събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3703 прочитания

  Работа отвсякъде и по всяко време

  Как ще изглежда бъдещето на работния процес, изследва нова книга
  21 април 2012, 11:47 a+ a- a

  Работа от разстояние и гъвкаво работно време. Това са само част от промените, които постепенно се налагат на пазара на труда, отбелязват авторите на книгата „Бъдещето на  работния процес: как бизнесът може да се адаптира и процъфти в новия свят на труда”, цитирани от списание Forbes.

  Според тях променящите се нужди на работната сила и напредъкът в технологиите налагат и промени в бизнеса, за да остане той успешен. Движеща сила на тези промени са: все по-голямата интеграция на жените в работния процес, което води след себе си нуждата от постигане на по-добър баланс работа-семейство; увеличаване на пенсионната възраст в много страни, което означава, че хората ще работят по-дълго време, преди да се пенсионират; раждането на ново дигитално поколение, което очаква да работи по доста по-различен начин.

  Тенденцията е все повече служители да изискват и да се нуждаят от по-голяма автономия на работното място, отбелязват авторите на книгата. Бумът в технологиите, социалните медии и развитието на „Облака” правят възможна тази автономия – работа „отвсякъде и по всяко време”.

  Този нов модел на работа вече жъне успехи във водещите световни компании, подчертават авторите на книгата. Той измерва и възнаграждава постиженията на служителите, а не отработеното време. От значение е продуктивността, а не дългите часове, прекарани в офиса.

  Отпадането на ограничението за конкретно време и място на работния процес
  улеснява значително работещите жени, които търсят по-добър баланс работа-семейство. Тази гъвкавост, от своя страна, дава възможност на повече жени да работят.

  Тези промени изискват и съответната адаптация на мениджмънта. Мениджърите трябва да заместят контрола с доверие към служителите си. Трябва да окуражат креативността и инициативата у персонала. Авторите на книгата препоръчват също шефовете да възприемат служителите си като самомотивирани хора, на които може да се разчита. Това според тях се е доказало като печеливша стратегия при големи световни компании.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 2 дни
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 2 дни
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 2 дни
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 2 дни
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица