вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10811 прочитания

  Знаем ли как да използваме мозъка си?

  „Свръхмозъкът“ на Чопра и Танзи разкрива как да разгърнем неговия потенциал
  31 октомври 2013, 13:54 a+ a- a

  Чопра е известен индийски лекар и мистик. Автор е на редица издания (много от тях преведени и на български език). Танзи е професор по неврология и оглавява т. нар. Alzheimer’s Genome Project

  Човешкият мозък е съставен от приблизително сто милиарда нервни клетки, които образуват един трилион, дори квадрилион връзки, наречени синапси. Тези връзки са в динамично състояние и постоянно се променят в отговор на заобикалящата ни среда – нашият мозък обяснява и създава света, в който живеем. Всичко, което усещаме чрез сетивата си (зрение, слух, допир, обоняние, вкус) и което преживяваме (тъга, страх, любов, радост, щастие), е такова, каквото е, благодарение именно на нашия ум. За да разгърнем пълния му потенциал, ние трябва да се научим да го използваме по нов начин – да действаме едновременно като ръководители, изобретатели, учители и потребители на своя мозък.

  В съвместната си книга „Свръхмозъкът“ (ИК „Изток-Запад“) известният индийски лекар и мислител Дипак Чопра и Рудолф Е. Танзи разкриват как чрез силата на мозъка можем да преобразим живота си. 

  Базирайки се едновременно на най-новите изследвания и на важни духовни прозрения, авторите разсейват някои от широко разпространените митове за мозъка, които ограничават неговия потенциал. Мозъкът ни е в състояние да се лекува и да се променя по абсолютно удивителен начин и достигайки до една нова връзка с него, ние можем да преобразим своя живот до неузнаваемост, твърдят Чопра и Танзи.

  Книгата показва на достъпен език как да използваме мозъка си, вместо да позволяваме той да ни използва; да живеем, поддържайки ума си напълно здрав; да намалим рисковете, съпътстващи стареенето; да се справяме с разнообразни проблеми – от наднормено тегло до депресия и др. 

  „Тази завладяваща книга изследва спорните въпроси, свързани с начина, по който можете да обучите ума си да помогне на вашия мозък да функционира по-добре. Историите в „Свръхмозъкът“ илюстрират начина, по който осъзнаването на протичащите в нас процеси могат да ни освободят от автопилота, отваряйки вратата към един живот, в който ще бъдем по-здраво свързани със себе си и със света, в който живеем“, пише в коментар на книгата Даниъл Сийгъл, доктор на медицинските науки, изпълнителен директор на институт „Майндсайт” и професор в медицинското училище на Калифорнийския университет в Лос Анджелес. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 17 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 18 часа
  преди 18 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 19 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 22 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис