четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1307 прочитания

  Как работи облакът и какви технологии и специалисти стоят зад него?

  Силвина Фурнаджиева - Employer Branding Specialist в StorPool Storage, разказва повече за облачните услуги
  01 август 2023, 16:37 a+ a- a

  Силвина Фурнаджиева - Employer Branding Specialist в StorPool Storage. Снимка: Личен архив

  Всички в днешно време сме „в облака” и ежедневно ползваме популярни облачни услуги като Google Photos или Dropbox например. Но знаем ли как работи облакът и какви технологии и специалисти стоят зад него? Силвина Фурнаджиева - Employer Branding Specialist в българската технологична компания StorPool Storage, разказва повече. 

  Какво е облачна технология?

  С термина „облак” обозначаваме комбинацията от сървъри, които се достъпват през интернет и софтуера и базите данни, които работят на тези сървъри. Обикновено тези сървъри се намират в дейта центрове. Приложенията, работещи върху тях, се изпълняват в облака, а не на устройството на крайния потребител и могат да се ползват от множество различни устройства.

  Много бизнеси, особено по-малки такива, предпочитат да си спестят разхода за собствена инфраструктура и да ползват облачна. Това решение им позволява да заплащат само ресурсите, които реално използват и да достъпват необходимите им данни и функционалности от всяка точка на света.

  Как работи?

  В основата на облаците стои технология, наречена виртуализация. Чрез нея на един физически сървър могат да бъдат симулирани множество виртуални машини, работещи отделно и напълно независимо една от друга, всяка със собствени ресурси и действаща като отделен реален компютър. Въпреки че множество виртуални машини се намират на една реална, всяка от тях е самостоятелна и не знае за съществуването на останалите, нито има какъвто и да било достъп до техните ресурси.

  Виртуализацията позволява ресурсите на един физически сървър да се ползват оптимално, като се споделят динамично между множество виртуални такива, създавайки “дейта център в дейта центъра”. Виртуалните сървъри в един облак са конфигурирани така, че дори и при отпадането на някой или няколко от тях, услугата и данните да продължат да бъдат достъпни за крайните потребители.

  Облачни услуги

  Ресурсите, достъпни в облака и активно управлявани от доставчик, се наричат услуги. Такива услуги могат да бъдат приложения, инструменти, инфраструктура и пространство за съхранение на информация и данни. За различните категории услуги се ползва терминът модели.

  Модели на услуги

  Software-as-a-Service (SaaS) или софтуер като услуга. При класическия модел на работа с приложения, потребителят ги инсталира на своето устройство и ги ползва от него. SaaS приложенията се съхраняват на облачни сървъри и потребителите ги достъпват онлайн, през интернет, обикновено в браузъра си.

  Platform-as-a-Service (PaaS) или платформа като услуга. При този модел компаниите плащат не за хостване на готови приложения, а за пълния набор от онлайн инструменти, който им е нужен, за да си ги разработят - инструменти за разработване, инфраструктура и операционна система - и ги ползват отдалечено, достъпвайки ги по интернет.

  Infrastructure-as-a-Service (IaaS) или инфраструктура като услуга. Този модел означава компания да наеме сървъри и пространство за съхранение на данни от доставчик на облачни услуги и да ги ползва, за да гради собствени приложения върху тях.

  Function-as-a-Service (FaaS) или функционалност като услуга. Този относително нов модел е известен още като serverless computing. Той разбива облачните приложения на по-малки компоненти, които се изпълняват и ползват, само когато има нужда от тях.

  Облачна инфраструктура

  Освен на типове услуги, облаците могат да се разделят и според сървърната инфраструктура, на която работят. Според тази класификация, те биват:

  Частен облак, който е предназначен за използване изцяло от една организация.

  Публичен облак, чиито ресурси се поделят между различни организации. Той работи като публична услуга, която позволява на няколко компании да наемат част от ресурсите му независимо една от друга.

  Хибридният облак съчетава двата гореописани типа. В такъв тип облак могат да се включат дори инсталирани на място в организацията сървъри.

  Съществена част от облачната инфраструктура е съхранението на данни. За да се случва то по оптимален начин, освен хардуер, се ползват и софтуерни решения от типа на StorPool, които да оптимизират съхранението на данните и бързия и надежден достъп до тях. Повече по темата вижте във втората част на материала ТУК.

  Вижте какъв продукт разработва StorPool Storage

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на StorPool Storage AD в Jobs.bg

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 минути
  755 души се ваксинираха с новата ваксина срещу COVID-19
  Най-много са ваксинираните в София, в Пловдив и във Варна
  преди 2 часа
  Отпускат още 4 млн. лв. за научни изследвания
  Те са насочени към привличане и задържане в България на установени и водещи учени
  преди 2 часа
  Над 12 млн. лева се отпускат за обучение по специалности с очакван недостиг на пазара на труда
  С тези средства ще се допълни издръжката на обучението на 11 433 ученици от 245 училища
  преди 2 часа
  Държавата ще плаща следването на над 2200 студенти при договор с работодател
  Бъдещите висшисти се задължават да работят във фирмите след като се дипломират
  преди 3 часа
  Япония подготвя пакет икономически мерки
  Те ще имат за цел да облекчат домакинствата и да увеличат заплатите
  преди 19 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК