понеделник, 22 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  14080 прочитания

  Дийпак Чопра: Това, което е проблем за един, е възможност за друг

  Вижте видео с гуруто на холивудските звезди, който говори за успеха, щастието, технологиите и вътрешния баланс
  14 май 2014, 17:38 a+ a- a

  Легендата Дийпак Чопра започва преди 21 години, когато Майкъл Джексън се обажда на Опра Уинфри с настоятелното: „Ти трябва да поканиш този човек в шоуто си“. През 1999 авторитетното списание „Тайм“ определя Дийпак Чопра за една от 100-те най-значими личности на ХХ век. Чопра е автор на 75 книги, 18 от които са в списъка на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“.

  „Най-важният момент в живота Ви е настоящият, най-важният човек е този, който стои срещу вас в момента, най-важната работа е тази, която вършите сега”, подчерта на среща с журналисти по време на първото си посещение в България легендарният мистик, философ и автор Дийпак Чопра.

  Определеният за една от 100-те най-значими личности на ХХ век от списание „Тайм” мислител отбеляза, че едва 5% от българите благоденстват. Чопра цитира данни от проучване на Gallup, където той е старши изследовател, според които България заема 133-то място сред 146 изследвани страни по благоденствие. 50% от българите изпитват трудности, а 45% се чувстват измъчени.

  За благоденствието в България и по света

  Благоденствието се измерва чрез няколко компонента: кариера, социална реализация, финансово и икономическо преуспяване, достъп до здравеопазване и образование. По тези показатели в момента не повече от 20% от хората в света благоденстват. Първенец в класацията е Дания с 82% благоденстващо население. На второ място е Канада. САЩ заема 14-о място с 58% благоденстващи хора.

  Според Чопра песимизмът на българите се дължи на периода на тоталитаризъм, но и на възпитанието. Той счита, че не идеологиите, а хората са проблема. Алчността и егоизмът им могат да съсипят всяка система. По думите му усещането за нещастие може да се промени чрез самоосъзнаване, медитация и когнитивна терапия.

  За успеха и постигането му

  На въпрос на Economy.bg какво е за него успехът, Чопра отговори, че „успехът е прогресивното реализиране на зададени цели. Като човешки същества имаме йерархия на постигане на целите. Първата ни цел е оцеляване. Втората е материален успех. Третата е любов, връзки и чувство за принадлежност. На четвърто място е творческо изразяване. На пето е да сме намерили смисъла и предназначението си. На шесто - по-високото съзнание и на седмо – трансцендентност. Така определяме успеха – на кое ниво на постигане на целите сме – дали търсим все още материален успех или трансцендентност. Успехът включва всичко това. Способността да обичаш и да съчувстваш, дали можеш да се изразяваш творчески и т.н.”

  За връзката между работата на мозъка и ежедневните ни изживявания

   

  За да нямаме проблеми със себе си и останалите, отново на въпрос на Economy.bg известният писател препоръча: „Вашите ежедневни изживявания трябва да бъдат едно спокойно и енергично тяло, съчувстващо и емоционално сърце и тих, спокоен, но все пак буден мозък” .

   

   

  Рецептата за щастие на Чопра

  За да се чувстваме щастливи, Чопра препоръча няколко прости стъпки: „Първо, трябва ви добър сън. Медитацията също е много важна. След това идват движението, емоционално благоденствие, постигано чрез полезни и приятни контакти, и хранене с истинска храна, непреработена по токсичен начин”.

  За себе си той сподели, че се чувства добре, защото живее в настоящето и никога не взима себе си прекалено сериозно.

  Гуруто на звезди като Мадона, Майкъл Джексън, Опра Уинфри сподели, че някои от известните личности са много по-несигурни от обикновените хора. „Несигурността обаче може да е полезна за успеха. Тя те кара да вървиш напред”, подчерта Чопра.

  За отношението му към технологиите и социалните медии

  По отношение на технологиите и социалните медии той сподели, че обожава технологиите и не те са тези, които правят света лош или добър. „Последствията от използването на технологията се дължат на човека и това за какви цели той ще я използва”. Съветът му е да не се превръщаме в техни роби, а да определим време в деня си, което да прекарваме в социалните медии.

  Той се надява, че след около 20 години да се създаде мрежокрация и всички хора по света да станат глобални граждани, които гласуват по важни въпроси направо в интернет.

  Чопра беше в България за участие в семинар на тема „Бъдещето на благоденствието”. Лекцията му в София е първата в цяла Източна Европа.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ
  преди 6 часа
  За 7 г. Wizz Air е обслужила над 4 млн. пътници на летище Варна
  Авиокомпанията обслужва 12 дестинации в 7 държави от морската ни столица
  преди 7 часа
  OpenAI с по-евтина версия на най-мощния си ChatGPT
  GPT-4o mini, е по-интелигентен и с над 60% по-евтин от GPT-3.5 Turbo
  19 юли 2024, 16:11
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  19 юли 2024, 15:56
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  19 юли 2024, 11:42
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света