събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5861 прочитания

    Баварски компании заявиха интерес за инвестиции в България

    Фокус ще бъдат IT секторът, машниностроенето и автомобилната индустрия
    13 юли 2015, 17:22 a+ a- a

    Представители на баварски компании в IT сектора, автомобилната индустрия, фармацията, производството на енергия от възобновяеми източници и транспорта са изявили интерес да инвестират в България.  

    Това стана ясно при посещението на министъра на икономиката Божидар Лукарски в Бавария, съобщават от ресорното му ведомство. 

    От Летище Мюнхен пък са заявили интерес към концесията на Летище София. 

    „Много баварски компании видяха какъв е потенциалът в България и инвестират дългосрочно. Баварският успех се дължи и на България“, посочи държавният секретар в Баварското министерство на икономиката и медиите Йозеф Пширер.  Той добави, че фокус в икономическата политика на Бавария ще бъде дигитализацията в няколко основни направления – индустрия, мрежи на мобилност, IT сигурност, енергия, здравеопазване и медии. По негови думи в България има интересни потенциални партньори в сферата на биотехнологиите и соларните модули и София ще бъде важна дестинация за баварските компании.

    „Политическата стабилност и икономически ръст, които успяхме да постигнем за едва осем месеца от съставянето на новото правителство ни превръща в перспективна дестинация за немски и баварски инвестиции“, посочи министър Лукарски. По негови думи тези предимства са особено осезаеми на фона на случващото се в Гърция, Македония и Румъния. 

    През октомври предстои посещение на бизнес делегация, водена от Пширер, в която участие са заявили вече близо 40 баварски компании.

    За насърчаване на инвестициите на баварски компании у нас на срещата бе обсъдена и възможността за сключване на меморандум за сътрудничество между Българска агенция за инвестиции (БАИ) и съответните институции от немска страна - Invest in Bavaria и Bayern International. Изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев посочи, че такова сътрудничество би могло да бъде ценно и за баварски и немски компании с производства в Гърция, които предвид кризата обмислят да ги преместят в България.

    Като сфера за потенциално сътрудничество между България и Бавария на срещата бе обсъдено и въвеждането на дуалното обучение у нас. Германия финансира съвместни проекти за въвеждането на системата с 11 държави, в които би могла да се включи и България. По думите на министър Айгнер първата стъпка е да бъдат обучени специалисти, които да приложат немския опит за прилагане на модела към българската реалност. В тази връзка тя предложи осъществяването на обучения за такива кадри в Германия, които в последствие да приложат немския опит в България. Към момента практиката на дуалното обучение се реализира от отделни компании у нас.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 12 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 13 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 13 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 15 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години