събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11496 прочитания

    Истории на успеха: Васил Кюшелиев от Paysafe и ралито Будапеща-Бамако

    Хората в Африка ми напомниха, че трябва по-често да си даваме сметка и да ценим мястото, на което сме се родили, и живота, който водим тук, казва Васил
    06 март 2024, 12:01 a+ a- a

    Васил Кюшелиев -  Product Manager в Paysafe. Снимка: Личен архив

    В рубриката „Истории на успеха“ на Economy.bg ви срещаме с вдъхновяващи хора и разказваме за интересни идеи, кампанни и проекти от света на бизнеса. 

    Запознайте се с Васил Кюшелиев от екипа на Paysafe, който получи подкрепа от компанията за участие в ралито с благотворителна цел Будапеща-Бамако. Васил води единственият български тийм в рамките на състезанието, което приключва в Сиера Лионе. Там ще бъде подкрепено единственото сърф училище на Bureh Beach и местното боксинг училище в Rokel.

    Васил, разкажи ни за твоя професионален път в Paysafe и за твоите хобита.
    Казвам се Васил Кюшелиев и съм част от голямото семейство на Paysafe от почти 2 години. Дойдох в компанията с желание да науча нови неща за финтех бизнеса и да допринеса с опита си в областта на AML compliance. Смятам, че се озовах на точното място. По-конкретно, моята роля е на Product Manager за софтуерни решения по линия на нормативно съответствие (Regulatory compliance). Най-важната професионална цел пред мен и екипите, с които работя, е да направим така, че всеки съществуващ или нов бизнес продукт и услуга на Paysafe да отговорят на изискванията, определени от регулаторите, контролиращи нашата дейност (в т.ч. изисквания по GDPR, PEP&Sanction screening и др.). 

    Извън служебното ежедневие едно от основните ми хобита е планинският преход. В България условията за това са отлични. Запалих се през 2018 г. след едно скоростно изкачване на вр. Мальовица в Рила с група ентусиасти от фитнес залата, където тренирах. След множество преходи в България през 2022 г. успях да сбъдна и една своя мечта, като направих преход до базов лагер на Еверест в Хималаите. Както всеки любопитен човек харесвам и да пътувам до различни места по света, по възможност по-непопулярни.

    Снимка: Личен архив

    Как се стигна до участието ти в ралито от Будапещ – Бамако и защо реши да се включиш? Какво означава това състезание за теб лично?
    Участието ми в ралито бе по покана на мой приятел (Петър Дилчев), който ми разказа за тази възможност и че той отдавна желае да участва, но се нуждае от навигатор и от съмишленици, за да може да сформира отбор. След като разгледах уебсайта на ралито, маршрута и каузите на самото събитие, нямаше как да откажа!

    Будапеща – Бамако предлага три категории за участие – Spirit, 4x4 Touring и Competition. Последната е със състезателен характер, но ние като екип взехме решение да участваме в touring категорията, където не се засича време, но все пак се преминава по същия маршрут – Мароко, Мавритания, Сенегал, Гвинея и Сиера Леоне.

    Целта ни беше да си оставим малко време да разгледаме по-детайлно държавите по маршрута, тяхната природа и не на последно място – да комуникираме с представители на местните общности. Лично за мен общуването с хората в пустинята, саваната и джунглата бяха от най-запомнящите се моменти от ралито. Имахме възможността да срещнем хора, които живеят в бедност по стандартите на Европа, но в същото време са усмихнати, любезни, искрени и любопитни. Ралито се провежда на всеки две години и всяко издание е с благотворителна кауза. Изграждане на осветление за местни училища, подпомагане на спортни школи и др. Част от таксите, които се събират от участниците, се отделят именно за такива каузи.

    За мен участието в ралито беше лично предизвикателство – да се озова на непознати места, носещи множество неизвестни.  

