събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    30912 прочитания

    Как да станем по-креативни?

    Вижте какво сподели пред Economy.bg Тони Бюзан, световнопризнат експерт по теми, свързани с човешката памет и креативност
    21 март 2013, 14:59 a+ a- a

    Тони Бюзан е световнопризнат експерт по теми, свързани с развитие и трениране на мисловния процес, паметта, креативност и иновативност. Списание „Forbes” го определя като един от 5-те най-добри световни лектори и комуникатори наред с Маргарет Тачър и Михаил Горбачов.

    Британският експерт е автор на над 100 книги, които са преведени на 30 езика и се издават в 150 държави по света. Някои от бестселърите му като „Използвай и двете страни на мозъка“ и „Твоят ум може всичко“ са продадени в над 2 милиона екземпляра по целия свят. Тони Бюзан е преподавател по международни отношения в Лондонския икономически институт, председател е на Британската асоциация по международни изследвания и има докторска степен от Лондонския икономически институт.

    Бил е редактор на списанието на МЕНСА (Световната организация на хората с висок коефициент на интелигентност) в периода 1968–1971 година. Създател е на Световния шампионат по запаметяване и на Световния шампионат по бързо четене.

    На 29 март 2013 Тони Бюзан ще посети България, за да изнесе семинар на тема „Твоят ум може всичко”, организиран от „Интер Контакт България”. Повече за събитието вижте тук.

    Какво е „интелигентност” според Тони Бюзан
    Това е едно широко понятие. Традиционно интелигентността се е е схващала като способността на човек да борави добре с цифри и думи. Мислете за интелигентността си по-скоро като за десетте си пръста. Представете си, че свирите пиано концерта на своя живот. Интелигетността ви обхваща способността ви да боравите с цифри и вербалната ви интелигентност. Но тя включва и личностната ви интелигентност – колко добре се грижите за себе си, как се самовъзпитавате. Притежавате социална интелигетност, която се определя от това колко добре общувате с околните и умеете ли да съпреживявате. Имате духовна интелигентност – способността ви да обичате. Връзката между вашето тяло и ум определя вашата физическа интелигентност. Притежавате сетивна интелигентност, пространствена интелигентност, креативна интелигентност. Ако изберете да развиете само два типа интелигентност, то вие избирате да свирите симфонията на своя живот на два пръста. Това не е най-добрият начин човек да изживее живота си.

    Г-н Бюзан, какво пречи на хората изцяло да развият своя потенциал?
    Те разсъждават за интелигентността по традиционния начин, а интелигентността не отговаря на класическата концепция. Хората мислят, че когато са свършили нещо добре, значи са приключили с него. Много от тях се дипломират и с това решават, че са завършили своето образование. Това не е ли странно? Защото за много хора това завършване на образованието е зелена светлина да спрат да използват пълноценно своя мозък – нещо много опасно.

    Защо толкова много хора използват стандартните техники за водене на бележки?
    Традиционните техники за водене на белeжки са създадени по време на индустриалната епоха. Тогава на хората се е казвало да не ползват забавни техники. Всяко едно училище по света е казвало на децата да не фантазират. По време на индустриалната епоха хората са обучавани да работят в заводи, не да бъдат мислещи хора. Но ние вече не живеем в индустриалната епоха. Сега хората трябва да се учат да мислят.

    Мисловна карта

    Ще ни обясните ли какво представлява Методът на мисловните карти, който вие сте разработили като начин на водене на бележки?
    Мисловните карти са като цвете на интелигентността. Те са много по-интересен и по-лесен начин за водене на записки от стандартната, линейна, едноцветна бележка. Помагат за по-лесното запаметяване на по-голям обем от информация. Мисловната карта е карта на вашите мисли и връзки между тях.

    Каква е връзката между паметта и креативността?
    Хората разглеждат паметта като някаква система за съхранение на данни, подобна на шкаф за папки. Паметта не работи по този начин. Тя изисква въображение и асоциации. Да кажем например, че в своите бележки прочетете на глас „звезда” – това е някаква поредица от символи на страницата, това е някакъв звук, но ако в съзнанието ви не изниква образ, ако вие не направите асоциация, не знаете за какво става дума и няма да го запомните. Ако искате да подобрите работата на своя мозък, трябва да изградите своя мрежа от образи и асоциации и тогава способността ви да запомняте ще се промени драстично.

    Тони Бюзан за:
    Парите са
    ...валутата на интелигентността
    Обичам да говоря за...любовта и ума
    Чувствам се добре, когато... цветовете на интелигентността разцъфват
    Успехът е...реализацията на човешкия потенциал
    Възхищавам се на хора, които... обичат и се грижат за околните

    Как човек може да стане по-креативен?
    Човек става по-креативен, като се тренира да извиква образи в своето съзнание и да ги използва. Ставате по-креативни, когато си спомните как да фантазирате. Трябва да развиете и своята система за водене на бележки. Повечето хора водят бележки със син, черен или сив химикал върху редове, а това е монотонно, скучно. По този начин пресушавате извора на своята креативност. Радостта и страстта са основни източници на креативност.

    Как човек трябва да използва фантазиите?
    Фантазирането е в основата на гения на човека. Всички гении фантазират. Всъщност това, което превръща един човек в гений, е неговата способност да отприщва своето въображение, да развие своята фантазия, да я насочва и да я превръща в действителност. Гениите фантазират и непосредствено насочват своите действия към постигането на набелязаните цели.

    Какво ще опитате да научите хората, които ще посетят Вашия семинар в София?
    Хората ще осъзнаят къде стоят по отношение на своите умения и памет. Те ще разширят и обновят познанията си относно човешкия мозък и ще се запознаят с достиженията на последните проучвания в сферата. Ще се научат да помнят повече, ще се научат да използват думите по по-добър начин. Ще научат за компонентите на креативността и как да развият собствената си изобретателност. Ще се запознаят с техниките за запомняне, разработени от древните гърци, японци и китайци.

    Какво мислите за страха от провал?
    Всеки път, когато се страхуваме от провала, ние сякаш убиваме част от своя мозък, ограничаваме го. Когато човек се страхува от провал, той става напрегнат, а сетивата му отслабват. Отстрани изглежда като че човекът, който се страхува, е заровил главата си в пясък. Хората трябва да осъзнаят, че „провалът” е сбъркана концепция. Например човек се учи да жонглира и изпуска топката. Човекът се самобичува: „Е, не, пак я изпуснах. Провалих се. Няма да се науча да жонглирам. Никога няма да успея. За нищо не ставам”. Това, което човекът не осъзнава, е, че това, което нарича провал, е най-обикновен обучителен процес. Единственото, което следва да направи, е да се поучи. Това не е провал, това е поредица от експерименти. Същото се отнася и за живота ви, той не е низ от грешки, той е серия от опити.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 2 дни
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 2 дни
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 2 дни
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 2 дни
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19