събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2415 прочитания

    Как работи облакът и какви технологии и специалисти стоят зад него?

    Силвина Фурнаджиева - Employer Branding Specialist в StorPool Storage, разказва повече за облачните услуги
    01 август 2023, 16:37 a+ a- a

    Силвина Фурнаджиева - Employer Branding Specialist в StorPool Storage. Снимка: Личен архив

    Всички в днешно време сме „в облака” и ежедневно ползваме популярни облачни услуги като Google Photos или Dropbox например. Но знаем ли как работи облакът и какви технологии и специалисти стоят зад него? Силвина Фурнаджиева - Employer Branding Specialist в българската технологична компания StorPool Storage, разказва повече. 

    Какво е облачна технология?

    С термина „облак” обозначаваме комбинацията от сървъри, които се достъпват през интернет и софтуера и базите данни, които работят на тези сървъри. Обикновено тези сървъри се намират в дейта центрове. Приложенията, работещи върху тях, се изпълняват в облака, а не на устройството на крайния потребител и могат да се ползват от множество различни устройства.

    Много бизнеси, особено по-малки такива, предпочитат да си спестят разхода за собствена инфраструктура и да ползват облачна. Това решение им позволява да заплащат само ресурсите, които реално използват и да достъпват необходимите им данни и функционалности от всяка точка на света.

    Как работи?

    В основата на облаците стои технология, наречена виртуализация. Чрез нея на един физически сървър могат да бъдат симулирани множество виртуални машини, работещи отделно и напълно независимо една от друга, всяка със собствени ресурси и действаща като отделен реален компютър. Въпреки че множество виртуални машини се намират на една реална, всяка от тях е самостоятелна и не знае за съществуването на останалите, нито има какъвто и да било достъп до техните ресурси.

    Виртуализацията позволява ресурсите на един физически сървър да се ползват оптимално, като се споделят динамично между множество виртуални такива, създавайки “дейта център в дейта центъра”. Виртуалните сървъри в един облак са конфигурирани така, че дори и при отпадането на някой или няколко от тях, услугата и данните да продължат да бъдат достъпни за крайните потребители.

    Облачни услуги

    Ресурсите, достъпни в облака и активно управлявани от доставчик, се наричат услуги. Такива услуги могат да бъдат приложения, инструменти, инфраструктура и пространство за съхранение на информация и данни. За различните категории услуги се ползва терминът модели.

    Модели на услуги

    Software-as-a-Service (SaaS) или софтуер като услуга. При класическия модел на работа с приложения, потребителят ги инсталира на своето устройство и ги ползва от него. SaaS приложенията се съхраняват на облачни сървъри и потребителите ги достъпват онлайн, през интернет, обикновено в браузъра си.

    Platform-as-a-Service (PaaS) или платформа като услуга. При този модел компаниите плащат не за хостване на готови приложения, а за пълния набор от онлайн инструменти, който им е нужен, за да си ги разработят - инструменти за разработване, инфраструктура и операционна система - и ги ползват отдалечено, достъпвайки ги по интернет.

    Infrastructure-as-a-Service (IaaS) или инфраструктура като услуга. Този модел означава компания да наеме сървъри и пространство за съхранение на данни от доставчик на облачни услуги и да ги ползва, за да гради собствени приложения върху тях.

    Function-as-a-Service (FaaS) или функционалност като услуга. Този относително нов модел е известен още като serverless computing. Той разбива облачните приложения на по-малки компоненти, които се изпълняват и ползват, само когато има нужда от тях.

    Облачна инфраструктура

    Освен на типове услуги, облаците могат да се разделят и според сървърната инфраструктура, на която работят. Според тази класификация, те биват:

    Частен облак, който е предназначен за използване изцяло от една организация.

    Публичен облак, чиито ресурси се поделят между различни организации. Той работи като публична услуга, която позволява на няколко компании да наемат част от ресурсите му независимо една от друга.

    Хибридният облак съчетава двата гореописани типа. В такъв тип облак могат да се включат дори инсталирани на място в организацията сървъри.

    Съществена част от облачната инфраструктура е съхранението на данни. За да се случва то по оптимален начин, освен хардуер, се ползват и софтуерни решения от типа на StorPool, които да оптимизират съхранението на данните и бързия и надежден достъп до тях. Повече по темата вижте във втората част на материала ТУК.

    Вижте какъв продукт разработва StorPool Storage

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на StorPool Storage AD в Jobs.bg

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години