събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6985 прочитания

    Иван Атанасов, Redis: Планираме да изградим над 100 души екип в България

    В началото ще търсим по-опитни хора, докато организирме екипите, а впоследствие ще включим и таланти с по-малко опит, обяви ръководителят на компанията в България
    22 януари 2024, 09:34 a+ a- a

    Иван Атанасов - Директор на Redis за България. Снимка: Redis

    Глобалният създател на бази данни с отворен код в паметта Redis обяви в началото на годината, че открива център за научноизследователска и развойна дейност в България. Стратегията е София да се утвърди и като главен инженерен център извън Израел. Офисът в България ще ръководи Иван Атанасов, който има богат опит на висши ръководни позиции в технологичния сектор.  

    С над 1 милион инсталации на продукта с отворен код и повече от 6 милиона ежедневни стартирания в Docker среда, Redis е водещ играч сред базите данни. Компанията достигна статут на компания Кентавър (стартиращи компании с пазарна оцнка над 1 милиард долара) през август 2020, като полуичи финасиране серия F и събра 347 милиона долара на серия G от финансирането си през април 2021 г. 

    Свързахме се с Иван Атанасов, за да ни разкажате повече за избора на компанията да стартира център в България, плановете за развитие, колко и какви хора ще търси и по какви проекти ще работят екипите в София.

    Иван, заставате начело на Redis с богат ръководен опит в България. Разкажете ни как се стигна до тази позиция и какви ще са водещите Ви приоритети като Директор на Redis за България?
    С Редис се срещнахме в точния момент. От моя страна вече бях постигнал всичко от целите за растеж и развитие на екипа и продукта, които си бяхме поставили в предишната ми компания, а за нови конкретни и амбициозни такива нямаше подкрепа. Тогава се появи Редис. Компанията беше започнала проучване за избор на директор и локация за откриване на основен R&D център в Европа. Да помогна за установяването на Редис в България, още повече като първи и основен център за растеж в Европа, беше рядка и вълнуваща възможност да продължа работата по развитие на ИТ средата на световно ниво с един от най-популярните брандове в индустрията.

    Защо Redis избра България за свой развоен център, труден ли беше изборът и в конкуренция с кои страни в крайна сметка бяхме избрани?
    България е избрана измежду 5 други страни по редица показатели като членство в Европейския съюз, наличие на таланти в сектора, производителност на труда, условия за бизнес като цяло. Важно е да отбележим, че разходите за правене на бизнес тук са благоприятни за инвеститорите, но заплащането на висококвалифицирания труд в България отдавна е съпоставимо с това в Европа и дори с това в САЩ за много позиции. При подобно вземане на решения добавената стойност и средата, а не цената са основен фактор. Вицепрезидентът на компанията ни Ричард Хари лично е работил с изключително талантливи наши сънародници и това също помогна за решението. 

    Не бихме искали да посочваме другите разглеждани страни. Талант има навсякъде и се радвам, че Редис в крайна сметка избра България сред други силни конкуренти. 

    С колко офиса стартирате дейност в България и колко души планирате да наемете до края на тази година?
    Като за начало ще започнем с един офис и наемане на 75 души до края на годината.

    А какви са плановете Ви за наемане на хора в България в по-дългосрочен план?
    Скоро след това планираме да минем бройката от 100 души и в зависимост от развитието ще адаптираме плана си по отношение на брой хора и роли.

    Какви специалисти ще търсите? 
    Фокусът ще е върху технологичните роли – backend, full-stack и frontend софтуерни инженери с опит с C/C++, Java, Python или Go, а също така DevOps, ClouldOps роли и разработчици на автоматизирани тестове. В самото начало ще търсим по-опитни хора, докато организираме екипите, а в последствие ще включим и таланти с по-малко опит, които да развиваме.

    Как ще работят хората в компанията, има ли възможност за дистанционна работа?
    Вярваме в свободата, възможностите и чувството за екипност, които дава хибридният модел на работа. През седмицата ще комбинираме дни в офиса с екипа и дни, в които хората ще могат да изберат откъде да работят. Заедно с това ще се постараем в дома или в офиса хората ни да имат всички удобства, които са им нужни. Изцяло дистанционната работа по-скоро би била изключение за много специфични роли.

    По какви проекти ще работят екипите в България и каква ще е ролята на развойния център на Redis в страната ни?
    Плановете ни са екипите в България да работят рамо до рамо с почти всички съществуващи екипи в Редис, а това означава и по целия спектър на продукта – за облака или за инсталация на клиентски системи. На първи етап ще разширяваме всички съществуващи екипи на Redis в България и впоследствие ще решаваме за обособяването и цели части на продукта за разработка от изцяло български екипи.

    Как бихте коментирали в момента ситуацията на ИТ пазара на труда в България, по-лесно ли намирате необходимите специалисти?
    Ситуацията на ИТ пазара на труда е благоприятна за компаниите, които са в растеж. Наблюдаваме как търсенето на кадри търпи корекция след няколко години на бурен растеж, в момент на по-ниска глобална сигурност на икономиките. Вследствие на това сме свидетели на преструктуриране и оптимизиране на разходи в много компании, включително за хора и труд. Лично аз съжалявам, че на редица добри офиси в България се налага да намалят персонала. Много от тях дълги години допринасяха съществено за развитието на ИТ екосистемата. В свиването на пазара на труда за известно време може, ако се потърсят, да се намерят и някои положителни ефекти, но намаляването на инвестициите в развитие на млади таланти и намаляването на броя на добри международни компании, развиващи дейност у нас, би имало дългосрочен негативен ефект.

    На този фон откриване на развоен център на Redis е много добра новина за всички ни. Да, ние ще намерим необходимите ни специалисти по-лесно и в някакъв смисъл ситуацията ще направи задачата ни по-лесна, но силно се надявам растежът и развитието на засегнатите да се завърне по-бързо и дано сме свидетели тази година и на други компании, създавани или навлизащи в България. 

    Какви са бъдещите Ви планове за България и как виждате бъдещето на ИТ сектора в страната?
    Планът ни в Redis е екипът в България да се развие като основен развоен център извън Израел. За да се случи това, ни предстои да оправдаем очакванията на всички за високата добавена стойност и иновация в разработката на продукта от екипите в България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години