събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6811 прочитания

    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?

    За основния продукт, екипите и технологиите, които използват, научете от Алекс Иванов, Product Lead в StorPool Storage
    31 януари 2022, 18:10 a+ a- a

    Алекс Иванов, Product Lead at StorPool Storage

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

    Какъв продукт разработва българската технологична компания StorPool Storage, пред Economy.bg разказва Алекс Иванов, Product Lead в StorPool Storage.

    Кой е основният продукт или ключовите продукти, по които работят екипите на StorPool Storagе?
    StorPool Storage („Сторпул Сторидж“ АД) е изцяло българска компания, която разработва собствено решение за block storage – софтуерен продукт за дистрибутирано съхранение на данни в облачни среди. Решението ни се използва от десетки компании в цял свят, които обслужват милиони потребители на глобално ниво. Уникалното софтуерно решение помага на големи корпорации, SaaS вендори и доставчици на IT услуги да предоставят бързи и надеждни приложения на своите крайни потребители. Идеално е за фирми, които управляват собствена cloud инфраструктура и трябва да я оптимизират, за да разрастнат бизнеса си, имат проблеми, свързани със съхранението на данни, или се нуждаят от бърз и надежден достъп до данните си, за да си вършат работата.

    Класираме се сред топ доставчиците на такива решения, като често побеждаваме в сделките си гиганти като IBM, Dell, HPE, NetApp, Pure Storage и други. Сред компаниите, които се възползват от нашите надеждни и бързи сторидж системи, са българските хостинг доставчици SuperHosting.bg и Delta.bg, както и международни IT лидери като Atos, Dustin, CloudSigma, Nasdaq Dubai, Kualo, Amito и други.

    Бихте ли разказали накратко за продукта?
    StorPool e интелигентно софтуерно решение за съхранение на данни – т.нар. дистрибутиран сторидж софтуер. Инсталира  се върху стандартно сървърно оборудване и агрегира капацитета на устройствата за съхранение в сървърите (HDDs, SSDs). Превръща стандартни сървъри в сторидж система, която е бърза, надеждна, гъвкава и ценово ефикасна. Софтуерът е създаден изцяло от български инженери и постоянно еволюира, за да покрива нуждите на все повече клиенти по цял свят.

    Според клиентите на StorPool основната причина да изберат именно нашето решение, е уникалността и иновативността на технологията, която не съществува при подобните му. Предпочитат StorPool и заради високото ниво на технологични познания на екипа на компанията, който успешно съдейства на клиентите както за изграждането на цялостна cloud инфраструктура, така и за поддръжката ѝ впоследствие.

    Колко души работят по продукта и какви специалисти са те?
    В екипа на StorPool работим 30 души. Разделени сме в различни екипи, като по разработката на продукта и интеграциите с външни решения работят 11 софтуерни инженери. За маркетинга и продажбата отговарят седем специалисти. В екипа по поддръжка работят седем висококвалифицирани системни администратори.

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    За създаването на StorPool използваме различни технологии, като софтуерът е разработен изцяло от нашия екип. Основната част от софутера е разработена на програмния език C, a интеграциите с външни решения за управление на облачни среди (OpenStack, OpenNebula, CloudStack, OnApp, Kubernetes) са писани на Python или Java. За разработката на графичния потребителски интерфейс на StorPool използваме React и Redux. За вътрешните системи на фирмата ползваме Kubernetes и OpenNebula и разбира се, StorPool Storage е единствената сторидж система, която ползваме като основа за всички наши среди.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата?
    Организираме цялостния работен процес на няколко различни нива, като се стараем да минимизираме бюрокрацията. Екипите на фирмата са разделени съгласно процеса на доставяне на стойност към пазара – част от екипа се грижи за създаването на софтуера ни, част – за комуникирането и продажбата на решението и част – за поддръжката на сторидж системите, инсталирани при клиенти. Имаме и административен екип, който помага да текат гладко процесите и да следим резултатите на фирмата.

    Пазарът изисква от нас да бъдем гъвкави и да внедряваме нужните промени по най-бързия и безпроблемен начин, за да продължим да отговаряме на високите изисквания на нашите потенциални и настоящи клиенти. Затова до момента винаги сме залагали на плоска структура и страхотна фирмена култура, която опосредства всичко друго – от споделяне на знанието през взаимопомощ до бързата и лесна комуникация между всички хора във фирмата. Може би най-важният ни принцип, без който StorPool нямаше да съществува днес, е фокусът ни върху качеството на всичко, което правим като екип. 

    Същевременно стараем се да внедрим процедури и организационна структура, които да ни позволят да разрастнем екипа в следващите две години. Трябват ни много специалисти във всички звена, за да доставим нашето решение до все повече фирми и да им помогнем със съхранението и управлението на данните на техните вътрешни и външни потребители. 

