Виолина Енчева – Head of Talent & Client Acquisitionq, Астреа Рикрутмънт. Снимка: Личен архив

  Виолина Енчева – Head of Talent & Client Acquisitionq, Астреа Рикрутмънт

  Многократното увеличение на инфлацията доведе до повишени финансови очаквания на кандидатите, за които бизнесът все още не е подготвен

  Наблюдаваме ръст на минималната и средната работна заплата за страната. Град София е сериозен фактор в това отношение, с повече възможности за добре платена работа. И през 2023 година обаче наблюдаваме растящата тенденция на пазара на труда в определени сектори за предлагане на все по-добре платени работни места за квалифицирани кадри, както и за хора владеещи повече от един чужд език в по-големите градове в страната. Това може само да ни радва, защото, от една страна, бизнесът намира решения да задоволи своите потребности, а от друга страна, хора с добри умения намират реализация на потенциала си, и то в родния си град или далеч от динамиката на столицата. 

  Многократното увеличение на инфлацията през годината доведе и до повишените финансови очаквания на кандидатите, което е съвсем естествен процес. Бизнесът обаче все още не е подготвен за такова увеличаване на разходите си. Ще трябва още малко време, за да може да се адаптира към новата реалност на пазара на труда.

   

  Снежана Райкинска – Съосновател на Bulwork. Снимка: Личен архив

  Снежана Райкинска – Съосновател на Bulwork

  Тенденцията е по-скоро за замразяване, отколкото за масово орязване на възнаграждения

  За момента  по-скоро можем да кажем, че има замразяване на възнагражденията тази година, не толкова тенденция за масово орязване на възнаграждения.

  Компаниите подхождат внимателно при подбора на нови служители и много внимателно си определят бюджетите. Кандидатите с по-високи от средните нива на пазара като очаквания за заплащане, срещат сериозни трудности на намерят компания, която да им предложи мечтаното заплащане.

   

  Радослава Димитрова – Съосновател на HRLabs. Снимка: Личен архив

  Радослава Димитрова – Съосновател на HR агенцията HRLabs

  Очакванията за следващата година са нивата на заплатите в IT & FinTech сектора да се нормализират

  Основната специализация на HRLabs е в IT & FinTech секторите, където през последните месеци се забелязва увеличение на броя специалисти, които са в търсене на нови работни позиции.

  Промените на пазара на труда неизбежно ще се отразят върху политиките за възнаграждения. Очакванията за следващата година са нивата на заплатите в сектора да се нормализират като резултат от промененото съотношение на търсене – предлагане. Разбира се, има някои продуктови компании, които не са засегнати от тези процеси пряко, и според мен при тях няма да има промяна.

   

  Дияна Петрова - Специалист по човешки ресурси в Top Skills Recruitment. Снимка: Личен архив

   Дияна Петрова, Специалист по човешки ресурси в Top Skills Recruitment, Top Skills Recruitment

  Увеличенията се базират повече на натрупания стаж в компанията, отколкото на финансовата промяна в страната

  Определено виждаме увеличение на заплатите в определени сектори, но те са нашите стари познайници – IT, продажби, чуждестранни компании с офиси в България. За съжаление обаче, малко от трудоспособните българи могат да кажат, че са доволни от заплащането, което получават. Масово бизнесите не предлагат конкурентно заплащане и увеличенията им се базират повече на натрупания стаж в компанията, отколкото на финансовата промяна в страната. 

  Виждаме голяма разлика в работните навици на тепърва навлизащите в работни среди. Все по-малко хора се примиряват с неудовлетворяващи ги условия и изискват заплащане и придобивки, които могат да се сторят прекалени на някои мениджъри от старата школа. Разходите на работещите са различни спрямо града, в който се намират. Ако вземем за пример София, младите работоспособни лица идват от самостоятелни домакинства и рядко притежават жилище. Очаква се същите тези да искат по-високо възнаграждение и социални придобивки, които отдавна вече са норма в страната. 

  Бизнесите се сблъскват с реалността, че служителите се променят, както и техните изисквания. Налага се да влязат в крак с това, за да може да продължат успешно.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 3 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 3 часа
  преди 19 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 20 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 20 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата