неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9207 прочитания

    Няколко съвета за пълноценно пътуване

    „Забравете музеите, слейте се с местните и се помотайте безцелно из малките улички, за да намерите нещо ново - точно това, което все още не знаете”, казва писателят Паулу Коелю
    04 ноември 2014, 09:40 a+ a- a

    „Много отдавна за себе си разбрах, че да пътуваш, е най-добрият начин да учиш нови неща”, пише в блога си известният писател Паулу Коелю. И споделя кои са най-важните неща за едно наистина пълноценно пътуване. Вижте какво съветва той:

    Прескочете музеите 
    Може да ви прозвучи абсурдно, но според писателя, ако сте в чужд град, има много по-интересни неща, които да видите, отколкото да обикаляте музеите само защото се чувствате „задължени”. „Разбира се, музеите са важни, но изискват много време”, обяснява писателят.

    Слейте се с местните в кафене или бар
    Всъщност кафенетата и баровете (баровете, а не нощните клубове) са местата, където можете да усетите истинския ритъм на града според Паулу Коелю. Съветът му е да се слеете с местните, като си купите вестник и се насладите на питие, там, където те ходят, за да си побъбрят.

    Намерете за гид местен човек
    Най-добрият екскурзовод е някой, който живее на това място, знае всичко за него, но не работи в туристическа агенция. Писателят съветва да излезете на улицата и просто да зададете въпроса: „Къде е катедралата?”. Според него, ако първият човек не е много разговорлив, с малко търпение със сигурност ще попаднете на такъв, който с радост ще ви разкрие тайните на града.

    Пътувайте сами или само с половинката си
    Пътуването в група в друга държава означава да говориш собствения си език, докато правиш това, което водачът на групата реши да правите всички, и да отделяш повече време на клюките, които вълнуват групата, а не да се отдадеш на мястото, на което се намираш, казва Паулу Коелю. Затова, ако искате да опознаете друга страна, най-добре е да пътувате сами или само с половинката си.

    Не сравнявайте
    Целта на пътуването ви не е да докажете, че някои хора живеят по-добре от други. Целта ви е да разберете „как” живеят. Как се справят с действителността и на какво може вие да се научите от тях. „Затова не сравнявайте, казва писателят – не сравнявайте нищо, нито цени, нито стандарт на живот.”

    Не се страхувайте, че не говорите езика. Ще се разберете.
    „Дори и да не говорите езика, не се страхувайте”, казва Паулу Коелю. Той споделя, че е бил на много места, където без да знае и дума, винаги се е справял, получавал е помощ, съвет, дори е завързвал приятелства. Това, което съветва, е да се уверите, че ключът от хотела е у вас. Най-лошото, което може да ви се случи, е да се изгубите. Тогава дори и да не говорите езика, когато покажете името на хотела на шофьора на таксито, той ще знае точно къде да ви закара.

    Харчете парите си за нематериални неща
    Харчете парите си за преживявания: за билети, ресторанти, екскурзии. В днешния глобален свят и възможността да пазаруваш онлайн няма никакъв смисъл да купуваш твърде много неща. За които може и да се наложи да платите свръхбагаж.

    Не се опитвайте да видите целия свят за един месец
    По-добре е да останете в един град за около 4-5 дни, отколкото да посетите пет града за седмица. „Градът е като капризна жена – трябва време, за да бъде съблазнена и да се разкрие напълно”, казва писателят.

    И не забравяйте: пътуването е пътешествие!
    Много по-важно е да откриете църква, за която никой не е чувал, отколкото да отидете в Рим и да се чувствате „задължени” да посетите Сикстинската капела заедно с други хиляди крещящи туристи. Съветът на Паулу Коелю е да направите всичко възможно да не пропуснете Сикстинската капела, но не и за сметка на времето, което ще отделите, за да се помотаете безцелно из малките улички и да се насладите на удоволствие да потърсите нещо ново - точно това, което все още не знаете.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19