    Как се промени продуктът през годините?
    През годините имахме шанса да играем на един огромен и конкурентен международен пазар. Имахме възможността и свободата да развием софтуерния ни продукт спрямо нуждите на потребителите, като създадохме уникално решение, което няма аналог в света. Не спираме да анализираме пазара и да идентифицираме предизвикателствата и проблемите, които компаниите, управляващи големи обеми от данни, изпитват или могат да изпитат в бъдеще. Даваме цялостно решение, което притежава гъвкавостта и универсалността, от която модерните компании имат нужда, за да предоставят надеждни и бързи услуги на своите потребители.

    За да продължаваме да се конкурираме успешно, не спираме да правим промени и да планираме, като се опитваме да решим всеки един проблем още преди да е възникнал. Можем да се похвалим с клиенти без нито една минута downtime в продължение на години, дори по време на планирани спирания на част от инфраструктурата за поддръжка, ъпдейти, смяна на дискове, подмяна на цели сървъри или дори смяна на локацията, на която се намира облачната им инфраструктура. Софтуерът на StorPool е направена така, че да се справя със софтуерните или хардуерни проблеми без прекъсвания и да гарантира нормалната работа на услугите на клиента.

    Кои са най-големите предизвикателства при този продукт?
    Едно от големите предизвикателства пред компанията определено е динамичният пазар на сторидж решения в света. Всяка година има нови вълни от технологии и вендори, които твърдят, че ще решат всички проблеми на пазара и получават десетки милиони долари финансиране от американски фондове. Въпреки всички препятствия ние успяваме с общите усилия на екипа и ресурса, който имаме, да се наредим до големите международни технологични гиганти, като успешно се конкурираме с техните решения. Уникалното в нашата работа е точно това – ние сме изцяло българска фирма, която оставя следа на глобалния пазар. Гордеем се, че успяхме да постигнем толкова голям успех само за едно десетилетие и продължаваме да гоним по-големи успехи занапред. 

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за Вашия продукт?
    Последните няколко години за нас бяха изключително успешни. Благодарение на усилията, които вложихме в разработването, поддържането и популяризирането на нашия продукт,  успяхме само за 10 години да се наредим до IT гиганти като IBM, Dell, HPE, NetApp, Pure Storage и други. Печелим клиенти, влизаме в различни онлайн класации, получаваме награди и ни включват в различни доклади, които анализират бъдещото развитие на сторидж индустрията през следващите години. С всяка следваща година успяваме да спечелим още повече клиенти и по-голям пазарен дял и да разрастваме ефективно бизнеса си.

    Не усетихме забавяне в своето развитие дори по време на пандемията и през 2020 отчетохме 80% растеж на компанията. През 2021 освен задържане на тенденцията за постигане на високи финансови резултати също така увеличихме с близо 30% и екипа си. Спечелихме наградата Storage Transformation Project of the Year на SDC awards 2021 за проекта Dustin Group replaces VMware and Hyper-V with a New-Age IT Stack powered by StorPool. Наградата е поредното признание за StorPool, за нашия уникален екип и за усилията, които влагаме в това да направим нещата “по правилния начин”.

    През 2020 StorPool спечели и Software Defined Storage (SDS) Vendor of the Year на престижните награди в сферата на сторидж решенията 2020 Storage Awards, което потвърди нашата позиция като лидер на пазара за сторидж решения в света. Същата година компанията бе включена и в отличителната класация Deloitte Fast 50 Central Europe - нарежда се сред първите 50 компании с най-голям ръст на приходите и е отличена като една от най-бързорастящите IT компании в Централна и Източна Европа.

    Какво предстои за продукта Ви?
    В бъдеще ни предстои да покорим още много върхове. Ще продължаваме да разбиваме митовете, че не може българска организация да се нареди сред най-успешните софтуерни компании в света – и то за фундаментална технология като съхранението и управлението на данни. Имаме амбициозни цели и това ни кара да се развиваме и да ставаме още по-добри. Ще продължим да развиваме своя продукт, за да може той да отговаря на растящите нужди на пазара и да предоставяме услуга със 100% удовлетвореност на клиентите. 

    Ще продължаваме да търсим и наемаме най-добрите IT и бизнес експерти в България, които имат опита, знанията, нагласата и амбицията да направят нещата по правилния начин. Също така ще търсим младите хора, които имат желанието и хъса да бъдат сред най-добрите в съответните си сфери. Това ще ни помогне още по-бързо и ефективно да разрешаваме сторидж проблемите на нашите клиенти и да се справяме с предизвикателствата, които компаниите, управляващи големи обеми от данни, изпитват ежедневно.

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 20 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 20 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 20 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 22 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години