четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15360 прочитания

    Вижте интересни идеи за „работни ваканции“ в България и по света

    Съчетаването на работата с почивката (т.нар. workation) набира популярност и все повече компании предлагат разнообразни възможности за това
    02 февруари 2017, 10:56 a+ a- a

    Споделените работни пространства се радват на все по-голям интерес с нарастването на т.нар. „дигитални номади“. Все повече хора работят на свободна практика и все повече компании предлагат възможност на своите служители да избират откъде да работят (от дома си, от друг град или дори държава). А това предполага избор и на места, които предлагат богати възможности за почивка и забавления. Напоследък все по-актуална става една нова тенденция сред работещите хора -  съчетаването на работата с почивката или т.нар. „работна ваканция“ (от англ. work + vacation = workation). Тази услуга набира популярност и могат да се открият разнообразни възможности, предлагани по света. България също не е изключение...

    От тях се възползват предприемачи, хора на свободна практика (програмисти, дизайнери, копирайтъри, фотографи, маркетолози, консултанти, писатели, блогъри, журналисти, хора на изкуството и т.н.), както и служители на компании, които могат да работят дистанционно. Концепцията е доста разпространена по бреговете на Бали в Индонезия, Тайланд, Калифорния, Португалия, Испания, Алпите и др. популярни дестинации.  

    Вижте няколко интересни възможности за „работни ваканции“ в България и по света: 

     „Офис в гората” (Office In The Woods)

     „Офис в гората” е проект на трима българи: Станислав Вангелов, съпругата му Полина Стоянова и Цветелин Андреев. Концепцията се свежда до организирането на лагери, които предоставят споделено работно място и място за спане за желан период от време на различни места в България. Последният им проект е „СНЕЖЕН Лаптоджийски лагер 2017“, който стартира на 16 януари и продължава до края на февруари. Записалите се могат да работят от хармомизиращо иглу или горски офис, като съчетават работата с незабравими моменти в снега, гледки и релакс, греяно вино и вкусни местни специалитети. Лаптопаджиите могат да изберат продължителността на престоя, конкретните дати, типа настаняване (луксозен апартамент, палет студио, семеен или четиризвезден хотел в Пампорово или Чепеларе, иглу). 

    Снимка: Office In The Woods

    Първият „Офис в гората” беше открит през лятото на 2015 в Чепеларе (повече за него може да прочетете ТУК).   


    co-mad 

    По поречието на река Струма, на около час път от София се намира друго споделено пространство в България, което предлага възможност за съчетаване на работа и почивка.

    Снимка: co-mad

    Офис пространството е проектирано така, че да е удобно за усърдна работа, но сред природата, далеч от града обградени от комфорт и хора със сходни интереси. Подходящо е за всеки, който може да работи от разстояние - програмист, разработчик, QA специалист, дизайнер, маркетинг специалист, писател или всеки друг който се нуждае от концентрация. Сред предлаганите забавления, които могат да се съчетаят с работата, са рафтинг, конна езда, картинг, футбол, escape стая и др. Предлагат се и екскурзии до близки и по-далечни забележителности. На разположение е и релакс зона. Цените стартират от 35 лв. на човек за една нощувка, а пакетните цени за цял екип - от 300 лева за една нощувка.

    Refuga  

    Refuga предлага различни тематични възможности за „работни ваканции“ - например луксозна ваканция в Мароко, горска ваканция край Барселона или ваканция за кулинарни любители в Италия. Приключенията са подходящи за собственици на малък бизнес, които търсят нови възможности и контакт с интересни хора.

    Снимика: Refuga/Facebook

    Сред дестинациите и приключенията, които Refuga организира през 2017, са Непал (лагер в подножието на Еверест), Русия (изкачване на връх Елбрус), Индия (инвеститорски тур и велосипедна обиколка), Танзания (изкачване на връх Килиманджаро), Кения (тичане с кенийци), Северна Корея и др.

    Цените стартират от 1600 долара за една седмица и включват настаняване, храна и пътни разходи в страната.  


    DigitalOutposts

    Тази компания предлага „работни ваканции“ с продължителност от две седмици до два месеца в екзотични дестинации, където може да съчетаете работата с почивка на плажа под слънчевите лъчи.

    Снимка: DigitalOutposts

    Сред възможностите за избор са Бали (Индонезия), Ко Панган (Тайланд), Пуерто Валярта (Мексико) или Меделин (Колумбия). Колоритът на тези райски кътчета се допълва от факта, че се събират хора от различни култури и с различни професии. „Работните ваканции“ на DigitalOutposts са подходящи за служители на компании, които работят дистанционно, за студенти, за хора, които се занимават с научни изследвания, разработват проекти и т.н. Сред предлаганите атракции са вулканични турове, скални скокове, класове по Муай Тай и др. Цените стартират от 1 295 долара за две седмици, като включват настаняване, съвместно работно пространство и всички социални дейности.


    Surf Office

    Surf Office предлага съчетаване на работата с плаж и сърф по крайбрежията на Португалия (Лисабон и Мадейра) или Испания (Барселона, Малага или Гран Канария). Компанията осигурява всички удобства на офиса (конферентни зали, Wi-Fi, проектори и т.н.), като наред с това предлага разнообразни занимания за сплотяване на екипа – игри на плажа, групови походи, споделени хранения и др.

    Снимка: Surf Office/Facebook

    Мястото е подходящо за организиране на тиймбилдниги или ползване вместо „домашен офис“ от служители на компании. Цените започват от 48 долара на човек на ден и включват споделено настаняване (двама или трима души в една стая) и ползването на работните пространства. 


    SecondHouse 

    SecondHouse е споделен втори дом, който може да бъде нает от всеки, които иска да работи в уютна домашна атмосфера, без да мисли за ипотека и редовните домашни главоболия. Концепцията е основана на икономиката на споделянето. 

    Компанията разполага с къщи, разположени сред природата и крайбрежията на Ню Йорк, които могат да се ползват целогодишно. SecondHouse има планове за предлагане на подобна услуга и в Европа.

    Снимки: SecondHouse

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 2 дни
    преди 2 дни
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 2 дни
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 2 дни
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места