понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9280 прочитания

    Истории на успеха: Емил Досев - от бариста до мениджър на Академия за баристи

    Запознайте се с Емил Досев, който обучава курсистите и ръководи Академията на DABOV Specialty Coffee
    29 март 2024, 12:00 a+ a- a

    Емил Досев. Снимка: Личен архив

    Емил Досев е мениджър на Академията за баристи на DABOV Specialty Coffee и един от хората, които водят обучения и курсове в нея. Стартира работата си като бариста през 2013 година в сладкарници „Неделя”, а две години по-късно вече е част от веригата Flo Cafe. Там Емил развива качествата си на бариста, получавайки обучение от известния гръцки треньор Ставрос Лампринидис. 

    През 2017 година Емил Досев изкарва и курс за Маестро Бариста в Академията на Йордан Дъбов, след което прекарва известно време в Лондон, където работи на мениджърска позиция. Завръща се в България и преминава през различни позиции, а от 2020 година насам се завръща в семейството на българската компания за спешълти кафе, но този път в продължение на професионалния си път.

    За Емил Досев престоят в DABOV Specialty Coffee е своеобразен трамплин, позволил му да замине за Западна Европа, стартирайки нов етап от своя живот и професионален път. Използва натрупаните знания и получени умения, за да се адаптира към новата действителност, но воден от една и съща цел - любовта към кафето.

    В екипа на Йордан Дъбов стартира като бариста, а през 2021 заема и позицията на мениджър на Академията за баристи, посрещаща ежемесечно между 80 и 100 курсиста. В задълженията му влиза и организацията на кетъринг събития в България и чужбина, а в свободното си време обича да спортува, играейки баскетбол.

    Академията, която Емил ръководи, е подходящо място както за настоящи и бъдещи професионалисти, така и за обикновени любители, които имат желанието да научат повече за кафето и т.нар. спешълти кафе - кафе без дефекти, представляващо не повече от 5% от общото производство в света. Спешълти кафето е рядък клас, който се произвежда в ограничени количества и най-вече в малки семейни ферми. За отличителния му вкус съдейства изключителното внимание към детайла, което започва от самото му отглеждане и преминава през брането, обработката, изпичането и пакетирането.

    „Академията е подходяща и за двата типа хора - любители и професионалисти. Познанията, които получаваш, ти дават възможност да работиш и на професионално ниво”, споделя Емил Досев.

    Курисисти в Академията на DABOV Specialty Coffee. Снимка: DABOV

    „Сертификатите, които издава Академията, имат тежест в цял свят. Йордан Дъбов е сертифициран Бариста трейнър на SCA (Specialty Coffee Association), като тази организация в момента има най-голяма тежест при обучителните програми, свързани със спешълти кафе. Хората, които имат сертификати, ще разполагат с по-голямо предимство при търсене на работа във фирми, работещи със спешълти кафе”, споделя Емил.

    Немалко от баристите, които завършват обучението си в Академията, продължават професионалния си път именно в компанията на Йордан Дъбов. Всички те имат шанса да стартират работа в някой от обектите на DABOV у нас, намиращи се в София и Варна. Компанията има локации и в градове извън България - Атина, Скопие, Прага и Мадрид, което също носи някои интригуващи перспективи за новопостъпилите служители.

    Снимка: Личен архив

    „Добрият бариста е този, които е прецизен и последователен. Освен това, трябва да е винаги усмихнат и да обича да комуникира с хора. С течение на времето опитът ще го направи и професионалист в това, което прави. Но най-важното е да обича професията и да има желание да се занимава с този уникален продукт - кафето”, разкрива Емил Досев,.

    Започнал като бариста, а днес вече мениджър с управленски функции, Емил Досев е пример за възможностите за развитие, които баристите получават в кофи шоповете на Йордан Дъбов. Той е извървял успешно стълбицата и е вдъхновение за всички останали, които тепърва поемат по своя път. Споделя, че приятелската атмосфера в компанията му носи нужното спокойствие, а трудът му е добре оценен, както е видно от развитието му във фирмата.

    „За мен успехът като бариста треньор е резултат от множеството курсове, които имах възможността да проведа. Оценявам своя успех чрез стойността, която успях да предам на учениците в нашата академия за баристи. Важен аспект на моя успех се крие и в уменията и знанията, които придобих през последните три години. Освен това, значителна част от моя принос към успеха е въздействието ми върху кафе общността – чрез споделяне на опит, насърчаване на иновации и участие в развитието на кафе културата, допринасям за обогатяването и разрастването на тази страстна общност.”

    Към настоящия момент Емил Досев е тийм лидер в обект на Маме (Josef), отговаряйки за дейността и обученията в кофи шопа.

    За професията на бариста Емил споделя: „Баристата е много повече от човек, който просто приготвя кафе на клиентите. Напротив, тези хора познават детайлно историята и спецификите на кофеиновата напитка, имат познания относно техните видове и сортове, и могат да препоръчат определен тип кафе на клиентите според индивидуалните им предпочитания. Освен това, баристата трябва да има добри социални умения, да може да общува с хора и да излъчва позитивно настроение.“

    Снимка: DABOV

    Компанията на Йордан Дъбов предлага възможности за развитие и всеки един постъпил бариста може бързо да усъвършенства своите умения и да започне да се изкачва по стълбата на успеха.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на МИРА МАР 08 ООД в JOBS.bg


    Вижте още ИСТОРИИ НА УСПЕХА: 

    Васил Кюшелиев от Paysafe и ралито Будапеща-Бамако
    Бурканът с грах, който трогна интернет

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години