понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9639 прочитания

    Как функционира компания без мениджъри и кой определя заплатите?

    Вижте как ще се самоуправлява популярният онлайн търговец на обувки Zappos
    11 юни 2015, 16:40 a+ a- a

    Тони Кси, CEO на Zappos, Wikimedia Commons

    Преди няколко месеца Zappos, най-големият онлайн магазин за обувки в света, премахна изцяло всички мениджърски позиции и йерархичната структура, с което официално възприе модел на холокрация или самоуправление. 

    Преходът към тази промяна започна още през 2013, когато изпълнителният директор на Zappos Тони Кси извести всички в компанията за предстоящата реорганизация. През март тази година Кси излезе с ултиматум към служителите си: „Приемете холокрацията или напуснете.“ 

    На мениджърите, които са и най-потърпевши от промяната, им бяха предложени две опции – да напуснат или да помислят и изберат нови роли в компанията, които считат, че най-добре подхождат на техните таланти и интереси. Различното е, че в бъдеще вече няма да имат власт и контрол над всички останали. След този анонс около 200 души взеха решение да напуснат, но мнозинството – над 1 300, приеха предизвикателството и останаха, за да видят какво ще се промени и как това ще им се отрази.

    Как означава да се самоуправляваш и как новата структура ще засегне мениджърите и служителите? Как ще се формират заплащанията и какви са възможността за повишение на заплатата, ако липсва мениджър, който да следи за изпълнението? 

    Какво означава да се самоуправляваш?  

    Холокрацията е модел на управление без йерархия, мениджъри, позиции, титли, статус и т.н. Екипите (Zappos ги нарича кръгове) се самоорганизират и самоуправляват, като има ясно разпределение на ролите. Предизвикателството на този модел е, че за да сработи, изисква човек да е отговорен към свободата, а много хора се страхуват от отговорността и предпочитат спокойствието и реда на корпоративната йерархия.  Т.е. някой друг да решава вместо тях. При тази структура хората сами избират и разпределят задачите и времето си в рамките на работния ден. И всеки е отговорен за прогреса по тях и успешното им изпълнение.  Няма мениджър, който да управлява този процес и следи за изпълнението. 

    „Това се прави както от никого, така и от всеки. Всеки може да даде обратна информация за всеки един от колегите си, както и да поиска определени хора да го направят. Всички ревюта обаче трябва да са ясно аргументирани, да разкриват връзката с въпросния колега и неговата работата“, обяснява Даршан Бат, старши програмист в компанията, за CNN Money. И всички тези мнения ще се обявяват публично. 

    Как се формират заплащанията и какви са възможностите за повишение на заплатата? 

    Както вече стана ясно, заплатите няма да се определят от мениджърите, защото такива липсват. А от кого тогава?

    В Zappos се очаква да се сформират около 400-500 кръга съобразно новия модел. Начело на всички тези кръгове ще бъде кръгът на Тони Кси. „Той ще има правомощия да взема решения за наемането и освобождаването на хора, както и за определянето на възнагражденията. Но това не означава, че Кси ще определя заплатите, които всеки ще получава“, обяснява Даршан Бат. Това ще е по-скоро всеобщо решение, повлияно до голяма степен от принадлежността към групата. 

    В момента компанията обмисля няколко възможности за определяне на възнагражденията. Една от тях включва използване на „значки“. Те ще изобразяват различен набор от умения и сертификация. Така например настоящата работата на определен човек може да се означи с няколко такива „значки“. Но само някои от значките ще бъдат свързани с възнаграждението, уточнява пред CNN Money Даршан Бат. 

    Тези значки ще се получават след дълъг процес на оценка и ще бъдат преглеждани от кръг по възнагражденията, който ще трябва да определи конкуренти възнаграждения за различни умения.  Наборът от умения и съответните нива на заплащане, които всяка значка олицетворява, ще бъдат публикувани и видими от всеки служител на  Zappos. 

    Друг дискутиран вариант, е служителите сами да определят възнагражденията си. Звучи привлекателно, но няма да е толкова лесно. Според  Даршан Бат ще бъдат поставени ограничения пред тази опция. Като например, може да се наложи да обясняваш подробно защо заслужаваш по-високо заплащане от петима колеги, които вършат същата работа като теб, но получават по-малко. 

    Към момента сегашните нива на заплати на хората в  Zappos няма да бъдат променяни, са обяснили от компанията в имейл за CNN Money.  От компанията добавят, че това ще се случи само ако работата им се промени драстично. В такъв случай заплатите им ще бъдат нулирани и формирани съобразно новите практики, които компанията ще въведе. 

    Когато новите правила и практики влязат в сила, ако работата на човек не се е променила, най-вероятно няма да се промени и заплащането или дори може да се повиши. 

    Но заплащането на бившите мениджъри ще бъде гарантирано само до края на 2015. И има риск заплатите на някои от тях да се намалят, ако не поемат достатъчно нови роли или не притежават и развиват определени умения.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години