вторник, 01 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1197 прочитания

  Кои европейски страни започват да разхлабват мерките?

  Дания, Австрия и Германия са сред първите европейските държави, които предприеха стъпки за постепенно отблокиране
  21 април 2020, 13:37 a+ a- a

  В много европейски страни разпространението на COVID-19 и смъртните случаи започнаха да намаляват, в резултат на което някои от тях постепенно започнаха да премахват част от ограничителните мерки и да се завръщат към някакво подобие на „нормалност“, отпреди пандемията. Детски градини, училища и малки магазини се отварят, фризьорски салони отново работят, но държавните лидери признават, че това е деликатен акт на баланс. Вижте кои страни предприеха първи стъпки към премахване на някои ограничения. 

  Дания
  След Италия Дания беше втората европейска държава, която обяви карантина, още преди да констатира смъртен случай от COVID-19. Бързата и ранна реакция на Дания срещу пандемията изглежда се оправдава. Тя е първата, която предприе стъпка към разхлабване на мерките и постепенно вдигане на блокадата, въпреки че премиерът Мете Фредериксен призна, че този процес ще бъде деликатен балансиращ акт с предпазливи стъпки.

  Първата от тях беше направена на 15 април с отварянето на яслите, детските градини и началните училища в половината общини в страната. Не всички родители обаче приветстваха мярката, а хиляди деца все още са си у дома.

  На 20 април правителството на Дания даде зелена светлина за отваряне на множество други малки бизнеси, включително фризьорски и козметични салони.

  Правилата за социално дистанциране остават в сила, събиранията на повече от 10 души все още са забранени.

  Австрия
  От 14 април отвориха магазините с площ под 400 кв.м, както и магазини за строителни и градински стоки. Това обаче не е пълно връщане към нормалността. Носенето на маски на открито остава задължително, както и правилата за социално дистанциране.

  От 2 май ще отворят врати и търговски центрове, както и по-големите магазини, включително и фризьорските салони. От средата на май ще могат да бъдат отворени ресторантите и хотелите.

  Въпреки разхлабването на мерките, местните медии отбелязват, че много австрийци остават в домовете си.

  Норвегия
  На 7 април страна обяви, че е успяла да постави вируса под контрол. Норвежките детски градини отново отвориха на 20 април. Основните училища и някои гимназии, както и университетите и фризьорските салони ще отворят отново седмица по-късно. Вътрешното пътуване вече е разрешено, но се препоръчва да става само при неотложни причини.

  Като застраховка срещу нов скок на заразените след облекчаването на ограниченията, норвежкото правителство последва примера на страни като Южна Корея и Сингапур, като пусна приложение, което предупреждава потребителите, ако са били в контакт с потенциален заразоносител, както и за горещи точки за инфекция. 

  Германия
  В понеделник, 20 април, Германия даде разрешение на някои предприятия да рестартират дейност след близо едномесечно прекъсване. Магазини с площ под 800 квадратни метра вече могат да работят, включително автосалони, книжарници и магазини за велосипеди.

  Ограниченията обаче ще останат в сила до 3 май. Правителството обяви планове за отваряне на някои училища на 4 май, първоначално за ученици в техните последни години на основно или средно образование.

  Швейцария
  Швейцария обяви 3-етапен план за разхлабване на мерките. На 27 април дейност ще стартират одобрени в специален списък фирми, включително фризьорски салони, магазини за черна техника, салони за красота и магазини за цветя. Лекари, зъболекари и физиотерапевти също възобновяват извършването на несъществени процедури.

  Следващият етап ще започне на 11 май. При условие че процентът на зараза остане стабилен, основните училища в страната ще отворят отново на тази дата, както и всички търговски обекти, които все още не са го направили.

  На 8 юни средните училища и висшите учебни заведения също ще отворят, както и библиотеките, зоологическите градини и музеите.

  Сърбия
  Днес, 21 април, в Сърбия приключи най-дългият за времето на епидемията 84-часов полицейски час. В страната рано сутринта бяха отворени малките магазини и зеленчуковите пазари.

  Падна пълната забрана хората над 65-годишна възраст да излизат от вкъщи, която бе въведена на 18 март. Пенсионерите вече ще могат да излизат на 30-минутна разходка във вторник, петък и неделя от 18:00 часа до 01:00 часа без да се отдалечават на повече от 600 метра от дома си. За останалите граждани полицейският час ще бъде с едни час по-кратък и ще започва от 18:00 часа, а не от 17:00 часа като преди.

  Възобновява се работата по многобройните строителни обекти в столицата и цялата страна. Отворени са и малките шивашки цехове, работят обущари, книжарници, автосалони и автосервизи.

  Все още е забранено да подновят работа фризьорските салони и фитнес центровете, а също и някои други обекти, които включват близък контакт между хората. 

  Каква е ситуацията в България?
  На брифинг днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че в страната от днес, 21 април, се облекчават пет мерки. Те са свързани с отваряне на пазарите, падане на часовия прозорец за влизане в и напускане на София, разрешаване на детските и женските консултации, имунизацията на бебета и плановите операции. Обмисля се кога да се отворят градините, парковете и планините и при какви ограничения.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 41 минути
  Турция въвежда нови мерки за ограничаване разпространението на COVID-19
  При неспазване на въведените вътрешни мерки се налагат съществени финансови санкции
  преди 57 минути
  Италия глоби Apple 10 млн. евро
  Санкцията бе наложена поради твърдения на компанията, че iPhone е водоустойчив
  преди 2 часа
  Pfizer и BioNTech кандидатстват за одобрение на ваксината им в ЕС
  Moderna също поиска разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Каква е процедуртата? Вижте:
  преди 3 часа
  ЕК одобри схема за 15 млн. евро в помощ на автобусните превозвачи у нас
  Кандидатите могат да подават заявления за помощ на стойност от 3 000 лева до 450 000 лева
  преди 3 часа
  преди 3 часа
  Международната търговия в Г-20 се възстановява през третото тримесечие
  Въпреки това, остава под нивата преди пандемията, показват данните на ОИСР