неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4368 прочитания

    Над 20 компании и 1500 ученици участваха в 9-ото издание на Базар на професиите

    Вижте анкета на Economy.bg с ученици от различни гимназии какво биха искали да работят и защо
    28 ноември 2023, 13:12 a+ a- a

    Снимка: Българска мрежа на Глобалния договор на ООН

    На 24 и 25 ноември, в София Тех Парк, зала „Джон Атанасов“ се проведе 9-ото издание на „Базар на Професиите“, организиран от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.
    Повече от 20 водещи компании участваха в „Базар на професиите“ 2023 със свои щандове, лектори или работилници. Сред тях са Асарел Медет, Аурубис България, Байер България, Булатса (РВД), Девин АД, Дънди Прешъс Метълс България, Елаците-Мед, Enery Bulgaria, Карго-партнер, Карлсберг България, Кауфланд България, Летище София (СОФ Кънект), ЛИДЛ България, Мюлбауер, НЕК ЕАД, Овергаз, ТехноЛогика, Център за подкрепа за личностно развитие и кариерно консултиране - София.

    Събитието привлече стотици родители, учители и ученици, предоставяйки обширен поглед върху бъдещите професии и кариерни възможности. Кариерният Базар бе открит с представяне на социологическо проучване за професиите на бъдещето, което породи огромен интерес и стимулира дискусии.

    Калейдоскопът от възможности и идеи тази година за пръв път постави на обсъждане актуалната тема „Изкуственият Интелект и бъдещето на професиите“. Петима изявени професионалисти в сферата на маркетинг, образование, човешки ресурси, предприемачество и технологии напълниха зала #FUTUREPROOF и коментираха как ИИ променя пазара на труда, как се увеличава значението на микса от професионални и меки умения, как да се постигне синергия между хората и ИИ.

    Economy.bg попита ученици от различни гимназии какво биха искали да работят и защо. Отговорите им вижте във видеото:

    Над 2000 посетители се включиха в „Базара на професиите“, сред които 1500 ученици от 7-12 клас и повече 30 училища. За първи път събитието посетиха много ученици от училища извън столицата - Челопеч, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Елин Пелин, Банско, Пловдив, Долна Малина.

    20 водещи компании представиха кариерните пътеки в техния бизнес – обширна гама от над 45 професии в области като технологии, енергетика, зелена енергетика, екология, здраве и безопасност на труда, финанси, рудодобив, търговия, маркетинг, транспорт, логистика, образование, медии.

    В отворени разговори с публиката над 30 лектори – предприемачи, професионалисти на свободна практика, журналисти, автори, експерти от бизнеса - разкриха тайните от професионалният си път и вдъхновяващите факти за кариерата си. В дискусионни панели - „Професиите на бъдещето“, „Кариерен компас“, „Предприемачи в клас“ - бяха обсъдени и възможностите за кариерно развитие, промяната на търсенето на пазара на труда, силата на личната инициатива, появата на съвсем нови професии и трансформация на настоящите, повлияни от развитието на технологиите.

    След успешното издание на Базара на Професиите 2023, организаторите вече планират 10-то юбилейно издание за ноември 2024 г. Поради изключително големия интерес, те обмислят разширяване на инициативата извън София, като едно от възможните местоположения е Пловдив.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години