    Снимка: Личен архив

    Каква роля играе Paysafe в твоето участие в това състезание? Каква подкрепа получаваш от компанията?
    Paysafe изигра роля в това начинание по няколко начина. От една страна, усетих подкрепата и естественото любопитство на колегите от моя екип и на тези, с които работя ежедневно. От друга страна, компанията се превърна в един от основните спонсори на отбора ни, който бе и единственият български в януарското издание на ралито. Тъй като цялото събитие продължи около три седмици, ми се наложи да отсъствам от работа за малко по-дълго време от обикновеното, но моите мениджъри проявиха разбиране и ми оказаха пълна подкрепа. Това определено се отрази положително на психологическата подготовка преди заминаване и свали до известна степен напрежението. Повечето държави, през които преминахме, са с ниско ниво на сигурност за туристи, което, от своя страна, носеше доза непредвидимост. 

    Как се подготвяш за надпреварата? Разкажи ни за тренировъчния процес и подготовката ти. Има ли подкрепа от компанията и в това, колко време отделяш и кога? Не пречи ли това на професионалните ти ангажименти?
    Участието в ралито не изискваше специални приготовления извън самата техническа подготовка на автомобила, която започна една година преди старта. Дейностите по подготовката не се отразиха на професионалните ми ангажименти. Важното бе да се уверим, че автомобилът няма да ни предаде по трасето и за наше щастие, това се сбъдна. Маратонът през Африка бе безпроблемен. Имахме възможност да шофираме по стари трасета на легендарното рали Париж – Дакар. 

    Снимка: Личен архив

    Останалото, което трябваше да се планира внимателно, бе поставянето на задължителна ваксина срещу смъртоносната жълта треска, която е установена в тропическите райони. Това се случи повече от месец преди да отпътуваме. 

    Каква е твоята лична цел и мисия с участието в това рали?
    Бих казал, че целта и мисията се откриха за мен по време на самото пътуване. В личен план местните общности ми припомниха, че трябва по-често да си даваме сметка и да ценим мястото, на което сме се родили, и живота, който водим тук. Пакетче български бисквити, локум и солети бяха повод за празник на местните деца. Осъзнахме, че начинът на живот на местните в немалка степен се състои от ежедневни изпитания – грижа за набавяне на храна, вода, както и поддръжката на нормален подслон. 

    Снимка: Личен архив

    По време на пътуването споделихме хранителни провизии с хора от селата, през които преминахме. Успяхме да раздадем и известно количество дрехи. Направи ми впечатление, че във всички страни по маршрута деца и родители ни питаха за пособия за писане – химикалки и тефтери. Не знам по каква причини такива консумативи не достигат до тях в достатъчно количество. 

    Снимка: Личен архив

    Какво мислят колегите ти в Paysafe за участието в това състезание? Какви са настроенията в екипа?
    Бях изненадан от любопитството и ентусиазма, с които колегите ме разпитваха за ралито. Искаха да научат подробности както преди заминаването, така и след завръщането. Вече успях да организирам презентация за един от екипите, с които работя. Предстоят и други, по време на които да разкажа повече за това приключение. 

    Практика ли е компанията да подкрепя и други инициативи и хобита на своите служители? Дай пример.
    Paysafe се включва активно в различни каузи, особено на местно ниво в България. Имаме си местен комитет, който всяка година избира каузите, които да подкрепи с помощта на служителите. Ако в компанията се прецени, че може да се окаже подкрепа за идеята или посланието на дадено събитие, Paysafe застава зад него. Добър пример е финансовата помощ към една от известните хижи на Витоша, която е популярно място и за remote working сред служителите, особено през лятото.

    Какво означава за теб успехът?
    За мен успехът е удовлетворение от свършеното, преживяното и по възможност то да е имало смисъл и за хората наоколо. 

    Не на последно място, успехът е да успеем да променим себе си към по-добро. 

    Вижте по какви проекти работи Paysafe

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Paysafe Bulgaria EOOD в JOBS.bg

     

    Вижте още ИСТОРИИ НА УСПЕХА: 

    Бурканът с грах, който трогна интернет

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 22 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 23 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 23 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години