четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1458 прочитания

  Какво е финансовото състояние на българите в началото на 2024 г. и има ли как да се подобри?

  За финансовото състояние на българите, ролята на финансовата грамотност и инструментите за постигане на по-добър стандарт на живот разказва Георги Захариев, изпълнителен директор на Finance Academy
  08 януари 2024, 11:23 a+ a- a

  Георги Захариев е изпълнителен директор и лектор в най-голямата академия за лични финанси и инвестиране в България – Finance Academy, партньор в маркетингова агенция Захара Консулт, член на УС на Асоциация за туристически имоти и иновации и консултант на технологични бизнеси. Георги ще сподели знанията си в безплатното обучение „Основи на инвестициите – януари 2024“.

  До 16. януари е отворен приемът в програмата на Finance Academy по Инвестиции и лични финанси. Професионалната програма на Finance Academy има за цел да изгради всички ключови умения, необходими за създаване на дългосрочно богатство, инвестиционна стратегия и полези практики, които подобряват живота на курсистите. Програмата стартира с входния безплатен курс „Основи на инвестициите“, който дава начални познания в сферата на личните финанси и инвестициите. В тази връзка пред Economy.bg Георги Захариев коментира финансовото състояние на българите в началото на 2024 г., какви са разликите между спестяване и инвестиции, как може човек да подобри стандарта си на живот и ролята на личните финанси в този микс.

  Г-н Захариев как започва 2024 за джоба на обикновения българин?
  Първо да споменем какво се случи през 2023 накратко. България се движи на две скорости – имаме една с хора, които повишават активно доходите, спестяванията и богатството си, и втората – България на хора, които едва свързват двата края – хора, ударени силно от инфлацията, задлъжнели и поставени в риск от бедност.
  Очакванията ми са, че този тренд на увеличаване на разликата между двете Българии, ще се разраства. Доходите през 2024 ще забавят растежа си, а хората, които полагат нискоквалифициран труд ще бъдат поставени в голям риск от бедност. Единствено по-доброто разбиране на парите и повишаване на финансовата грамотност може да спре този процес.

  Каква е връзката между доходи и стандарт на живот?
  Хората имат грешното възприятие, че единственото, което може да подобри стандарта им на живот, е по-високата заплата. В действителност ежемесечните ни доходи са много важни, но още по-важно е да се фокусираме върху финансовите си навици. За какво харчим пари в ежедневието си? Имаме ли действително нужда от всички предмети и услуги, които закупуваме? Първата стъпка винаги е да анализираме собствените си нужди и навици, защото, ако те са погрешни, може да изпаднем в ситуация, в която повишаваме доходите и заплатата си, но не повишаваме стандарта си на живот.

  Как всъщност се повишава стандартът на живот на хората?
  Първото и основно правило, което трябва да следваме, е доходите ни да са повече от разходите всеки месец. Както всяка фирма цели да е на печалба, а не на загуба в края на месеца. След това трябва да си изградим финансов авариен фонд или както се казва: „Бели пари за черни дни“, в случай че нещо непредвидено и неприятно се случи в живота ни. Третата стъпка включва спестяване и инвестиране на това, което остава в личния или семейния ни бюджет.

  Много хора възприемат спестяването и инвестирането като едно и също. Каква е разликата между тях?
  Да спестяваш, означава да оставиш парите ти да спят спокойно. Не ги будиш, не ги пипаш и те не правят нищо. Да инвестираш, означава, докато ти спиш спокоен сън, парите ти да отидат и да работят за теб. В този смисъл спестяване и инвестиране нямат нищо общо. В културата на българина е да бъде спестовен, което в миналото го е спасявало и е гарантирало бъдещето. В днешната пазарна икономика обаче инфлацията изяжда стойността на спестяванията. Спестовниците губят стойността на парите си, без значение дали го искат или не. В този смисъл единственият начин да изградим дългосрочно богатство, е да инвестираме и парите ни да работят за нас, докато ние не работим. Разбира се, инвестирането носи риск и трябва да се образоваме много обстойно по темата. За целта е добре човек да си изгради достоверни източници на информация, защото видеа и статии в интернет могат да бъдат подвеждащи или да ни предоставят скрита реклама на финансови продукти, която не е в наш интерес

  Каква е ролята на кредитите за личните финанси на българина?
  Съществуват два вида дълг – добър и лош дълг. Лошият дълг е този, който хората вземат, за да си купят предмети, услуги или преживявания, които няма да повишат стойността си. Отвсякъде сме бомбардирани с реклами на т.нар „бързи пари“ – кредити, които имат по-висока лихва и изяждат бъдещите ни доходи, като по този начин обедняваме от ползването им. Добрият дълг е този, който се взема с цел да се закупи актив, който вероятно ще увеличи стойността си или ще ни донесе директни парични доходи. Трябва да бъдем много внимателни и с този вид дълг, защото, ако не се използва разумно, може да ни вкара в дългова спирала и да загубим всичко, което имаме.
  Най-често срещаният дългов инструмент в България е ипотечният кредит. Много хора закупуват своя дом по този начин. Все още имаме култура, според която възприемаме, че е задължително да притежаваме мястото, на което живеем. През последните години ръстът на цените на имотите обаче накара много хора да се замислят за това дали всъщност не е по-изгодно да живеят под наем. В миналото бързата сметка показваше, че вноска по кредит е по-ниска от наема, но през 2024 година ситуацията се обръща.

  Как хората да подобрят стандарта си на живот според Вас?
  Задължително трябва да инвестират в знания и умения, осмисляйки как работи светът на парите. Не е страшно, не е сложно. Пари ще ползват цял живот, без значение дали искат или не. Разликата идва, когато научат как да ги ползват ефективно. Важно е да не се сравняват с другите хора и демонстрирания от тях стандарт на живот. Трябва да се целят в това да бъдат най-добрата версия на себе си и да задават житейски цели, които работят за тях.
  Ако трябва да бъда още по-директен: не купувайте неща, от които нямате нужда, с пари, които нямате, за да впечатлите хора, които не харесвате.

  Каква е прогнозата Ви за 2024?
  През изминалата година над 8000 българи се включиха в „Основи на инвестициите“ – безплатното обучение, което водя, и са чували израза ми „Нямам кристална топка, за да гледам в бъдещето“. Знам само, че всяка година носи своите предизвикателства и възможности. Ако приемем, че ние сме единствените хора, отговорни за успеха или неуспеха си, и следваме целите си, вероятността да постигнем професионални, лични и финансови цели, се увеличава драстично.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 2 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 3 часа
  преди 18 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 19 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 19 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата