петък, 10 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1729 прочитания

    Какво биха искали да работят представителите на поколението Алфа?

    Какви интереси имат, къде предпочитат да учат – у нас или в чужбина и какво мисли ChatGPT по тези въпроси показва изследване, представено на тазгодишното издание на Базар на професиите
    04 декември 2023, 10:07 a+ a- a

    По време на тазгодишното издание на Базар на професиите, организирано от Българската мрежа на глобалния договор на ООН, бе представено национално представително проучване сред ученици в гимназиален клас и техните родители за професиите към които биха се насочили в бъдеще.

    Изследването, проведено от компанията за маркетингови изследвания и консултации Blue Point, покрива както вижданията на децата, така и на техните родители относно кои професии са интересни, полезни, вълнуващи, в кои сфери биха искали да се реализират, у нас или в чужбина биха педпочели да учат. Въпросите са зададени на ученици от поколението „Алфа“ (родените след 2010 г.) и родители на деца от същото поколение.

    Изследването също така включва същия въпросник, но зададен на Chat GPT. Припокриват ли се отговорите на изкуствения интелект с тези на деца и родители и до колко успява правилно да разчете той тенденциите можете да видите във видеото:

    Какво мислят родителите?
    Според резултатите родителите играят ключова роля във формирането на представите и желанията на своите деца относно бъдещата им кариера. Около 80% водят активни разговори с децата си относно професионалното им бъдеще, като почти същото количество биха дали съвет по този въпрос. Най-предпочитаната професия според тях е тази на IT специалист.

    Източник: Българска мрежа на Глобалния договор на ООН

    Всеки четвърти родител би насочил своето дете към този сектор. Следват области като образование, право, икономика, медицина и дизайн. От съществено значение за родителите са факторите, че професията трябва да е добре заплатена (53,3%), да предоставя възможности за развитие (53,3%), и, разбира се, детето да я обича и да се чувства успешно в нея (54,7%).

    Считат, че информационните технологии, медицината, инженерните науки и предприемачеството представляват най-перспективни сфери за развитие.

    Кои са професиите на бъдещето според Вас? (отговори на родители в %)

    Какви са нагласите на учениците?
    Специфичните черти на това поколение, което расте в цифровата ера, създават нов подход към избора на професия. Повече от 80% от учениците планират да продължат образованието си след завършване на 12. клас, като 70% от тях предпочитат да останат в България за тази цел.

    Любопитно е, че в голяма степен учениците споделят предпочитанията на своите родители. Информационните технологии са най-желаната професия, следвана от медицина, предприемачество и право, а най-голям интерес в момента имат към спорт, електронни игри, изкуство и литература.

    В коя сфера виждаш своето професионално развитие/ с какво би се занимавал/а в бъдеще? (%)

    Наблюдава се съответствие между вижданията на родителите и учениците за най-перспективните кариери. Всеки втори ученик счита, че професиите на бъдещето са свързани с информационните технологии, докато всеки трети ги свързва с медицината, следвана от инженерството.

    Родителите и учениците са на общо мнение, че информационните технологии ще бъдат ключова сфера за професионално развитие в бъдеще. Създаването на баланс между личните интереси и възможностите за успешно развитие в избраната професия е от съществено значение за този процес.

    И двете запитани групи са наясно, че все по-решаващо значение за професионалния успех на младежите имат различни меки и други умения за развитие. Най-важните сред тях са дигиталните умения, бързо учене, комуникативност, екипност, креативност и аналитичност.
    Интересно да се отбележи е и промяната в нагласите и на родителите, и на учениците – над 40%, съответно над 60% от тях твърдо заявяват желанието си да продължат висшето си образование в България.

    Кои са професиите на бъдещето според Вас? (отговори на ученици в %)

    „Това е отличен повод за размисъл и действие на образователните институции, които заедно с бизнес секторът да създадат стимулиращи и иновативни условия, които подпомагат растежа на квалифицираната работна сила и утвърждаването на страната като привлекателен образователен и бизнес център за региона.“, казват от Българската мрежа на глобалния договор.

    Обобщеният извод от изследването е, че бъдещето на кариерното развитие на поколението Алфа е тясно свързано с технологичния напредък, но неизменно търси и хармоничната връзка между личните интереси и възможностите за професионално развитие.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 минути
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 14 минути
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 4 часа
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 5 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ
    преди 6 часа
    dm България отчита ръст от 170% на онлайн поръчките
    Близо 400 000 българи са изтеглили приложението за пазаруване Моят dm