Той е първият в света носител на престижното отличие за улична храна
Снимка: Facebook/Michelin Guide Singapore
Най-желаният трофей в света на първокласната кухня в ръцете на .....уличен търговец. За първи път в историята си известната кулинарна библия Michelin отличи със звезда уличния ресторант на Чан Хон Мен в Сингапур. Така неговото Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle стана първото в света улично заведение с престижната награда.
Скромното му меню включва пиле със соев сос и ориз. Цената за порция започва от 2 долара. Това прави ястието най-евтиното в историята на отличените със звезда Michelin.
Чан, който е родом от Малайзия, започнал да помага в готвенето от ранна детска възраст. Напуснал училище на 15 години и започнал работа като готвач. Пристига в Сингапур през 80-те години на миналия век и започва да учи от хонконгски готвач как се приготвя пилешко със соев сос. Затова така кръсти заведението си, което отваря през 2009. За осем години то става известно с вкусните си ястия на достъпни цени.
За разлика от останалите улични търговци Чан винаги е облечен в бяла униформа. Когато през юли получил покана да присъства на церемония по награждаване с желаната звезда на Michelin, той първоначално помислил, че това е шега.
Снимка: Facebook/Michelin Guide Singapore
„Когато получих поканата, бях изненадан”, спомня си Чан. „Попитах дали не се шегуват. Защо биха дали звезда Michelin на моя уличен ресторант? Никога не бях чувал представител на Michelin да посещава улично заведение”, чуди се Чан. „Оценяваме храната, а не мястото”, отговорили му от Michelin.
Така Чан се озовава на сцената със световноизвестни готвачи на бляскава церемония.
Надява се наградата му да вдъхнови и други младежи да последват страстта си в готвенето.
Вижте: