петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11742 прочитания

    Франц Пширер: „Летище Мюнхен” има интерес към концесията на „Летище София"

    Държавният секретар на Баварското министерство на икономиката и медиите, енергетиката и технологиите пред Economy.bg
    13 октомври 2015, 15:08 a+ a- a

    България е много атрактивна за баварските инвеститори, подчерта пред Economy.bg Франц Йозеф Пширер, държавен секретар на Баварското министерство на икономиката и медиите, енергетиката и технологиите. Той ръководи политическа и бизнес делегация от Бавария. В рамките на посещението бяха предвидени делови разговори между над 60 български фирми с 20 баварски копмании от сферата на автомобилостроенето, машиностроенето и информационните технологии в София и Пловдив.
    Държавният секретар присъства и на церемония по връчването на Наградата на Баварското представителство. То е учредено към Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) през 2003. С наградата се отличават компании, които допринасят за развитието на икономическите отношения между България и Бавария.
    Наградата в категорията „Българско предприятие с икономически контакти с Бавария” получи ПМУ Плевен. Строителната компания, създадена през 1955, изпълнява редица проекти в Германия и в частност в Бавария, като стойността само на разходите за работна ръка на последния проект в Бавария надхвърля 1 млн. евро.
    С наградата в категорията „Баварско предприятие с дейност в България” бе отличена фирма "м+в МедиаНетуъркс", специализирана в дизайн, предпечат, печат, разработка на уеб и мобилни решения.

    Economy.bg разговаря с Франц Пширер преди бизнес срещите в София и Пловдив. Попитахме го за възможностите за баварски инвестиции у нас и за бизнес средата в страната. 

    Как се развиват българо-баварските икономически отношения?

    Г-н Пширер, как оценявате развитието на баварско-българските икономически отношения?
    Оценявам като много положително развитието на баварско-българските икономически отношения. От 2003 имаме Баварско представителство в България. Днес с гордост можем да кажем, че над 100 баварски компании са инвестирали и разкрили работни места в България.

    Вашето посещение в България е след подобна визита в Канада. Предстоят ви посещения в Индонезия и Великобритания. В този смисъл какво е мястото на България като чуждестранен пазар за Бавария?


    От гледна точка на Бавария България е един важен и интересен пазар. Не разглеждаме България отделно, а в геостратегически контекст заедно със съседните й страни. По този начин България може да бъде за нас като мост към други пазари.
    Освен това търговският обмен между двете страни се развива много положително през последните години. За 2014 той достига около 800 млн. евро.
    Много положително гледаме също на тенденцията да си сътрудничим и в образователната система и по-конкретно по отношение на насърчаване въвеждането на т.нар. „дуално обучение”. България има много добра университетска среда, но страната има нужда и от квалифицирани специалисти.
    Ние приветстваме реформените усилия на страната в данъчната система, но нашите фирми очакват обвързваща и надеждна правна рамка. Очакваме реформите да продължат особено в съдебната и административната система.

    Можем ли да очакваме нови баварски инвестиции у нас и в кои сектори?

    Пристигате в България с голяма бизнес делегация. От кои сектори са компаниите, които ви придружават?
    Пристигнахме с голяма делегация от фирми от различни сектори. На преден план в двустранните срещи между компаниите са ИКТ – информационни и комуникационни технологии. Машиностроенето също играе важна роля. Автомобилната индустрия и по-конкретно доставчиците на автомобилни компоненти също представляват интерес особено с оглед на икономическата мощ на Бавария. Знаете, много от големите автомобилни компании са баварски. В бъдеще автомобилопроизводството няма да означава само производство на двигатели и каросерии, а все повече фокусът ще е върху интелигентните софтуерни системи в автомобила. Виждаме голям потенциал и в двете страни в комбинацията между комуникационните технологии и класическата автомобилна индустрия.

    Можем ли да очакваме нови баварски инвестиции у нас в резултат от този икономически форум?
    Надявам се това да се случи. Ще направим всичко възможно. Ще се проведат над 100 делови срещи. Убеден съм, че от тези разговори ще произлязат успешни инвестиционни намерения, което ще допринесе за активизирането на българско-баварските икономически отношения. Вратата е отворена. Разглеждаме България като много атрактивна дестинация. Искаме тези срещи да са от полза и за двете страни.

    Летище "Мюнхен" има интерес към концесията на летище София. Да очакваме ли скоро инвестиция в тази посока?
    По-късно днес ще има разговори. Съществува интерес от страна на летище „Мюнхен” да инвестира тук. София е интересна възможност, но има и други. Знаем също, че летище „Мюнхен” има конкуренция за софийския аеропорт. По-късно през деня ще подчертаем още веднъж какви предимства би имала един евентуална инвестиция на летище „Мюнхен” тук и по-конкретно какъв опит и експертиза ще донесе летище „Мюнхен” благодарение на международните си връзки. Ако тази инвестиция се реализира, то от нея биха спечелили и двете страни. Ще имаме разговори през деня. Член на управителния съвет на летище „Мюнхен” е част от нашата делегация. Ще се опитаме да представим предимствата на мюнхенския аеропорт и ще се радваме, ако летище „Мюнхен” надделее в надпреварата за софийското летище.

    Пред какви възможности и предизвикателства в България са изправени баварските компании?

    Какво прави България атрактивна за баварските компании?
    България е много атрактивна за баварските инвеститори. Страната има много благоприятна данъчна система, която улеснява инвестициите. За инвеститори, които стъпят в региони с над средната безработица, България предлага данъчни преференции. Разходите за работна ръка също са благоприятни в страната, макар че това предимство се очаква с времето да изчезне. Това, което прави България интересна, са много добре образованите и мотивирани хора. Това, което може да се подобри, е в подготовката на специализирани кадри за малките и средни предприятия. Затова ние предлагаме сътрудничество в областта на професионалното дуално обучение.

    Къде баварските фирми виждат предизвикателства у нас?
    Нашите фирми виждат предизвикателства особено в подобряването на правната рамка. Инвестициите предполагат един инвеститор винаги да може да разчита на законите в страната. Когато вложи пари, той разчита, че няма да загуби парите си. Друго важно нещо са прозрачните административни процедури. Те не трябва да са бюрократични. Но това важи и за двете страни. И при нас в Бавария имаме доста сложни административни правила. От тях не страдат големите компании с големи отдели с много юристи, а малките и средни предприятия. Затова и двете страни трябва да опитат да облекчат възможно най-много бюрократичните спънки за малките и средни фирми.

    Освен София, ще посетите и Пловдив. Какъв потенциал виждате в града?
    Пловдив има друга структура. Там има други теми. Затова фокусът ни не е само София като столица, но и Пловдив, който има различен потенциал. Ще стане ясно, кои компании проявяват интерес към Пловдив. В това политиката не се меси. Ние проправяме пътя и отваряме вратите. Интересно е, че и София и Пловдив са много близко разположени, делят ги два часа път разстояние, но те имат различни структури, което прави това посещение много интересно.

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 16 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 20 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 21 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 22 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам