вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6612 прочитания

    Присъединяването към Банковия съюз на ЕС ще подсили доверието в стабилността на банковата система в България

    Икономистът Уилям Джаксън от британската анализаторска компания Capital Economics пред Economy.bg
    25 юли 2014, 10:06 a+ a- a

    Уилям Джаксън е икономист, отговарящ за развиващите се пазари в Capital Economics. Често коментира икономическата ситуация в България за Financial Times, CNBC, Reuters, Businessweek и др.
    Capital Economics е една от водещите изследователски компании в света. Подготвя анализи за САЩ, Канада, Европа, Азия, Латинска Америка Африка, Близкия Изток.

    Economy.bg се свърза с Уилям Джаксън, за да коментира как политическата несигурност у нас ще се отрази на икономическия растеж и инвеститорското доверие.

    Г-н Джаксън, застрашава ли политическата несигурност в България банковия сектор у нас предвид факта, че съдбата на КТБ остава неясна?
    Политическата несигурност и оставката на правителството може да затруднят реакцията при евентуална нова ескалация на проблемите в банковия сектор на България.

    Съществува ли риск за останалите банки в България?
    Засега поне изглежда, че последните проблеми с банките са били изолирани случаи. Досега не сме наблюдавали други сигнали за напрежение в банковия сектор. Например нивата на междубанковия лихвен процент останаха стабилни при последните сътресения.
    Въпреки това все още има поводи за притеснение относно състоянието на банковия сектор в България. В годините до 2008 станахме свидетели на значителна кредитна експанзия на банките. Голяма част от тези кредити се оказаха лоши, което продължава да е проблем за банките.

    Какво ще означава влизането на България в Банковия съюз на ЕС?
    Считам, че присъединяването към Единния надзорен механизъм (който се счита като първа стъпка към създаване на Банков съюз на ЕС) е до голяма степен опит за повишаване на доверието в стабилността на банковата система на България. Ако ЕЦБ осигури надзор и подложи местните банки на стрес-тестове, това ще допринесе за идентифициране на потенциални проблеми, което ще подсили доверието и ще предотврати бъдещи масови тегления на депозити.

    Какви ще са предимствата и недостатъците, ако ЕЦБ поеме надзора над българските банки?
    Както вече казах, Единният надзорен механизъм ще помогне да се идентифицират отрано рискове в банковия сектор, като същевременно се засили доверието и се ограничат рисковете от бъдещо масово теглене от банките.
    Като недостатък в краткосрочен план това може да доведе до затягане на условията за отпускане на кредити, ако се окаже, че има нужда местните банки да подобрят състоянието на балансите си преди по-сериозен стрес-тест. Но това би било краткосрочен недостатък, който ще донесе предимства в по-дългосрочен план.

    Как политическата несигурност и банковите проблеми ще се отразят на икономическия растеж на България?
    През последните тримесечия българската икономика отчете умерен икономически растеж. Все още не е ясно какво е въздействието на последните събития и по-конкретно дали проблемите на две отделни банки са довели до затягане на кредитните условия. Но ако се погледне по-обхватно, се вижда, че слабият банков сектор на България е пречка за икономическото й възстановяване и ние очакваме само леко повишение на растежа през следващите години.
    По отношение на политическата несигурност е трудно да се прецени какво ще е въздействието й. Все пак, добре е да се отбележи, че предишни политически кризи и дори протестите през последните няколко години не са оказвали съществено влияние върху икономиката.

    Какъв сигнал изпраща настоящата ситуация у нас към чуждестранните инвеститори?
    По отношение на чуждестранните инвеститори последните събития определено не са положителни. Отдавна е ясно, че състоянието на българския банков сектор е крехко, така че последните събития едва ли са били изненада. По същия начин, политическата несигурност е налице от известно време. Затова не съм сигурен дали събитията сега ще окажат някакво голямо влияние върху чуждите инвеститори.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 4 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 5 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26
    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели