понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4901 прочитания

  Кои са основните теми на Давос 2016?

  Вижте какви въпроси ще дискутират световните лидери в швейцарския курорт
  20 януари 2016, 11:13 a+ a- a

  Световни политически и бизнес лидери, активисти и учени се събират днес в швейцарския курорт Давос, за да обсъдят предизвикателствата пред човечеството. В рамките на четири дни дискусиите им ще се фокусират върху няколко основни теми, отбелязва Guardian.

  Вижте кои теми ще доминират в Давос:

  Възходът на роботите
  Автоматизацията и все по-интелигентните машини отправят все по-сериозни предизвикателства пред света. Дали не сме се запътили към „свят без работа” се питат все повече хора. Експерти предупреждават, че всяко второ работно място може да бъде унищожено от интелигентна машина. Не са застраховани и т.нар. „бели якички”.
  Новата индустриална революция създава и възможности. Участниците на форума в Давос ще обсъдят как автоматизацията може да подобри благоденствието на хората и работата на бизнеса.

  Тероризъм и миграционна криза
  Световните лидери ще дискутира как да се справят с разрастващата се миграционна криза и как по-добре да се интегрират бежанците в обществата, които ги подслоняват.

  Китай и финансовите пазари
  Бизнес и финансови лидери ще обсъждат дали не сме са запътили към нов срив на световните финансови пазари и как това може да бъде избегнато. Повод за тревога е забавящата се икономика на Китай. Понижването на цената на петрола под 30 долара за барел също ще е част от дневния ред на Давос.

  Климатични промени
  Световният икономически форум се надява да надгради постигнатото през декември 2015 в Париж климатично споразумение за ограничаване на повишаването на световните температури. Промяната в климата е най-големият риск за глобалната икономика през 2016, установи по-рано годишното проучване на Световния икономически форум (СИВ).

  Европа
  Напрежението в Близкия Изток и на пазарите избутаха от дневния ред дълговите проблеми на еврозоната. Спомените от гръцката криза през лятото обаче все още не са отминали. Възможното излизане на Великобритания от ЕС също ще е на дневен ред в Давос.

  Медицина
  В Давос вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън ще представи инициативата си за откриване на лечение за рака. През май 2015 Байдън загуби големия си син Бо, който почина от рак. Еболата също ще е на дневен ред, а Бил Гейтс ще е начело на дискусията за това как да се подготвим за следващата пандемия.

  Киберпрестъпност и граждански свободи
  В Давос се очаква сблъсък между властите, които искат по-сериозен контрол на дигиталната ни комуникация, и активистите, които се опасяват за неприкосновеността на личния живот.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева