понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5257 прочитания

    Ариана Хъфингтън за силата на интуицията

    Защо толкова често в живота пренебрегваме или омаловажаваме вътрешния си глас?
    15 януари 2016, 11:29 a+ a- a

    Откъс от  „Овладей живота си“ (ИК Litus)  на Ариана Хъфингтън, създател и главен редактор на Huffington Post 

    Един голям източник на мъдрост е интуицията, нашето вътрешно знание. Всички имаме опит с него: едно предчувствие, едно леко подозрение, вътрешният ни глас, който ни казва да направим нещо или да не го правим. Ние чуваме съобщението му и ни се струва правилно, дори и да не можем да обясним защо. Нашата интуиция е винаги с нас, тя винаги разгадава всяка ситуация, опитва да ни насочи в правилната посока. Но можем ли да я чуем? Обръщаме ли ѝ внимание? Живеем ли живот, който оставя пътя на интуицията ни без бариери? Един от ключовете към овладяването – и на живота, и на работата ни – е подхранването на вниманието към собствената ни интуиция, тоест да живеем живот, който ни позволява да се възползваме от мъдростта си. 

    Науката е потвърдила колко важна е интуицията за начина, по който взимаме решения. „Отдавна е установено – пишат психолозите Мартин Селигман и Майкъл Кахана, - че много важни решения не са достигнати чрез последователна, линейна аргументация, а чрез интуиция.“ 

    Ние всички знаем, че имаме връзка с интуицията си, ако се грижим за нея и я слушаме. Ние знаем, че тя може да бъде по-точна от студения и твърд логически анализ. И знаем, че последствията от вслушването – или невслушването – в нашата интуиция могат да бъдат буквално въпрос на живот и смърт. Така че защо толкова често в живота пренебрегваме или омаловажаваме вътрешния си глас? 

    Често причината за това е че, нямаме рационално обяснение защо се чувстваме по начина, по който се чувстваме. Но, разбира се, именно затова и трябва да му обърнем внимание.

    Да предположим, че провеждате интервю, за да попълните вакантна позиция в своята компания. Усещате неопределено безпокойство по отношение на даден кандидат – но бързате, а неговата квалификация изглежда убедителна, поне в папката. Позицията е вакантна от известно време и трябва да се попълни, така че вие заглушавате гласа на своята интуиция и наемате кандидата. Ето това е механизмът, по който се правят толкова много грешки, когато се сформира екип. 

    За мен най-лесният начин да изгубя връзка с интуицията си е недостатъчният сън. Нашето поведение и характер на са фиксирана даденост – те могат да се изменят в зависимост от това колко сме отпочинали и концентрирани в себе си. Медитацията, йогата и осъзнатостта могат да ни помогнат да заглушим шума на света, така че да чуем вътрешния си глас. Интуицията свързва нашето вътрешно същество с нещо далеч по-голямо от нас и от нашия живот. Но е невероятно лесно да загубиш връзка с нея. А с темпото на съвременния живот и неговите постоянни изисквания, ако не направим съзнателно усилие, е по-вероятно да останем без връзка с нея.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 6 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 7 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 9 часа
    преди 12 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата