петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5783 прочитания

    Да попътуваме към себе си!

    Елиф Шафак за книгите, писането и читателите
    09 април 2012, 16:51 a+ a- a

    „Романът е най-самотната форма на изкуство. Писателите са самотни, докато пишат, а читателите са самотни, докато четат. Това е едно вътрешно пътуване. Прекосяваме различни континенти, векове и култури, но всичко това се случва вътре в нас”. Това сподели световноизвестната турска писателка Елиф Шафак пред множество български фенове в Археологическия музей.


    Шафак беше в София за премиерата на най-новата си книга „Чест”. Това е третият роман на авторката, преведен на български. Прекосявайки Истанбул, Лондон и Абу Даби, „Чест” проследява емигрантския път на едно кюрдско семейство в Лондон. Книгата разказва за ужасяващо убийство в името на честта. Тя изследва въпроса защо нараняваме най-дълбоко хората, които обичаме най-много.


    Романът предизвика огромен интерес сред почитателите на Шафак. Археологическият музей в София трудно побра желаещите да видят на живо известната писателка и да получат автограф от нея. Тя, от своя страна, им благодари за енергията и вдъхновението и сподели, че си тръгва от България променена.

    Вижте как протече срещата на Елиф Шафак с българските й почитатели:

    „Ние създаваме книгата заедно с читателя”, подчерта Шафак. „Книгата в крайна сметка принадлежи на читателите си. Когато излезе на пазара, тя започва ново пътуване. Всеки чете и преживява книгата през своята призма”, посочи авторката.


    „Винаги ме е удивявало как двама души, добри приятели или брат и сестра дори, могат да прочетат една и съща книга по различен начин”, призна Шафак. „Четенето е като отпечатъка от пръстите ни, то е уникално”, подчерта турската писателка.


    Тя обърна внимание и на раздвоението в самите автори. „От една страна, ние сме хора, които подписват книги, снимат се с читателите, ходят на фестивали, т.е. ние сме едни много публични хора. Така на преден план излиза авторът екстроверт, чиято енергия блика от него към околните”, отбеляза Шафак.


    „След това идва писателят, който е различен от автора. Писателят е интровертен и е много самотен, защото актът на писане е самотен процес”,  призна модерната Шехерезада, както мнозина наричат съвременната разказвачка на увлекателни истории.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 45 минути
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 1 час
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 2 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 2 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 3 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate