неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6871 прочитания

    Технологичният прогрес е предизвикателство за банките

    Кристоф Фрайтаг, член на Управителния съвет на ПроКредит Банк – Германия, пред Economy.bg
    14 април 2015, 10:05 a+ a- a

    Кристоф Фрайтаг е член на Управителния съвет на ПроКредит Банк – Германия, и член на надзорния съвет на ПроКредит България. Той има 19-годишен опит на мениджърски позиции в групата ProCredit, в това число и изпълнителен директор на ПроКредит Банк България и ПроКредит Банк Сърбия. Като мениджър в ПроКредит Банк – Германия, Фрайтаг отговаря за развитието на бизнеса, включително в България.

    Кристоф Фрайтаг беше в България за среща дискусия на тема „Инвестиции по време на криза – немската гледна точка”.

    Economy.bg разговаря с г-н Фрайтаг за предизвикателствата пред банковия сектор у нас.

    Г-н Фрайтаг, как изглежда българската банкова система от Германия? Как оценявате състоянието й след банковата криза?
    Дълги години банковата система на България беше определяна като стабилна, добре капитализирана, много ликвидна система, относително модерна, повлияна силно от големи европейски банки, които присъстват на пазара тук. Банковата система беше повлияна и от членството на страната в ЕС в посока на въвеждане на най-добри практики и банкови регулации. Именно затова събитията от миналата година бяха разочароващи и до някаква степен подкопаха доверието в регулациите тук. Затова смятам, че е много важно ситуацията да се разреши. Надяваме се възможно най-скоро регулаторите в България да бъдат подсилени и да възстановят доверието си. Уроците от изминалата година трябва да бъдат научени, така че финансовата система да възстанови доверието в себе си, което е много важно в момента.

    Кои са предизвикателства пред банковия сектор?
    Голямо предизвикателство за всички нас банкерите е технологичният прогрес: Интернет и мобилните устройства. Те променят начина, по който банките комуникират с клиентите си. Променят и потребителското поведение. В същото време много ИТ компании вече разработват продукти и услуги, които са близки или които частично заменят банковите услуги. Моето очакване е, че в бъдеще дейността на банките ще бъде ограничена до първоначалната им функция – да бъдат компании, които управляват пари, плащания, фондове. По-важното е, че ролята на служителите в банките ще бъде подсилена. Според мен една банка би се отличила от останалите, ако има добър бизнес съветници, и експерти „Връзки с клиенти”, които да са опитни и които могат да дадат добър съвет. По този начин банките добавят стойност за клиентите си. В миналото много от банките бяха по-скоро продуктово ориентирани. В бъдеще те трябва да мислят повече от гледната точка на клиента. Да помислят внимателно за кого се опитват да добавят стойност. Според мен това е едно положително развитие за банковата индустрия, но е и предизвикателство за някои банки.

    Как виждате бъдещето на банките в ерата на автоматизацията на труда?
    Това ще направи банките още по-резултатни. Има много възможности за осъществяване на процесите в банката по по-лесен и по-бърз начин, за да бъде освободено времето на служителите за наистина важните неща – консултиране, интересни въпроси, възможности за кредитиране. Кога очаквате да се случи това? Това вече се случва. Това е един продължителен процес. Например преди имахме много от т.нар. „фронт офис” служители в клоновете в България. А сега клиентите банкират сами в Интернет. В Германия тези процеси са още по-напреднали. Лично като клиент аз не съм бил в клон на банка през последните 10 години. Ходя в банката само в качеството си на банкер.

    Какъв би бил ефектът от влизането на България в Банковия съюз на ЕС?
    Трудно ми е да отговоря, защото Банковият съюз е все още една млада организация. Тепърва ще видим как ще се развие, оперира и функционира. Ако Европейската централна банка (EЦБ) изгради успешен надзорен режим в ЕС, се надяваме, че и банковият надзор в България ще бъде допълнително засилен, което ще е добре.

    Какви очаквате да бъдат основните рискове за икономическия растеж на България през 2015?
    Смятам, че инвестиционното мислене на хората в България трябва доста да се промени. Много от клиентите ни имат проекти, които се нуждаят от финансиране. Някои от тях са производители, които оперират в твърде малки по размер помещения или които имат нужда от обновяване на съоръженията. Но заради несигурността в Гърция, конфликта между Русия и Украйна и проблемите в ЕС те се страхуват да направят такава инвестиция. За всички ще е добре да се създаде по-добър инвестиционен климат. За тази цел мисля, че българското правителство може да изиграе положителна роля и да създаде условия за добри инвестиции. Смятаме, че субсидиите по европейските програми са много важни, но за тях трябва да се изчака. Така че те също могат да дадат тласък на икономическата активност. Но не очакваме скоро значително подобряване на икономическата активност. Очакваме стабилност и леко подобрение.

    В кои сектори очаквате растеж?
    Виждаме ясни инвестиционни възможности в земеделието, който продължава да е интересен сектор. Такъв сектор е и преработката на храни. Имаме много успешни проекти и в текстилната индустрия.

    Това ли са секторите, върху които банката е фокусирана?
    Не само. За нас е важно проектите да бъдат смислени, да носят добавена стойност не само за предприятието, но и за региона, да създават работни места, да не вредят на природата.

    Какво може да научи България от Германия по отношение на инвестициите по време на криза?
    С оглед на факта, че Германия вече няколко десетилетия живее в условията на пазарна икономика, местните индустрии са свикнали повече с икономическите цикли и кризи. Те се научиха да използват кризите за положителни инициативи, проекти и инвестиции. Германските компании знаят, че във времена на криза има нужда от преосмисляне на бизнес модела, от инвестиции в технологии, които водят до понижаване на разходите и до повишаване на ефективността. Това според мен е нещо, от което България може да се поучи. Кризата не е време да бъдеш фрустриран и депресиран, а е време, в което можеш да работиш успешно за бъдещето.

    Какви са инвестиционните предимства на България?
    Разходите в България са доста по-ниски в сравнение с други страни в региона. Данъците са ниски. Бих казал, че въпреки всички проблеми, България е стабилна страна. В сравнение с други държави в региона, България поддържа вече много години забележителни нива на стабилност. Освен това тук живеят много мотивирани и добре квалифицирани млади хора. Голямо предимство е, че България е част от ЕС. Това придава много допълнителна сигурност и стабилност. Именно заради това смятам, че България е добро място за правене на бизнес.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19